Student miesiąc pracy w Niemczech, 9 miesięcy w Polsce zleceniówka.
-
papperlapapp
Student miesiąc pracy w Niemczech, 9 miesięcy w Polsce zleceniówka.
Miałbym pytanie. Jestem studentem i będę się pierwszy raz rozliczać ze Skarbówką, a jestem ciemny w tych kwestiach. Do tego mam małe utrudnienie, gdyż moja sytuacja wygląda następująco:
Pracowałem od stycznia do czerwca, a następnie od października do grudnia na recepcji w hostelu na umowę zlecenie. Pracowałem tam różnie czasem 2 dni w tygodniu, czasem 3. Ogółem mój dochód na PIT-cie z tego miejsca wyniósł niecałe 10 000zł netto.
Część wakacji (cały lipiec i pierwszy tydzień sierpnia) pracowałem jako kelner w hotelu w Niemczech, i tam też legalnie, miałem umowę (chyba też zleceniówka) i odprowadzałem podatek i dostałem Steuerbescheid, czyli jak rozumiem taki niemiecki PIT. I mam tam około 1600 euro netto zarobku.
No i teraz się zastanawiam jak to wygląda z tym rozliczaniem się w takiej sytuacji? Moja siostra ogólnie umie rozliczać polskie PITY, ale nie wiemy jak z tymi Niemcami. Gdzie to uwzględnić? Bo rozumiem, że z pracy w Niemczech rozliczam się z polskim urzędem skarbowym (tak przynajmniej nam mówiono o ile dobrze pamiętam). A może z niemieckim też?
Może ktoś miał podobną sytuację i mógłby mi to jakoś rozjaśnić wszystko? I czy przy takim niskim zarobku dostanę jakiś zwrot?
Pracowałem od stycznia do czerwca, a następnie od października do grudnia na recepcji w hostelu na umowę zlecenie. Pracowałem tam różnie czasem 2 dni w tygodniu, czasem 3. Ogółem mój dochód na PIT-cie z tego miejsca wyniósł niecałe 10 000zł netto.
Część wakacji (cały lipiec i pierwszy tydzień sierpnia) pracowałem jako kelner w hotelu w Niemczech, i tam też legalnie, miałem umowę (chyba też zleceniówka) i odprowadzałem podatek i dostałem Steuerbescheid, czyli jak rozumiem taki niemiecki PIT. I mam tam około 1600 euro netto zarobku.
No i teraz się zastanawiam jak to wygląda z tym rozliczaniem się w takiej sytuacji? Moja siostra ogólnie umie rozliczać polskie PITY, ale nie wiemy jak z tymi Niemcami. Gdzie to uwzględnić? Bo rozumiem, że z pracy w Niemczech rozliczam się z polskim urzędem skarbowym (tak przynajmniej nam mówiono o ile dobrze pamiętam). A może z niemieckim też?
Może ktoś miał podobną sytuację i mógłby mi to jakoś rozjaśnić wszystko? I czy przy takim niskim zarobku dostanę jakiś zwrot?
Re: Student miesiąc pracy w Niemczech, 9 miesięcy w Polsce zleceniówka.
Dochody niemieckie wykazuje sie na pit zg tyle, ze trzeba ustalic na podstawie jakiej umowy pan pracowal. Czy to bylo zlecenie czy umowa o prace ( minijob?). Od tego zalezy w ktora pozycję zostanie wpisany dochod.
I tak w pit zg:
- umowa o pracę - poz. 8. - przychod niemiecki pomniejszamy o 30%diet za kazdy dzień pozostawania w zatrudnieniu i dopiero wtedy przeliczam wg kursu nbp z przed dnia wyplaty ( lub sredni miesięczny ) . Od tego odliczamy kup za każdy rozpoczęty miesiac 111,25 jesli praca na miejscu,139,06 jesli w DE dojezdzales do pracy.
-umowa zlecenie - poz. 11 przychód niemiecki pomniejszasz o 20% kup, następnie przeliczasz wg kursu ( jak w wyżej ).
Dochody polskie wykazujesz na pit 36 w poz. Działalność wykonywana osobiście. Jak będziesz liczyl naszym programem to on sam przeliczy wszystko.
I tak w pit zg:
- umowa o pracę - poz. 8. - przychod niemiecki pomniejszamy o 30%diet za kazdy dzień pozostawania w zatrudnieniu i dopiero wtedy przeliczam wg kursu nbp z przed dnia wyplaty ( lub sredni miesięczny ) . Od tego odliczamy kup za każdy rozpoczęty miesiac 111,25 jesli praca na miejscu,139,06 jesli w DE dojezdzales do pracy.
-umowa zlecenie - poz. 11 przychód niemiecki pomniejszasz o 20% kup, następnie przeliczasz wg kursu ( jak w wyżej ).
Dochody polskie wykazujesz na pit 36 w poz. Działalność wykonywana osobiście. Jak będziesz liczyl naszym programem to on sam przeliczy wszystko.
