Zakup mieszkania od dewelopera

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
LeszekBr

Zakup mieszkania od dewelopera

Post autor: LeszekBr »

Drodzy forumowicze.
Córka w roku ubiegłym kupiła nowe mieszkanie od dewelopera. Czy istnieje możliwość odliczenia jakiejkolwiek ulgi podatkowej?

DeklaracjaRoczna

Re: Zakup mieszkania od dewelopera

Post autor: DeklaracjaRoczna »

Jezeli pieniadze na zakup tego mieszkania pochodzily ze sprzedazy innej nieruchomosci którą dostala w roku 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 lub 2017 to moze skorzystac ze zwolnienia podatkowego i nie musi placic 19% podatku od wartosci sprzedanej nieruchomosci.

LeszekBr

Post autor: LeszekBr »

Dziękuję. Niestety zakup odbył się za bankowe pieniądze :)

Aga K-S

Post autor: Aga K-S »

DeklaracjaRoczna pisze:
> Jezeli pieniadze na zakup tego mieszkania pochodzily ze sprzedazy innej
> nieruchomosci którą dostala w roku 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 lub 2017 to
> moze skorzystac ze zwolnienia podatkowego i nie musi placic 19% podatku od
> wartosci sprzedanej nieruchomosci.

a skąd tyle lat?
- Jeśli sprzedaż nieruchomości nastąpiła po upływie 5 lat od jej nabycia, to wówczas nie ma obowiązku uiszczenia podatku. Transakcję sprzedaży należy jednak zgłosić do urzędu skarbowego. Jeśli jednak sprzedaliśmy dom lub mieszkanie przed upływem tego okresu, to należy rozliczyć podatek PIT. W tym celu należy złożyć formularz PIT-39.
ale...
- Na rozliczenie się z podatku mamy dwa lata. W tym czasie możemy uzyskane środki przeznaczyć na:
zakup nowego mieszkania,
remont mieszkania,
spłatę innych kredytów hipotecznych, jednak muszą one być zaciągnięte przed sprzedażą nieruchomości.
WAŻNE: Aby uniknąć płacenia podatku, środki uzyskane ze sprzedaży mieszkania muszą być przeznaczone na własne cele mieszkaniowe.

Na rozliczenie sprzedaży nieruchomości są 2 lata. Oznacza to, że nie musimy się spieszyć z decyzją o wykorzystaniu środków. Rozliczenia dokonuje się w takim samym terminie, jak rozliczenia rocznego, czyli do końca kwietnia danego roku.

DeklaracjaRoczna

Aga K-S pisze:
> DeklaracjaRoczna pisze:
> > Jezeli pieniadze na zakup tego mieszkania pochodzily ze sprzedazy innej
> > nieruchomosci którą dostala w roku 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 lub 2017 to
> > moze skorzystac ze zwolnienia podatkowego i nie musi placic 19% podatku od
> > wartosci sprzedanej nieruchomosci.
>
> a skąd tyle lat?
> - Jeśli sprzedaż nieruchomości nastąpiła po upływie 5 lat od jej nabycia, to wówczas
> nie ma obowiązku uiszczenia podatku. Transakcję sprzedaży należy jednak zgłosić do
> urzędu skarbowego. Jeśli jednak sprzedaliśmy dom lub mieszkanie przed upływem tego
> okresu, to należy rozliczyć podatek PIT. W tym celu należy złożyć formularz PIT-39.
> ale...
> - Na rozliczenie się z podatku mamy dwa lata. W tym czasie możemy uzyskane środki
> przeznaczyć na:
> zakup nowego mieszkania,
> remont mieszkania,
> spłatę innych kredytów hipotecznych, jednak muszą one być zaciągnięte przed
> sprzedażą nieruchomości.
> WAŻNE: Aby uniknąć płacenia podatku, środki uzyskane ze sprzedaży mieszkania muszą
> być przeznaczone na własne cele mieszkaniowe.
>
> Na rozliczenie sprzedaży nieruchomości są 2 lata. Oznacza to, że nie musimy się
> spieszyć z decyzją o wykorzystaniu środków. Rozliczenia dokonuje się w takim samym
> terminie, jak rozliczenia rocznego, czyli do końca kwietnia danego roku.

Jezeli osoba nabyla nierychomosc w roku 2012 (nie ma znaczenia czy w styczniu czy w grudniu) i sprzedala ja w roku 2017 to musi zaplacic 19 procent podatku. Termin 5-ciu lat liczy sie od konca roku podatkowego czyli od 31. grudnia.

Na rozliczenie podatku tak faktycznie mamy czas do konca kwietnia roku nastepnego po roku podatkowym. To my deklarujemy czy z ulgi chcemy skorzystac i szacujemy jaka kwote przeznaczymy na cele mieszkaniowe. Jezeli faktycznie wydamy inna kwotę niz deklarowalismy w zwolnieniu to trzeba zlozyc korekte PIT39 i doplacic lub uzyskac zwrot podatku.

Autor tego watku pytal czy moze rozliczyć dowolna ulge na mieszkanie kupione w roku 2017. Napisalem Mu wiec o uldze o ktorej ja wiem.

Aga K-S

Post autor: Aga K-S »

..ide spać..
oczywiście, że przeczytałam... zamiast dostała to sprzedała
stąd tez moje zdziwienie

DeklaracjaRoczna

Aga K-S pisze:
> ..ide spać..
> oczywiście, że przeczytałam... zamiast dostała to sprzedała
> stąd tez moje zdziwienie

To ja ze swojej strony postaram się popracować nad składnią zdania, tak aby była bardziej czytelna :).
Miłego weekendu!

Zablokowany