PIT39

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
jfo32

PIT39

Post autor: jfo32 »

Witam. Mam problem:

W końcu 2014 roku razem z partnerem zaciągnęłam kredyt hipoteczny na mieszkanie do remontu. Potem w 2017 zrzekłam się z części swojego kredytu hipotecznego na rzecz tegoż partnera (obecnie byłego) i obliczyłam, że wyjdzie mi w tym roku do zapłacenia podatek dochodowy około 8.400,-

A jeśli odliczę sobie faktury na remont w 2015 r jakie poniosłam z partnerem (na fakturach są nasze nazwiska) – to kwota mi się zmniejszy do 6.100 zł.

I moje pytanie - czy mogę to uczynić? Czy mogę odliczyć wartość faktur na remont – kwoty z tych FV podzielone na pół i to wpisać do PIT39 ? tylko do jakiego nr komórki mam wpisać kwoty faktur poniesionych wydatków remontowych w 2015 r.

Bardzo proszę o odpowiedź – za co dziękuję.
Pozdrawiam. Joanna

Czech

Re: PIT39

Post autor: Czech »

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem -jeżeli nie to mnie popraw.
W 2014 kupiliście z partnerem mieszkanie. Na zakup zaciągnęliście wspólny kredyt.
W 2015 przeprowadziliście remont.
W 2017 zrzekłaś się części swojego kredytu - i tu nie jest wszystko jasne. Czy przepisaliście na partnera Twoja połowę ?
Czy to zrzeczenie było odpłatne -czyli partner Ci za to zapłacił,czy też darowałaś mu to bezpłatnie , czy umowa kredytu została zmieniona -czy też nadal figurujesz jako dłużnik ?
Proszę podaj więcej szczegółów.

jfo32

Re: PIT39

Post autor: jfo32 »

No więc tak to wygląda:
- wrzesień 2014 - kupiliśmy (ja i partner) i zaciągnęliśmy kredyt hipoteczny na mieszkanie do remontu i już w 2014 był przeprowadzony początek remontu
- w 2015 - kontynuacja i koniec remontu
- w 2017 bezpłatnie zrzekłam się swojej części kredytu hipotecznego na rzecz partnera ze wszystkim, tj. zrzekłam się współwłaścicielstwa do tego mieszkania. Zrzeczenie się mojej połowy własności do mieszkania zostało przeprowadzone notarialnie bezpłatnie, tj. nie otrzymałam żadnych pieniędzy od partnera z tytułu zrzeczenia się współwłasności, a w Banku - też pisemnie zrezygnowałam z mojej części długu na jego rzecz - bezpłatnie, tj. umowa kredytu została zmieniona i już nie figuruję jako dłużnik. Mój były partner jest jedynym właścicielem i kredytobiorcą hipotecznym.

W 2015 r na remont faktury były wystawiane też i na moje nazwisko i myślałam, że właśnie te faktury mogę sobie odliczyć od podatku, które muszę odprowadzić z tytułu zrzeczenia się mojej części kredytu hipotecznego.

Myślę, że już i jasno chronologicznie napisałam . Jeśli jeszcze coś jest niejasnego - proszę pytać :)

Już nie mówię o tym, że w połowie dołożyłam do tego mieszkania... nie dość, że nie dostałam żadnych pieniędzy, to jeszcze muszę zapłacić podatek - pieniądze, które na oczy nie widziałam.

I pytanie - czy mogę sobie odliczyć od podatku te faktury remontowe z 2015 r. ? Wtedy zapłacę mniejszy podatek tj. ok. 6.100 zł.
W przeciwnym razie ponad 8.400 zł.

A tak na marginesie - to jest moja kosztowna nauczka życiowa. Już takiego błędu nie popełnię.
Bardzo proszę o podpowiedź, za co będę bardzo wdzięczna. :)
Pozdrawiam.
Joanna

Zablokowany