Stopień niepełnosprawności do września a odliczenie samochodu

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
Pitowiec

Stopień niepełnosprawności do września a odliczenie samochodu

Post autor: Pitowiec »

Małe dziecko (w 2017 roku skończyło 1 rok) miało stopień niepełnosprawności do połowy września 2017 r. i jego rodzice (właściciele samochodu osobowego) chcą odliczyć używanie tego samochodu w ramach ulgi rehabilitacyjnej. Jaką kwotę najlepiej odliczyć aby urząd nie zakwestionował? W przepisach nie mam mowy o tym, że trzeba te 2280 zł podzielić na 12 m-cy i pomnożyć przez 9 m-cy (2280 zł jest to limit roczny). Brak faktur za paliwo ale płacono kartą za paliwo. Jest ubezpieczenie roczne auta ale czy je dzielić proporcjonalnie do m-cy posiadania stopnia niepełnosprawności? Brak rachunku za zmianę opon a napraw auta nie było. Auto służyło m.in. do:
- jazdy na rehabilitację (40 km od domu; można to udowodnić pokazując skserowane karty pobytu na rehabilitacji z podziałem na daty),
- jazdy do lekarza pediatry, neurologa, na badania (około 5 km od domu; można to udowodnić pokazując skserowane karty wizyt lekarskich i wyniki badań z datami i miejscem wykonania),
- jazda przez pół Polski na turnus rehabilitacyjny (jeden rodzic zawiózł drugiego rodzica z dzieckiem na turnus i wrócił do domu a później za dwa tygodnie pojechał i przywiózł dziecko z drugim rodzicem do domu; tu jest karta pobytu na turnusie w określonym terminie i miejscu),
- jazda na zakupy (zakupy dla dziecka ze stopniem niepełnosprawności i całej rodziny, czasami płacone kartą a czasami gotówką),
- zawożenia dziecka do np. dziadków, bo rodzice pracują.
Jaką kwotę najlepiej odliczyć?

wla.gle

Re: Stopień niepełnosprawności do września a odliczenie samochodu

Post autor: wla.gle »

Odliczyłbym całe 2280 zł...wiem, że nie ma jeszcze "wytycznych" jak US-y będą ew. sprawdzać ile było wydatków.
Ale.....zmiana od 2017 r nie UPOWAŻNIA i nie obliguje w ogóle US-y do takich czynności - po prostu nie trzeba
tego udowadniać ....
Tych przejazdów, z tego co piszesz było naprawdę dużo, a liczą się wszystkie potrzeby niepełnosprawnej dzieciny....

Maleńka uwaga - dziecko do 16 lat nie ma orzeczenia o stopniu niepełnosprawności....ma orzeczenie o niepełnosprawności.
_______
Ahoj !

AnkaW

Post autor: AnkaW »

Miałam zadać właśnie podobne pytanie dot. dorosłej osoby, która miała stopień umiarkowany do końca listopada 2017 r. i jest właścicielem samochodu osobowego.
Jestem zdania, że może odliczyć całość, tj. 2280 zł.

wla.gle

jestem też tego zdania - 2280 zł.

Pitowiec

Post autor: Pitowiec »

Dziękuje bardzo.
Pozdrawiam.

wla.gle