Usunięty plik z 2016
Usunięty plik z 2016
Niechcący podczas importu do PITY2017 pliku z 2016 wcisnąłem przycisk "usuń". Odzyskałem go z dysku ale program z 2016 oraz z 2017 nie chce go otworzyć. Proszę o pomoc co jeszcze muszę zrobić abym mógł podejrzeć kwotę z ubiegłego roku aby wysłać deklarację z tego roku?
Dziękuję z góry i pozdrawiam.
Dziękuję z góry i pozdrawiam.
Re: Usunięty plik z 2016
Po odzyskaniu pliku mogło się zmienić tzw. rozszerzenie tj np. Kowalski Jan.PITY2016NG na np Kowalski Jan.~PITY2016NG /z wężykiem/,
jako plik tymczasowy.
Ja robię tak:
1. zmieniam mu to rozszerzenie po kropce na właściwe i jeśli plik nie jest uszkodzony to pomaga/otwiera plik.
2. klikam prawym przyciskiem myszy /PPM/ i klikam "otwórz za pomocą", a następnie wskazuję z dysku program
za pomocą którego ma być ten plik otwarty - też zwykle pomaga..
Może ktoś jeszcze......
jako plik tymczasowy.
Ja robię tak:
1. zmieniam mu to rozszerzenie po kropce na właściwe i jeśli plik nie jest uszkodzony to pomaga/otwiera plik.
2. klikam prawym przyciskiem myszy /PPM/ i klikam "otwórz za pomocą", a następnie wskazuję z dysku program
za pomocą którego ma być ten plik otwarty - też zwykle pomaga..
Może ktoś jeszcze......
Można też poprosić w US, aby podali kwotę przychodu z PIT 2016.
Ja tak kilka razy zrobiłem :)
Ja tak kilka razy zrobiłem :)
Tak.
- ale nie podadzą jeśli poprosi się telefonicznie /nie wolno im/.
Trzeba się udać osobiście do US.
Tak wg mnie....
- ale nie podadzą jeśli poprosi się telefonicznie /nie wolno im/.
Trzeba się udać osobiście do US.
Tak wg mnie....
Ja, mimo wysyłki elektronicznej zeznań, zawsze robię wydruk PIT-ów w każdym roku podatkowym, nie mam więc problemów gdy chcę coś sprawdzić, a np. miałem awarię PC-ta z konsekwencją utraty danych.
Polecam taka prawidłowość innym i dziwię się że nie wszyscy tak robią, ale cóż :)
Polecam taka prawidłowość innym i dziwię się że nie wszyscy tak robią, ale cóż :)
Ja też, oprócz wysyłki elektronicznej i nagrywaniu na płytkę, robię wydruki.
W ubiegłym roku miałem awarię i część dokumentów "zniknęła". Przydały się wydruki.
Natomiast paru znajomych zagubiło wydruki i wówczas skorzystałem z uprzejmości Pań urzędniczek z US.
W ubiegłym roku miałem awarię i część dokumentów "zniknęła". Przydały się wydruki.
Natomiast paru znajomych zagubiło wydruki i wówczas skorzystałem z uprzejmości Pań urzędniczek z US.
Panowie szkoda papieru ☺☼....
Ja robię kopie elektroniczne w formacie PDF i zapisuję na dwóch niezależnych dyskach - USB, zewn. SSD.
Format PDF mogę poza tym wszędzie otworzyć bez potrzeby instalowania programu IPS.
Ale najważniejsze......trzeba mieć kopie zeznań i wtedy nie ma problemów.
_______
Ahoj!
Ja robię kopie elektroniczne w formacie PDF i zapisuję na dwóch niezależnych dyskach - USB, zewn. SSD.
Format PDF mogę poza tym wszędzie otworzyć bez potrzeby instalowania programu IPS.
Ale najważniejsze......trzeba mieć kopie zeznań i wtedy nie ma problemów.
_______
Ahoj!