ulga na dzieci
Re: ulga na dzieci
KUP możesz zwiększyć do kwoty jak wyżej napisał wla.gle. Pamiętaj o zaznaczeniu opcji "z wielu stosunków pracy" i " z dojazdem".
Pamiętaj o zaznaczeniu opcji "z wielu stosunków pracy" i " z dojazdem".
ja te opcje widzę tylko na PIT11. w PIT37 tego nie ma. Mogę jedynie "z palca" wpisać podwyższone. Z tym, że martwi mnie ta uwaga, którą podałem wyżej.
"Podwyższenie kosztów możliwe na podstawie imiennych biletów okresowych na przejazdy do pracy koleją, autobusem, promem lub środkami komunikacji miejskiej, przy czym pracodawca nie dokonał zwrotu tych kosztów."
Czy to dot. ogólnie podwyższenia kosztów z 1668 na 2502?
Czy chodzi o podwyższenie ponad te wartości (i wtedy trzeba przedstawić bilety, na dowód kosztów faktycznie poniesionych?)
ja te opcje widzę tylko na PIT11. w PIT37 tego nie ma. Mogę jedynie "z palca" wpisać podwyższone. Z tym, że martwi mnie ta uwaga, którą podałem wyżej.
"Podwyższenie kosztów możliwe na podstawie imiennych biletów okresowych na przejazdy do pracy koleją, autobusem, promem lub środkami komunikacji miejskiej, przy czym pracodawca nie dokonał zwrotu tych kosztów."
Czy to dot. ogólnie podwyższenia kosztów z 1668 na 2502?
Czy chodzi o podwyższenie ponad te wartości (i wtedy trzeba przedstawić bilety, na dowód kosztów faktycznie poniesionych?)
@dziwna1
Zauważ, że kwota o której piszesz:
Oczywiście, tylko powinno wyjść 2224 zł za dzieci + 292 kwota wolna od podatku (żona). A tym czasem łączna kwota zwrotu do 2136 zł.
Brakuje 380 zł, i właśnie tą brakującą kwotę chciałam uzupełnić wypełniając tabelę H (dodatkowy zwrot z tytułu ulgi na dzieci"
To nie jest kwota dodatkowego zwrotu na dzieci....
Jest to kwota zmniejszająca uwzględniana przy wyliczaniu podatku...
Zauważ, że kwota o której piszesz:
Oczywiście, tylko powinno wyjść 2224 zł za dzieci + 292 kwota wolna od podatku (żona). A tym czasem łączna kwota zwrotu do 2136 zł.
Brakuje 380 zł, i właśnie tą brakującą kwotę chciałam uzupełnić wypełniając tabelę H (dodatkowy zwrot z tytułu ulgi na dzieci"
To nie jest kwota dodatkowego zwrotu na dzieci....
Jest to kwota zmniejszająca uwzględniana przy wyliczaniu podatku...
Pytanie zasadnicze - masz wiele stosunków pracy czy nie ???......z dojazdem czy nie.???
Może opisz jak to wygląda.
Wpisując kwotę KUP do PIT-37 masz podpole, w którym trzeba zaznaczyć odpowiednie opcje....w jakim programie to liczysz...?
Nie trzeba żadnych biletów imiennych , są potrzebne tylko w przypadku gdyby kwota KUP z wielu stosunków pracy była np. 4000 zł.
.....Czy to dot. ogólnie podwyższenia kosztów z 1668 na 2502?
- tak, przy wielu stosunkach pracy z dojazdem.
Może opisz jak to wygląda.
Wpisując kwotę KUP do PIT-37 masz podpole, w którym trzeba zaznaczyć odpowiednie opcje....w jakim programie to liczysz...?
Nie trzeba żadnych biletów imiennych , są potrzebne tylko w przypadku gdyby kwota KUP z wielu stosunków pracy była np. 4000 zł.
.....Czy to dot. ogólnie podwyższenia kosztów z 1668 na 2502?
- tak, przy wielu stosunkach pracy z dojazdem.
