dzień dobry sprzedałam mieszkanie część pieniędzy podarowałam
córce na spłatę kredytu mieszkaniowego czy muszę się z tego rozliczyć z US
gdzie mam ująć tą kwotę chodzi o pit 39
darowizna
Re: darowizna
...sprzedałam mieszkanie - ile lat byłaś właścicielem mieszkania..?
...część pieniędzy podarowałam córce - pieniądze/gotówka powinna być wpłacona na konto bankowe,
...darowizna bez podatku w I grupie podatkowej - druk SD-Z2 do sześciu miesięcy od darowizny.
...część pieniędzy podarowałam córce - pieniądze/gotówka powinna być wpłacona na konto bankowe,
...darowizna bez podatku w I grupie podatkowej - druk SD-Z2 do sześciu miesięcy od darowizny.
właścicielem byłam 35 lat po śmierci męża w 2012 zrobiliśmy dział spadku
córka swoją część przeznaczyła na spłatę kredytu mieszkaniowego swojego mieszkania
ja jej darowałam część pieniędzy ze swojej części czy konieczny jest pit39
córka swoją część przeznaczyła na spłatę kredytu mieszkaniowego swojego mieszkania
ja jej darowałam część pieniędzy ze swojej części czy konieczny jest pit39
elalena pisze:
> właścicielem byłam 35 lat po śmierci męża w 2012 zrobiliśmy dział spadku
tzn. że mąż zmarł w 2012 i wtedy nabyliście spadek?? czy mąż zmarł szybciej a sam podział spadku zrobiliście dopiero w 2012? część po mężu odziedziczyła PAni i córka, czy jeszcze ktoś?
> ja jej darowałam część pieniędzy ze swojej części czy konieczny jest pit39
pit-39 ze sprzedaży mieszkania od części nabytej po mężu, tak, jeśli sprzedaż nastąpiła przed upływem 5 lat od nabycia. NIe wiemy kiedy nastąpiła śmierć męża, data zgonu=dacie nabycia spadku.
w pit-39 w poz. 20 wykazuje się przychód ( całkowity, ze sprzedaży "swojej odziedziczonej części"), nie pomniejsza się o dokonana darowiznę.
co do darowizny to odpowiedział wla. gle.
> właścicielem byłam 35 lat po śmierci męża w 2012 zrobiliśmy dział spadku
tzn. że mąż zmarł w 2012 i wtedy nabyliście spadek?? czy mąż zmarł szybciej a sam podział spadku zrobiliście dopiero w 2012? część po mężu odziedziczyła PAni i córka, czy jeszcze ktoś?
> ja jej darowałam część pieniędzy ze swojej części czy konieczny jest pit39
pit-39 ze sprzedaży mieszkania od części nabytej po mężu, tak, jeśli sprzedaż nastąpiła przed upływem 5 lat od nabycia. NIe wiemy kiedy nastąpiła śmierć męża, data zgonu=dacie nabycia spadku.
w pit-39 w poz. 20 wykazuje się przychód ( całkowity, ze sprzedaży "swojej odziedziczonej części"), nie pomniejsza się o dokonana darowiznę.
co do darowizny to odpowiedział wla. gle.