Ok to muszę to sprawdzić w takim układzie.
A gdyby jednak do świadczeniobiorca sam zwrócił kwotę na rachunek (w co wątpie, ale może) i zwrot ten był w 2017 roku, to wtedy takie odliczenie w PIT/O mogę dokonać w 2017 roku, czy dopiero w 2018 ? =>patrząc na objaśnienia w programie.
Z drugiej strony Bank może sam to zwrócił, a nie pomniejszył na PIT-11 który wysłał - też do sprawdzenia.
Pit-40 + PIT-11 + dochody USA
Re: Pit-40 + PIT-11 + dochody USA
marceli_tar pisze:
> A gdyby jednak do świadczeniobiorca sam zwrócił kwotę na rachunek (w co wątpie, ale
> może) i zwrot ten był w 2017 roku, to wtedy takie odliczenie w PIT/O mogę dokonać w
> 2017 roku, czy dopiero w 2018 ? =>patrząc na objaśnienia w programie.
Tylko w roku w którym nastąpił zwrot, a więc jesli zwrot nastąpił w 2017 roku to w rozliczeniu za 2017 (składane do 30.04.2018) można wykazać.
W objaśnieniach chodzi o możliwość dokonania potrąceń przez nich, jesli w danym roku nie ma od czego to to potrącenie przechodzi na lata następne.
>
> Z drugiej strony Bank może sam to zwrócił, a nie pomniejszył na PIT-11 który wysłał -
> też do sprawdzenia.
- a może USA od razu potrąciły i mniej przelały na konto? Wówczas Bank wykazał prawidłowo to co otrzymał
> A gdyby jednak do świadczeniobiorca sam zwrócił kwotę na rachunek (w co wątpie, ale
> może) i zwrot ten był w 2017 roku, to wtedy takie odliczenie w PIT/O mogę dokonać w
> 2017 roku, czy dopiero w 2018 ? =>patrząc na objaśnienia w programie.
Tylko w roku w którym nastąpił zwrot, a więc jesli zwrot nastąpił w 2017 roku to w rozliczeniu za 2017 (składane do 30.04.2018) można wykazać.
W objaśnieniach chodzi o możliwość dokonania potrąceń przez nich, jesli w danym roku nie ma od czego to to potrącenie przechodzi na lata następne.
>
> Z drugiej strony Bank może sam to zwrócił, a nie pomniejszył na PIT-11 który wysłał -
> też do sprawdzenia.
- a może USA od razu potrąciły i mniej przelały na konto? Wówczas Bank wykazał prawidłowo to co otrzymał
-
marceli_tar
Aga K-S pisze:
> - a może USA od razu potrąciły i mniej przelały na konto? Wówczas Bank wykazał
> prawidłowo to co otrzymał
No właśnie, ale żeby to przeliczyć muszę mieć historię wpływu emerytury na konto - wtedy to wyjdzie.
Będę to sprawdzał, dziękuje ci za pomoc.
> - a może USA od razu potrąciły i mniej przelały na konto? Wówczas Bank wykazał
> prawidłowo to co otrzymał
No właśnie, ale żeby to przeliczyć muszę mieć historię wpływu emerytury na konto - wtedy to wyjdzie.
Będę to sprawdzał, dziękuje ci za pomoc.
Ja także dziękuję za Wasze wypowiedzi.
I cieszę się, że udało się wprowadzić na prawdopodobny tor.
Taki był mój zamiar, nie umiem tylko tak dokładnie opisywać, jak robią to m.in. 'wla.gle' czy 'Aga K-S'.
Pozdrawiam.
I cieszę się, że udało się wprowadzić na prawdopodobny tor.
Taki był mój zamiar, nie umiem tylko tak dokładnie opisywać, jak robią to m.in. 'wla.gle' czy 'Aga K-S'.
Pozdrawiam.