zagraniczna emerytura z USA

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
Monika__Mika

zagraniczna emerytura z USA

Post autor: Monika__Mika »

Witam, sąsiadka otrzymuje wraz z emeryturą krajową emeryturę z USA.
Za 2016 dostała PIT-11 z ZUSu z emeryturą, oraz PIT-11 z Bank Polska Kasa Opieki z przychodami w pozycji "Emerytura zagraniczna" ( nie ma potrąconego podatku, jedynie składka zdrowotna) do tego z USA przyszło rozliczenie z kwotą przychodu w $ i 30% podatku w $.
Rozliczam ją na PIT-36 , w PIT-36 jej krajową emeryturę i podatek poz. (50, 51 52), a w PIT-ZG wpisując wysokość emerytury z PIT-11 w kolumnie emerytury zagraniczne (poz. 24)oraz wpisując podatek,(poz. 25) który przeliczyłam kursem średniorocznym (wyszła "ładna" kwota)
W rezultacie podatek i przychód z PIT-ZG przeniosło sie jako emerytura zagraniczna (poz. 85,87) a podatek odliczył się jako podatek zapłacony zagranicą (poz. 198)
Czy tak jest prawidłowo rozliczone to roczne ?
Proszę uprzejmie o pomoc

wla.gle

Re: zagraniczna emerytura z USA

Post autor: wla.gle »

---> a podatek odliczył się jako podatek zapłacony za granicą (poz. 198) -myślę, że to literówka
- podatek powinien się odliczyć w poz. 193
... z obj. do PIT-36
PODATEK ZAPŁACONY ZA GRANICĄ – ZGODNIE Z ART. 27 UST. 9 i 9a USTAWY
PRZELICZONY NA ZŁOTE
Poz. 193 i 194 wypełniają podatnicy, którzy uzyskali dochody z tytułu działalności wykonywanej za granicą
lub ze źródeł przychodów położonych za granicą, do których ma zastosowanie metoda odliczenia podatku
zapłaconego za granicą. Metoda ta oznacza, że podatek zapłacony za granicą podlega odliczeniu od podatku
obliczonego od łącznych dochodów uzyskanych w roku podatkowym.
Odliczenie to nie może jednak przekroczyć tej części podatku obliczonego przed dokonaniem odliczenia,
która proporcjonalnie przypada na dochód uzyskany za granicą.

Więc może być tak kwota taka sama jak w PIT/ZG lub pomniejszona do limitu możliwego do odliczenia....

Poza tym OK.

------------
Ahoj!

Monika__Mika

Witam , tak z tą pozycją 198 to była "literówka". Wyszło mi dużo do zwrotu stąd moje pytanie, no ale podatek w USA jest 30% to pewnie "proporcjonalnie" stąd :). Bardzo dziękuje za odpowiedź

KrystynaM

Post autor: KrystynaM »

A ja mam taki przypadek, że PIT 11 z Banku zawiera tylko składkę zdrowotną? Jest to możliwe? A jeżeli tak, to na jakim PIT powinnam rozliczyć? Podatnik ma jeszcze PIT z ZUS.

Monika__Mika

u mnie tez tak było odliczyłam sklłdke zdrowotna i podatek zapłacony zagranica na pit-36 + pit-zg

Monika__Mika

Pytanie dodatkowe - sposób rozliczania tych dochód z USA - dotyczy również tego świadczenia wdowiego ?
Prawda wla.gle ? :) - PYTANIE do Ciebie :)
Pozdrawiam Monika

ania50_89

Post autor: ania50_89 »

Witam,

mam pytanie odnośnie rozliczenia emerytury z KRUS i emerytury z USA

KRUS przysłał PIT-40A, Bank przysłałą rozliczenie PIT-11 z emerytury z USA, w której wykazał przychód, pobrał zaliczkę na podatek oraz składkę zdrowotną oraz jest rozliczenie z USA Social Security Benefit, na którym jest kwota emerytury brutto , netto i podatek 30%, który podatek i gdzie mam wpisać na zeznaniu, ten z pit 11 z Banku, czy ten z USA ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Attraversiamo

Post autor: Attraversiamo »

Taki przypadek- emerytura USA.Na ich kwitku brak podatku. Jest pit 11 z banku, gdzie jest kwota, kwota podatku oraz zdrowotne. Jak to rozliczyć? Sam pit 36 i w inne źródła w tym emerytury zagraniczne czy pit 36 plus ZG? Pomóźcie

snykwa

Post autor: snykwa »

Dochód w PIT/ZG (poz. 24) i PIT-36 (poz. 85 i 87). Zaliczka (poz. 89) i zdrowotne (poz. 196) w PIT-36

Zablokowany