Najem płatny z góry za rok

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
darkin

Najem płatny z góry za rok

Post autor: darkin »

Wynająłem mieszkanie na rok i najemca zapłacił z góry za 12 miesięcy.
Wybrałem formę opodatkowania ryczałt czyli 8%
Rozumiem że powinienem wpłacać zaliczki do US a później do 20 stycznia rozliczyć zaliczki.

Czy w moim przypadku powinienem wpłacić zaliczkę podatku do US od pełnej wpłaconej przez najemcę kwoty czy tez od 1/12 kwoty czyli zaliczka od kwoty miesiecznej. W umowie mam zapis że o miesięcznej wartości najmu ale również informacje że Najemca zapłacił za rok z góry gotówką.

Aga K-S

Re: Najem płatny z góry za rok

Post autor: Aga K-S »

Powinieneś zapłacić zaliczkę w wysokości 8,5% jednorazowo od pełnej otrzymanej kwoty do 20 tego dnia następnego miesiąca po otrzymaniu kwoty tyt. najmu. Nastepnie do 31.01 składasz pit28+pit28a i tym zeznaniem rozlicza się cały rok. Miesięczne zaliczki bylyby przy regulowaniu czynszu miesięcznie.

Czech

Re: Najem płatny z góry za rok

Post autor: Czech »

Ogólnie - w umowach najmu nie ma znaczenia termin płatności. Ważne jest za jaki okres ustalono w umowie wartość czynszu należnego wynajmującemu - tak zazwyczaj powstaje moment powstania obowiązku podatkowego. Wydaje mi się, że jeżeli w umowie określono miesięczne wartości czynszu to tak samo należy rozliczyć podatek. Fakt, że w umowie zawarto postanowienie zapłaty z góry za rok nie ma wpływu.
Stanowisko to potwierdza przykładowo interpretacja indywidualna Dyrektora Izby Skarbowej w Bydgoszczy z 13 czerwca 2011 r., nr ITPB3/423-169/11/DK. Oceniając sytuację podatnika, który otrzymał od najemcy czynsz za cały okres najmu z góry, a w umowie ustalono okresy rozliczeniowe nieprzekraczające roku kalendarzowego, organ podatkowy stwierdził, że: "Istotnym dla wskazania daty powstania przychodu jest okoliczność ustalenia w umowie (fakturze) rozliczania w okresach rozliczeniowych i ustalenie tych okresów. Wystąpienie więc tej sytuacji - zależnej wyłącznie od woli stron - skutkuje rozliczaniem przychodu (…) w okresach rozliczeniowych. W takim przypadku przychód z tytułu usług o ustalonym okresie rozliczeniowym powinien być określany w ostatnim dniu przyjętego przez strony okresu rozliczeniowego, a data wystawienia faktury oraz termin płatności nie decydują o terminie powstania przychodu. (…) skoro w zawartej umowie strony przyjęły, okres rozliczeniowy dla usługi najmu, który nie przekracza 12 miesięcy, to (…) za datę powstania przychodu należy uznać ostatni dzień takiego okresu rozliczeniowego określonego w umowie, bez względu na dzień dokonania zapłaty przez najemcę".

Zablokowany