< I mam tam około 1600 euro netto zarobku.>
Powyżej @Aga K-S wszystko pięknie wyjaśniła. Dodam tylko, że do tego wyliczenia bierzesz przychód brutto.
Powyżej @Aga K-S wszystko pięknie wyjaśniła. Dodam tylko, że do tego wyliczenia bierzesz przychód brutto.
-
papperlapapp
Dziękuję bardzo za pomoc ;) Myślę, że teraz już dam radę ;)
A rozliczam się tylko w Polsce, czy do niemieckiego urzędu też coś muszę wysłać?
A rozliczam się tylko w Polsce, czy do niemieckiego urzędu też coś muszę wysłać?
W DE nie ma obowiązku rozliczania sie, ale jesli rozliczy sie tam chociaż raz to trzeba ciagle. Zreszta finanzamt ma pelny wgląd do wszystkich dochodów i w razie przekroczenia dochodów ( np. W przypadku kilku pracodawców) wzywa do rozliczenia. Jednak rozliczajac sie w De jest szansa na uzyskanie zwrotu pobranego podatku - jeśli takowy zostal pobrany. Wszystko zalezy od klasy podatkowej do ktorej zostal pan zakwalifikowany oraz od wysokości przychodu.
Aga K-S pisze;
..Jednak rozliczając się w DE jest szansa na uzyskanie zwrotu pobranego podatku - jeśli takowy został pobrany.
Potwierdzam i dodam, że aby ew. uzyskać zwrot podatku z DE musi się rozliczyć w PL
oraz złożyć wniosek do US o zaświadczenie o dochodach w PL - tzw. EU/EWR lub UE/EOG.
..Jednak rozliczając się w DE jest szansa na uzyskanie zwrotu pobranego podatku - jeśli takowy został pobrany.
Potwierdzam i dodam, że aby ew. uzyskać zwrot podatku z DE musi się rozliczyć w PL
oraz złożyć wniosek do US o zaświadczenie o dochodach w PL - tzw. EU/EWR lub UE/EOG.
-
papperlapapp
Aga K-S pisze:
> W DE nie ma obowiązku rozliczania sie, ale jesli rozliczy sie tam chociaż
> raz to trzeba ciagle. Zreszta finanzamt ma pelny wgląd do wszystkich
> dochodów i w razie przekroczenia dochodów ( np. W przypadku kilku
> pracodawców) wzywa do rozliczenia. Jednak rozliczajac sie w De jest szansa
> na uzyskanie zwrotu pobranego podatku - jeśli takowy zostal pobrany.
> Wszystko zalezy od klasy podatkowej do ktorej zostal pan zakwalifikowany
> oraz od wysokości przychodu.
Tzn. ja nie mam już zamiaru pracować w przyszłości w Niemczech, nawet wakacyjnie, także chyba pracując wyłącznie w Polsce to nie obowiązuje z tym rozliczaniem się ciągle?
Już w sumie ostatnie pytanie, czy muszę przetłumaczyć te PiTy które dostałem z Niemiec i załączyć je do rozliczenia? Czy wpisanie tego co na nich jest do rozliczenia wystarczy?
> W DE nie ma obowiązku rozliczania sie, ale jesli rozliczy sie tam chociaż
> raz to trzeba ciagle. Zreszta finanzamt ma pelny wgląd do wszystkich
> dochodów i w razie przekroczenia dochodów ( np. W przypadku kilku
> pracodawców) wzywa do rozliczenia. Jednak rozliczajac sie w De jest szansa
> na uzyskanie zwrotu pobranego podatku - jeśli takowy zostal pobrany.
> Wszystko zalezy od klasy podatkowej do ktorej zostal pan zakwalifikowany
> oraz od wysokości przychodu.
Tzn. ja nie mam już zamiaru pracować w przyszłości w Niemczech, nawet wakacyjnie, także chyba pracując wyłącznie w Polsce to nie obowiązuje z tym rozliczaniem się ciągle?
Już w sumie ostatnie pytanie, czy muszę przetłumaczyć te PiTy które dostałem z Niemiec i załączyć je do rozliczenia? Czy wpisanie tego co na nich jest do rozliczenia wystarczy?
Tzn. ja nie mam już zamiaru pracować w przyszłości w Niemczech, nawet wakacyjnie, także chyba pracując wyłącznie w Polsce to nie obowiązuje z tym rozliczaniem się ciągle? - nie.
Już w sumie ostatnie pytanie, czy muszę przetłumaczyć te PiTy które dostałem z Niemiec i załączyć je do rozliczenia? - nie.
Czy wpisanie tego co na nich jest do rozliczenia wystarczy?-tak.
Już w sumie ostatnie pytanie, czy muszę przetłumaczyć te PiTy które dostałem z Niemiec i załączyć je do rozliczenia? - nie.
Czy wpisanie tego co na nich jest do rozliczenia wystarczy?-tak.
-
papperlapapp
Dziękuję bardzo za pomoc ;) w takim razie wszystko jest jasne.