Dochody z Niemiec i Polski a ulga

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
Marcin_36

Dochody z Niemiec i Polski a ulga

Post autor: Marcin_36 »

Znajomy pracuje w Niemczech i po odjęciu diet i kosztów wychodzi dochód ponad 101 tysięcy z groszami. Żona ma z Polski po odjęciu społecznych ponad 17 tysięcy. Mają jedno dziecko małoletnie. Czy należy się im ulga - liczą się dochody z pracy z Niemiec ?

wla.gle

Re: Dochody z Niemiec i Polski a ulga

Post autor: wla.gle »

Tak - dochód z DE również liczymy do limitu 112 000 przy uldze prorodzinnej na jedno dziecko.
W tym przypadku - utrata prawa do ulgi......

snykwa

Post autor: snykwa »

Ale uwaga z broszury MIN.Finansów:
http://www.mf.gov.pl/c/document_library ... pId=766655

"Jeśli zatem łączne dochody małżonków (tj. z pracy żony wykonywanej na terytorium Polski z pracy męża wykonywanej na terytorium Niemiec) pozostających przez cały rok podatkowy w związku małżeńskim nie przekroczyły w tym roku kwoty 112.000 zł – żona będzie miała prawo
skorzystać z odliczenia.
Dochód uzyskany przez małżonków pomniejsza się zarówno o kwotę składek wpłaconych bądź pobranych ze środków podatnika na terytorium Polski, jak i składek zapłaconych bądź pobranych do obowiązkowego sytemu ubezpieczeń społecznych obowiązujących w Niemczech".

Jak i składek zapłaconych bądź pobranych do obowiązkowego sytemu ubezpieczeń społecznych obowiązujących w Niemczech.
Czyli można pomniejszyć o składki społeczne, jesli były odprowadzone.

wla.gle

sorry..
.....Żona ma z Polski po odjęciu społecznych ponad 17 tysięcy

- a ja doczytałem 117 000 :(

snykwa - dzięki za wyprostowanie..ʕ•́ᴥ•̀ʔ.

______
Ahoj !

Marcin_36

Mam jego lohnsteuerbescheinung w której pozycji mogą być składki ? lohnsteuer - 912 euro, arbeitgeber-anteil: a) zur gesetzlichen rentenversicherung: 2708,69 euro; arbeitgeberanteil zur gesetzlichen rentenversicherung też 2708,69 euro; potem arbeitnehmerbeiträge zur gesetzlichen krankenversicherung: 2440,48 euro arbeitnehmerbeiträge zur sozialen pflegeversicherung: 441,77; arbeitnehmerbeiträge zur arbeitslosenversicherung: 434,55 euro

wla.gle

Dochód wyliczasz:
Bruttoarbeitslohn - 30% diet-KUP /polskie/.
Taką kwotę wpisujesz do ZG i ta kwota jest uwzględniana przez program do limitu 112,000.

Marcin_36

Znajomemu wychodzi ponad 101 tysięcy a żona ma 17 tysięcy po odjęciu składek. Czyli przekracza 112 tysięcy a co z tymi składkami z Niemczech ?
arbeitnehmerbeiträge zur gesetzlichen krankenversicherung to jest znalazłem udział pracownika w ubezpieczeniu rentowym, bo jak to bym ujął i pomnożył przez kurs roczny 4,2576= 2708,69 x 4,2576= 11.532,52 to wtedy nie przekracza 112 tysięcy i można dziecko ująć.

wla.gle

Ze strony MF z broszury "ulga prorodzinna":
...Dochód uzyskany przez małżonków pomniejsza się zarówno o kwotę składek wpłaconych bądź pobranych ze środków podatnika na terytorium Polski, jak i składek zapłaconych bądź pobranych do obowiązkowego sytemu ubezpieczeń społecznych obowiązujących w Niemczech....

Przy obliczaniu dochodów z DE nie uwzględniamy składek społecznych zapłaconych do systemu ubezpieczeń społecznych w DE, odliczamy tylko
składki zapłacone do systemu ubezpieczeń w PL.

Z powyższego wynika, że do ulgi prorodzinnej stosujemy zasadę /przy dochodach zagranicznych/ taką samą jak do dochodów polskich,
czyli limit wyliczamy tak samo = przychód-KUP-składki społeczne.

Wg mnie można odliczyć...może ktoś jeszcze się wypowie..
______
Ahoj !

snykwa

Post autor: snykwa »

Problem w tym, że broszura swoje a programy nie pozwalają odliczyć (próbowałem "naszym" jak i e-deklaracjami).
Trzeba by dopytać we właściwym US-jak oni to potraktują.

wla.gle

To właśnie miałem na myśli w poście wyżej.....
Jednak można to obejść - rozliczenie indywidualne żona, w PIT/O zaznaczasz "dochody nie przekraczają" i powinno być OK.

Zablokowany