Działka rekreacyjna

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
bielowkaeb

Działka rekreacyjna

Post autor: bielowkaeb »

Witam czy trzeba wykazać w PIT dochód ze sprzedaży działki rekreacyjnej. Działka nabyta w za kwote 4000 zł w 2014 roku, a sprzedana za 4500 zł w 2017 roku

DeklaracjaRoczna

Re: Działka rekreacyjna

Post autor: DeklaracjaRoczna »

Skladasz PIT 39.

DO zaplacenia masz 19% podatku z kwoty 500 PLN (4500 - 4000 = 500) czyli 95 PLN.
Mozesz skorzystać z ulgi i nie płacić tego podatku, jeżęli w ciągu najbliższych dwóch lat wydasz 500 PLN za własne cele mieszkaniowe (czyli np. zakup domu, działki budowlanej, lub co bardziej realne w tej sytuacji na remont swojego mieszkania).

bielowkaeb

Post autor: bielowkaeb »

może żle napisałam ,ze działka rekreacyjna .Są to raczej ogródki działkowe, a prawnie sprzedawane jest to co się na nich znajduje czyli tak naprawde to nie jest nieruchomość. Dodam że został sporządzony akt notarialny.

DeklaracjaRoczna

Post autor: DeklaracjaRoczna »

Czyli nabywca uzyskał nie własnościowe prawo do ziemi (wpis w księdze wieczystej), tylko prawo użytkowania np. altany? Czy też może nabywca kupił altanę, ławkę, sprzęt ogrodniczy?

Jeżeli to drugie, to wgląda mi to na "zwykłą" czynność sprzedania i moim zdaniem nie musisz nigdzie wykazywać zarobionych środków. ANalogia jest taka sama jak w przypadku sprzedania samochodu przez osobę prywatną. Jeżeli czynność jest jednorazowa i nie jest głównym źródłem utrzymania to nie podlega opodatkowaniu.

Skoro został sporządzony akt to podatek od czynności cywilno-prawnych pewnie został zapłacony u notariusza przez nabywcę. A jak wspomniałem powyżej podatek PIT nie jest w tym wypadku należny.

Zablokowany