"Pytanie zasadnicze - masz wiele stosunków pracy czy nie ???......z dojazdem czy nie.???
Może opisz jak to wygląda."
2 stosunki pracy - oba z dojazdem, jednak w PIT11 mam w jednym przypadku zaznaczone 1, a w drugim 3 (pole D)
"Nie trzeba żadnych biletów imiennych , są potrzebne tylko w przypadku gdyby kwota KUP z wielu stosunków pracy była np. 4000 zł."
Teraz wszystko jasne.
Może opisz jak to wygląda."
2 stosunki pracy - oba z dojazdem, jednak w PIT11 mam w jednym przypadku zaznaczone 1, a w drugim 3 (pole D)
"Nie trzeba żadnych biletów imiennych , są potrzebne tylko w przypadku gdyby kwota KUP z wielu stosunków pracy była np. 4000 zł."
Teraz wszystko jasne.
Jeśli pracodawcy nie zgłosiłaś o naliczanie wyższych KUP, to naliczał standardowe = 111,25 zł.
Jednak wiedząc, że praca była poza miejscem zamieszkania możesz sobie sama w rozliczeniu
rocznym podwyższyć do należnej kwoty = 139,06 zł.
______
Ahoj !
Jednak wiedząc, że praca była poza miejscem zamieszkania możesz sobie sama w rozliczeniu
rocznym podwyższyć do należnej kwoty = 139,06 zł.
______
Ahoj !
ale czy w tym konkretnym przypadku, mogę podwyższyć KUP do 2502 zł, jeśli w PITach od pracodawców mam błędne zaznaczone pola w poz. D?
Jeśli dojeżdżałaś/eś do pracy - na 100% TAK..
"Jest to kwota zmniejszająca uwzględniana przy wyliczaniu podatku..."
Rozumiem, że cały szkopuł polega na tym, że obaj pracodawcy odliczali kwotę wolną od podatku, skutkiem czego odliczyli go za dużo i teraz trzeba go po prostu dopłacić...
stąd brakująca kwota, odliczona od zwrotu ulgi za dzieci?
Rozumiem, że cały szkopuł polega na tym, że obaj pracodawcy odliczali kwotę wolną od podatku, skutkiem czego odliczyli go za dużo i teraz trzeba go po prostu dopłacić...
stąd brakująca kwota, odliczona od zwrotu ulgi za dzieci?
dziwna1 pisze:
> "Jest to kwota zmniejszająca uwzględniana przy wyliczaniu
> podatku..."
>
> Rozumiem, że cały szkopuł polega na tym, że obaj pracodawcy odliczali kwotę
> wolną od podatku, skutkiem czego odliczyli go za dużo i teraz trzeba go po
> prostu dopłacić...
>
> stąd brakująca kwota, odliczona od zwrotu ulgi za dzieci?
Tak.
taka sytuacja ma miejsce : -przy dwóch lub więcej istniejących umowach o pracę i w obu przypadkach zostały złożone u pracodawcy PIT-2. Bez złożonego PIT-2 pracodawca nie ma prawa odliczyć od podatku kwoty zmniejszającej tj. 46,33 zł miesięcznie ( 556,02/12=46,33 zł)
> "Jest to kwota zmniejszająca uwzględniana przy wyliczaniu
> podatku..."
>
> Rozumiem, że cały szkopuł polega na tym, że obaj pracodawcy odliczali kwotę
> wolną od podatku, skutkiem czego odliczyli go za dużo i teraz trzeba go po
> prostu dopłacić...
>
> stąd brakująca kwota, odliczona od zwrotu ulgi za dzieci?
Tak.
taka sytuacja ma miejsce : -przy dwóch lub więcej istniejących umowach o pracę i w obu przypadkach zostały złożone u pracodawcy PIT-2. Bez złożonego PIT-2 pracodawca nie ma prawa odliczyć od podatku kwoty zmniejszającej tj. 46,33 zł miesięcznie ( 556,02/12=46,33 zł)