Limit dochodu uprawniający do ulgi
-
krzysiek.k120
Limit dochodu uprawniający do ulgi
Podatnik ( samotnie wychowująca)rozliczona za 2017 r na pit -28 ( działalność na ryczałcie ).
Była zatrudniona też na umowę o pracę za 2017 ( część roku na macierzyńskim-wypłacał zakład pracy, część roku na urlopie zaległym) i otrzymała pit 11
Dochód pit po odjęciu kup i składki społecznej 56 514,63 , w związku z tym, że był ryczałt nie może się rozliczyć jako samotnie wychowująca, ale czy może uwzględnić dochód do ulgi na dziecko 112 000 ( bo faktycznie była samotnie wychowującą) i odliczyć ulgę na dziecko . Jako osoba nie będąca w związku przekracza limit 56 000,00
Drugie pytanie na pit 28 rozliczała się z nip-em, a jak w pit-37 też z nip-em,czy pesel ?????
Proszę o odpowiedzi i z góry dziękuję
Była zatrudniona też na umowę o pracę za 2017 ( część roku na macierzyńskim-wypłacał zakład pracy, część roku na urlopie zaległym) i otrzymała pit 11
Dochód pit po odjęciu kup i składki społecznej 56 514,63 , w związku z tym, że był ryczałt nie może się rozliczyć jako samotnie wychowująca, ale czy może uwzględnić dochód do ulgi na dziecko 112 000 ( bo faktycznie była samotnie wychowującą) i odliczyć ulgę na dziecko . Jako osoba nie będąca w związku przekracza limit 56 000,00
Drugie pytanie na pit 28 rozliczała się z nip-em, a jak w pit-37 też z nip-em,czy pesel ?????
Proszę o odpowiedzi i z góry dziękuję
Re: Limit dochodu uprawniający do ulgi
Faktycznie - nie może się rozliczyć jako samotnie wychowująca.
Jednak może skorzystać z ulgi prorodzinnej - dochód < 112 000 zł.
Jest przecież w sensie ulgi prorodzinnej osobą samotnie wychowującą.
Dochody z ryczałtu nie są liczone do kwoty limitu.
Wg mnie PIT-37 rozlicza wpisując PESEL.
Program przy próbie wpisania NIP podaje komunikat o niezgodności.....
Zgodnie z ustawą o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników, nr PESEL jest identyfikatorem osób, które:
....są objęte rejestrem PESEL,
....nie prowadzą działalności gospodarczej.
Podanie numeru NIP zamiast PESEL i odwrotnie - na deklaracji wysyłanej przez Internet powinno spowodować jej odrzucenie - błąd danych identyfikacyjnych.
Ciekawe jeszcze nie miałem takiego przypadku....
Jednak może skorzystać z ulgi prorodzinnej - dochód < 112 000 zł.
Jest przecież w sensie ulgi prorodzinnej osobą samotnie wychowującą.
Dochody z ryczałtu nie są liczone do kwoty limitu.
Wg mnie PIT-37 rozlicza wpisując PESEL.
Program przy próbie wpisania NIP podaje komunikat o niezgodności.....
Zgodnie z ustawą o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników, nr PESEL jest identyfikatorem osób, które:
....są objęte rejestrem PESEL,
....nie prowadzą działalności gospodarczej.
Podanie numeru NIP zamiast PESEL i odwrotnie - na deklaracji wysyłanej przez Internet powinno spowodować jej odrzucenie - błąd danych identyfikacyjnych.
Ciekawe jeszcze nie miałem takiego przypadku....
-
krzysiek.k120
Faktycznie też podobnie myślałem, że rozliczyć się jako samotnie wychowująca nie może bo ryczałt, ale to nie zmienia , że tą samotnie wychowującą była
Nigdzie przy uldze nie jest napisane, że samotnie wychowująca musi być tak rozliczona, żeby skorzystać z limitu 112000,00.
Do ulgi jest samotnie wychowująca, więc limit dochodów przy jednym dziecku 112000,00. Jak myślicie czy to właściwy wywód ?????
W zeznaniu wpiszę nip bo prowadzi działalność zignoruje komunikat o błędzie ( miałem identyczną sytuację za 2016 rok i poszło z nip-em)
Pozdrawiam i proszę o potwierdzenie naszych wywodów
Nigdzie przy uldze nie jest napisane, że samotnie wychowująca musi być tak rozliczona, żeby skorzystać z limitu 112000,00.
Do ulgi jest samotnie wychowująca, więc limit dochodów przy jednym dziecku 112000,00. Jak myślicie czy to właściwy wywód ?????
W zeznaniu wpiszę nip bo prowadzi działalność zignoruje komunikat o błędzie ( miałem identyczną sytuację za 2016 rok i poszło z nip-em)
Pozdrawiam i proszę o potwierdzenie naszych wywodów
-
krzysiek.k120
Czy wpisać w poz 141, że jest samotnie wychowująca ale z ryczałtem, bo jak zobaczą ponad 56 000.00 z tym rozliczeniem to zaraz będą się czepiać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
krzysiek.k120
Jak zrobić bo chce wysłać pita
Proszę o pomoc
Proszę o pomoc
...Czy wpisać w poz 141, że jest samotnie wychowująca, ale z ryczałtem, bo jak zobaczą ponad 56 000.00...
..ja często wpisuję takie dodatkowe info w tym polu - możesz wpisać, po to jest m.inn. to pole....
..ja często wpisuję takie dodatkowe info w tym polu - możesz wpisać, po to jest m.inn. to pole....
-
krzysiek.k120
Dzwoniłem do KIS i pan mi powiedział, że skoro jest wyłączona z możliwości rozliczenia preferencyjnego jako samotnie wychowująca więc obowiązuję ją limit do ulgi prorodzinnej 56000,00 (osoba niebędąca w związku małżeńskim), i co tu robić (jak rozliczę od razu wychwycą ).
Co Wy na to ??????
Pozdrawiam
Co Wy na to ??????
Pozdrawiam
-
krzysiek.k120
Nie skomentujecie tej intertpretacji