kwota zwolniona z podatku z ZFŚS

anka3555

kwota zwolniona z podatku z ZFŚS

Post autor: anka3555 »

W 2009r. Brałam pożyczkę z ZFŚS. Pracodawca do pitu dołączył informację o kwocie zwolnionej z podatku. Czy ja muszę to uwzględnić w PIT 37, czy pracodawca wystawiając PIT 11 juz to zrobił? W pit 37 nie ma takiej rubryki ?? Proszę o informację.

JANUSZ123

Re: kwota zwolniona z podatku z ZFŚS

Post autor: JANUSZ123 »

ja też mam czasem takie sytuacje gdzie podatnicy np. korzystali z wczasów pod gruszą do sierpnia i mieli pobrany podatek od całości w takiej sytuacji pracodawca powinien pomniejszyć przychód o 380zl w pit-cie 11 co wychodzi zaliczce nadpłata 68 zł podatku tylko nie wiem
jak to sie ma do takich co też korzystali do sierpnia z wczasów a nie maja to uwzględnione jak podatnik ma sobie to sprawdzić. druga inna sytuacja np. jest kobieta na urlopie wychowawczym otrzymuje bon świąteczny 500zł. i tez ma pobrany podatek .natomiast na mój rozum
nie powinna mieć pobranego podatku ponieważ nastąpiło wynagrodzenie i po pomniejszeniu kosztów KUP ,kwoty zwolnionej 380zł oraz ulgi podatkowej podatek powinien być 0.

JANUSZ123

Post autor: JANUSZ123 »

napisz jakiej treści jest ta dołączona informacja o kwocie zwolnionej bo ja się z
takim czymś nie spotkałem

koleżanka

Post autor: koleżanka »

masz rację, w PIT-11 kwota przychodu powinna być zmniejszona o kwotę zwolnioną a dotyczącą wypłaty z ZFŚS

Zablokowany