PIT D ulga odsetkowa rok kolejny

humberto

PIT D ulga odsetkowa rok kolejny

Post autor: humberto »

Witam!
W PIT D chciałbym drugi rok z rzędu odliczyć ulgę odsetkową i o ile w zeszłym roku nie miałem z tym żadnych problemów, o tyle w bieżącym poz 32 wymienionego pit-a, po wypełnieniu wszystkich podpól - niestety nie wylicza odsetek, zaś pole pod kreską jest szare (chyba zblokowane). Niestety nie mam pojęcia jak samodzielnie, na piechotę wyliczyć poprawną kwotę odsetek.
Czy ten program pomoże to obliczyć?
Dzięki za podpowiedź.

Przepraszam za dwa wpisy niżej, jako gość, lecz dopiero teraz to zauważyłem.
Ostatnio zmieniony 7 mar 2010, o 21:44 przez humberto, łącznie zmieniany 1 raz.

M.K.

Re: PIT D ulga odsetkowa rok kolejny

Post autor: M.K. »

Odlicza się w ten sam sposób jak w zeszłym roku. Może ulga już została w całości wykorzystana?
Jeśli nie to proszę opisać bardziej szczegółowo jaki jest problem, jakie kwoty itp.

Gość

Post autor: Gość »

Dziękuję za kontakt.
Podam kwoty: pole 32 d: 180 tys cena mieszkania.
pole 32a: 175 tys kredyt
pole 32 c: 10 tys. grunt
- o ile dobrze na ten rok pamiętam, to kwoty mieszczą się w limitach
- w zeszłym roku odliczyłem zgodnie z programem, w polu:32b wpisałem wszystkie odsetki ( akurat wtedy za dwa lata np. 12 tys.), w roku bieżącym wpisuję tam zero zgodnie z informacjami podanymi w nawiasie ( odsetki jeszcze nie odliczone w poprzednich latach )
...i pole pod kreską robi się szare.
Pytanie gdzie wpisać odsetki za rok bieżący?
.... lub jak policzyć ulgę odsetkową na piechotę, tzn. kartka i długopis?
Nie rozumiem: "Może ulga już została w całości wykorzystana?" to kwota odliczana od podatku lub podstawy opodatkowania lub kwota ulgi odsetkowej jest ograniczona?

Gość

Jak dla mnie to właśnie w 32b wpisuje się kwotę poniesioną na odsetki w 2009 roku i ewentualnie wcześniejszych,ale Ciebie wcześniejsze nie dotyczą bo pisałeś,że rok temu odliczyłeś wszystkie poprzednie rok temu, więc teraz wpisujesz tylko te z 2009.

Gość

Bez względu na to jaką kwotę wpisuję w pole 32b - program nie liczy odsetek - pole jest ciemne i nie aktywne.
Dlatego temat ująłem w tym dziale.

Bartek

Post autor: Bartek »

Nie bardzo rozumiem w czym problem wpisałem najpierw w PIT37 jakiś fikcyjny przychód a potem w pIT/D kwoty które podałeś wraz z fikcyjna kwotą odsetek w wysokości 2000 zapłaconą w roku 2009 i policzył mi jak na zrzucie
Załączniki
odsetki.jpg

humberto

Post autor: humberto »

Bartek jeśli możesz to zrób to jeszcze raz, przymnij tylko PIT 36 jako pierwszy. Dzięki.

Bartek

Post autor: Bartek »

Proszę bardzo :
Załączniki
odsetki2.jpg

Zablokowany