Zwrot na konto
Zwrot na konto
Witam. Dotychczas rozliczlismy sie z zona wspólnie.Zwrot był na wspólne konto składany pit zap3 przeze mnie j byłem jako podatnik . W tym roku rozliczamy sie oddzielnie czyli zona musi złozyc pit zap3 z nr konta mimo że jest to konto co dotychczas wpływały zwroty?
Re: Zwrot na konto
Jeżeli wspólne konto to wg mnie nie potrzeba składać ZAP-3.
Możesz w poz. 141 PIT-37 zaznaczyć "zwrot na konto podane w ZAP-3".
Możesz w poz. 141 PIT-37 zaznaczyć "zwrot na konto podane w ZAP-3".
jeśli wcześniej na ZAP-3 każde a Państwa oddzielnie zgłaszało to samo konto, to wpłynie na konto;
jeśli ZAP-3 składało tylko jedno z Was, a drugie nie, to zwrot na konto dostanie tylko osoba, które podała to konto
ZAP-3 każdy składa za siebie oddzielnie, nawet jeśli konto jest wspólne.
Zawsze można podejść do us i spytać czy jest podane konto i jakie..
jeśli ZAP-3 składało tylko jedno z Was, a drugie nie, to zwrot na konto dostanie tylko osoba, które podała to konto
ZAP-3 każdy składa za siebie oddzielnie, nawet jeśli konto jest wspólne.
Zawsze można podejść do us i spytać czy jest podane konto i jakie..
Dziękuje ślicznie za szybka i wyczerpującą odpowiedz
Wg mnie /może nie mam racji/, ale jeśli;
w poz. 141 PIT-37 zaznaczyć "zwrot na konto podane w ZAP-3", to pracownik US musi sprawdzić wg PESELU,
i powinno być zwrócone na konto.
w poz. 141 PIT-37 zaznaczyć "zwrot na konto podane w ZAP-3", to pracownik US musi sprawdzić wg PESELU,
i powinno być zwrócone na konto.
wla.gle pisze:
> Wg mnie /może nie mam racji/, ale jeśli;
> w poz. 141 PIT-37 zaznaczyć "zwrot na konto podane w ZAP-3", to
> pracownik US musi sprawdzić wg PESELU,
> i powinno być zwrócone na konto.
i to się zgadza... w przypadku rozliczenia wspólnego i tylko jedna osoba podała konto
albo jeśli oboje małżonków podali konta ( wspólne lub indywidualne - wówczas z reguły zwrot dokonywany jest na konto :podatnika" chyba że w zeznaniu podano inaczej );
... ale jeśli dana osoba nie złożyła ZAP-3 i nie podała konta to na jakie mają zwrócić? Współmałżonka? - nie mogą, bo grozi za to postępowanie. Oczywiście rozpatrujemy rozliczenie indywidualne małżonków; a o to padło pytanie .
> Wg mnie /może nie mam racji/, ale jeśli;
> w poz. 141 PIT-37 zaznaczyć "zwrot na konto podane w ZAP-3", to
> pracownik US musi sprawdzić wg PESELU,
> i powinno być zwrócone na konto.
i to się zgadza... w przypadku rozliczenia wspólnego i tylko jedna osoba podała konto
albo jeśli oboje małżonków podali konta ( wspólne lub indywidualne - wówczas z reguły zwrot dokonywany jest na konto :podatnika" chyba że w zeznaniu podano inaczej );
... ale jeśli dana osoba nie złożyła ZAP-3 i nie podała konta to na jakie mają zwrócić? Współmałżonka? - nie mogą, bo grozi za to postępowanie. Oczywiście rozpatrujemy rozliczenie indywidualne małżonków; a o to padło pytanie .