Dobry wieczór pańśtwu. Mam pytanie, a w zasadzie proszę o potwierdzenie, czy dobrze interpretuję jak działa ulga abolicyjna.
Załóżmy, że w 2017 pracowałem w panstwie, gdzie rozliczyć się trzeba metodą proporcjonalnego odliczenia. W Polsce w 2017 nie pracowałem, ale otrzymałem z Polski PIT za trzynastkę. Muszę więc policzyć podatek metodą proporcjonalną, a następnie metodą wyłączenia z progresją. Załóżmy, że podatek met.proporcjonalna wychodzi 10000, a metodą wyłączenia z progresją - 500 zł (tylko za trzynastkę). Stosując ulgę, muszę odjąc 10000- 500, i moja ulga= 9500. Czyli podatku musze zapłacic 10000-9500= 500 zł. Czy dobrze rozumuję?
Natomiast wariant 2 , taka sama sytuacja, ale żona nie ma w ogole dochodu z PL. Czyli ulga to będzie cały podatek do zapłaty w PL, czyli de facto w PL nie musi płacic podatku, a jedynie podac zarobki i odliczyc ulge i wyjdzie na zero?Czy mam rację?Proszę o pomoc i życzę miłego popołudnia/wieczoru.
Ulga abolicyjna
Re: Ulga abolicyjna
...... Czy dobrze rozumuję?
2xtak.
2xtak.
Dodam tylko, że w rozliczeniu za rok 2017 do obliczenia ulgi abolicyjnej porównuje się kwoty z PIT-36 z poz. 195.
Serdecznie dziękuję za błyskawiczną odpowiedz.
Snykwa - czy możesz rozwinąć - z czym porównuje się wartość z pozycji 195?
Snykwa - czy możesz rozwinąć - z czym porównuje się wartość z pozycji 195?
Aha, juz wiem o co chodziło. Dziekuje raz jeszcze.
Dla upewnienia dodam. Poz. 195 z rozliczenia proporcjonalnego z poz. 195 z rozliczenia z progresją.