Witam.
Mam takie pytanie.
Jedyny mój dochód z poprzedniego roku to jest, zgodnie z PIT-em 11-A, to "Zasiłek pieniężny z ubezpieczenia społecznego"
Na picie 11-A z ZUS-u dochód to 16249,49 zł, pobrane zaliczki to 2926 zł. Po wypełnieniu PIT 37 (wspólny z małżonką, małżonka nie pracuje, ten "Zasiłek pieniężny z ubezpieczenia społecznego" to nasz jedyny dochód. Dane dochodu wpisane w rubrykę "Inne źródła nie wymienione w wierszach od 1 do 4" pole 59. Pobrane zaliczki w pole 63. Kosztów uzyskania przychodu - brak sumy, inne opłaty, zaliczki, brak sumy. Po wypełnieniu formularza PIT - 37 wspólnie z małżonkiem wychodzi nadpłata 1939 zł i tyle jest do zwrotu. Jestem zdziwiony czy to wszystko jest dobrze wypełnione i czy ta kwota zwrotu jest właściwa, prawidłowa? Nie robię takich rzeczy często, tylko można powiedzieć że dla siebie i nie wiem czy wszystkie sumy są dobrze powpisywane i czy we właściwe rubryki, pola danych. Proszę o konkretną odpowiedź, bo czytając forum wychodzi że niby prawidłowo. Dochód na picie z ZUS-u jest właśnie określony jako "Zasiłek pieniężny z ubezpieczenia społecznego" i z forum wynika że wpisany w dobre miejsce.
Pozdrawiam J. S.
PIT 37, rozliczenie z małżonką, Zasiłek pieniężny z ubezpieczenia społecznego
-
Re: PIT 37, rozliczenie z małżonką, Zasiłek pieniężny z ubezpieczenia społecznego
z podanych danych wychodzi tyle do zwrotu.
Dlaczego? Ponieważ wspólne rozliczenie małżonków powoduje podzielenie wszystkich dochodów na pół i od "tej połowy" liczony jest podatek. Dodatkowo została zmieniona kwota zmniejszająca podatek dla przedziału dochodów 6600,00 - 11000,00,
pozycje w pit 37 - inne źródła - poz. 59 przychód i poz. 63 zaliczki.
Dlaczego? Ponieważ wspólne rozliczenie małżonków powoduje podzielenie wszystkich dochodów na pół i od "tej połowy" liczony jest podatek. Dodatkowo została zmieniona kwota zmniejszająca podatek dla przedziału dochodów 6600,00 - 11000,00,
pozycje w pit 37 - inne źródła - poz. 59 przychód i poz. 63 zaliczki.
Re: PIT 37, rozliczenie z małżonką, Zasiłek pieniężny z ubezpieczenia społecznego
A dokładnie ;
dochód do opodatkowania poz. 112=8125 w związku z czym kwota zmniejszająca podatek = 968,96,
a podatek był liczony z kwotą 556,02 i dlatego jest do zwrotu taka kwota jak piszesz..
dochód do opodatkowania poz. 112=8125 w związku z czym kwota zmniejszająca podatek = 968,96,
a podatek był liczony z kwotą 556,02 i dlatego jest do zwrotu taka kwota jak piszesz..
-
Czyli PIT jest dobrze wypełniony i nie ma żadnych błędów? Jeżeli tak to mnie cieszy.
Dzięki.
Dzięki.
Tak-wszystko jest OK.