mam następujące pytanie
znajomy posiadał udział w wysokości 1/6 w nieruchomości nabytej w drodze spadku po ojcu w 2015 r,w 2017 roku owa działka została sprzedana,wiem,że znajomy musi zapłacić podatek i stąd pytanie gdzie wpisuje otrzymaną w wyniku sprzedaży kwotę w PIT 39?rozlicza się wspólnie z żoną i korzysta z ulgi prorodzinnej,jaki PIT wypełnia? 36 czy 37?
pit 39
Re: pit 39
Zuzaneczka2010...
.....stąd pytanie gdzie wpisuje otrzymaną w wyniku sprzedaży kwotę w PIT 39?
- tak, jest to oddzielne rozliczenie podatkowe.
...rozlicza się wspólnie z żoną i korzysta z ulgi prorodzinnej,jaki PIT wypełnia? 36 czy 37?
- to już zależy od źródeł dochodów jakie miał w 2017r.
Stosunek pracy, emerytura - PIT-37.
.....stąd pytanie gdzie wpisuje otrzymaną w wyniku sprzedaży kwotę w PIT 39?
- tak, jest to oddzielne rozliczenie podatkowe.
...rozlicza się wspólnie z żoną i korzysta z ulgi prorodzinnej,jaki PIT wypełnia? 36 czy 37?
- to już zależy od źródeł dochodów jakie miał w 2017r.
Stosunek pracy, emerytura - PIT-37.
-
czyli wypełnia się PIT 39,a oprócz tego PIT 37,tak? a przenosi się jakieś wartości z PIT 39 do PIT 37?nie ogarniam tego
-
chyba już mój pogrypowy mózg zakumał :) wypełniam PIT 39,jest podatek do zapłacenia,wypełniam PIT 37,jest nadpłata,kwotę z PIT 39 wpłacam do US,a nadpłatę z PIT 37 otrzymuję na konto.Dobrze myślę?
Zuzaneczka2010 pisze:
> chyba już mój pogrypowy mózg zakumał :) wypełniam PIT 39,jest podatek do
> zapłacenia
- jeśli jest to trzeba zapłacić, można też skontaktować się z księgowością o zaliczenie nadpłaty z PIT-37 na poczet podatku,
ale prościej jest /przynajmniej wg mnie/ zapłacić elektronicznie i już....
..wypełniam PIT 37,jest nadpłata,kwotę z PIT 39 wpłacam do US,a
> nadpłatę z PIT 37 otrzymuję na konto.Dobrze myślę? - tak, można i tak jak napisałem wyżej....
> chyba już mój pogrypowy mózg zakumał :) wypełniam PIT 39,jest podatek do
> zapłacenia
- jeśli jest to trzeba zapłacić, można też skontaktować się z księgowością o zaliczenie nadpłaty z PIT-37 na poczet podatku,
ale prościej jest /przynajmniej wg mnie/ zapłacić elektronicznie i już....
..wypełniam PIT 37,jest nadpłata,kwotę z PIT 39 wpłacam do US,a
> nadpłatę z PIT 37 otrzymuję na konto.Dobrze myślę? - tak, można i tak jak napisałem wyżej....