Witam,
mam pytanie czy wdowiec może rozliczyć się z pełnoletnim niepełnosprawnym synem, który ma rentę rodzinna i zasiłek pielęgnacyjny w kwocie ok. 23 tys. rocznie, jako osoba samotnie wychowująca dziecko? Dodam, że uwzględnia również ulgę prorodzinną na tego syna. Pozdrawiam
wdowiec i pełnoletni niepełnosprawny syn
Re: wdowiec i pełnoletni niepełnosprawny syn
...mam pytanie czy wdowiec może rozliczyć się z pełnoletnim niepełnosprawnym synem
- o ile dobrze rozumiem pytanie... pełnoletni syn składa rozliczenie podatkowe na swoje imię i nazwisko.
Jeśli chodzi o ulgę prorodzinną;
Uzyskiwanie dochodów przez niepełnosprawne dziecko nie ma wpływu na prawo do ulgi rodzinnej.
Rodzice będą mogli zatem skorzystać z ulgi,
o ile ciąży na nich względem tego dziecka obowiązek alimentacyjny.
Tzn. - dochody dziecka nie mogą w pełni zaspokoić potrzeb osoby niepełnosprawnej.
Przy jednym dziecku uprawnionym do ulgi, dochód osoby samotnie wychowującej dziecko < 112 000 zł.
- o ile dobrze rozumiem pytanie... pełnoletni syn składa rozliczenie podatkowe na swoje imię i nazwisko.
Jeśli chodzi o ulgę prorodzinną;
Uzyskiwanie dochodów przez niepełnosprawne dziecko nie ma wpływu na prawo do ulgi rodzinnej.
Rodzice będą mogli zatem skorzystać z ulgi,
o ile ciąży na nich względem tego dziecka obowiązek alimentacyjny.
Tzn. - dochody dziecka nie mogą w pełni zaspokoić potrzeb osoby niepełnosprawnej.
Przy jednym dziecku uprawnionym do ulgi, dochód osoby samotnie wychowującej dziecko < 112 000 zł.
Ulgę prorodzinną, wiem że może odliczyć bo dochody ojca nie sięgają nawet 20 tys. rocznie. Chodziło mi to czy ojciec moze rozliczyc się JAKO OSOBA SAMOTNIE WYCHOWUJĄCA DZIECKO (niepełnosprawnego pełnoletniego syna, jeśli jego, czyli syna dochody wynosżą ok. 23 tys. rocznie) ?
czy ktoś może odpowiedzieć na moje pytanie? Proszę.
Znalazłam taką informację:
Jeżeli na dziecko pobierany jest zasiłek pielęgnacyjny lub renta socjalna, to rodzic ma prawo do opodatkowania dochodów w sposób przewidziany dla osób samotnie wychowujących dzieci, niezależnie od wysokości innych dochodów dziecka.
Źródło: Krajowa Informacja Podatkowa tel. 22 330 03 30
www.mf.gov.pl/c/document_library/get_fi ... pId=766655
Jeżeli na dziecko pobierany jest zasiłek pielęgnacyjny lub renta socjalna, to rodzic ma prawo do opodatkowania dochodów w sposób przewidziany dla osób samotnie wychowujących dzieci, niezależnie od wysokości innych dochodów dziecka.
Źródło: Krajowa Informacja Podatkowa tel. 22 330 03 30
www.mf.gov.pl/c/document_library/get_fi ... pId=766655
Dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam