Odliczenie na dziecko
-
Artur
Odliczenie na dziecko
Rozliczam się wspólnie z żoną, dziecko wychowujemy i mieszkamy razem, czy musimy rozdzielać odliczenie po połowie (np ja od stycznia do czerwaca ona resztę) czy może jest pełna dowolność w tej kwestii?
Re: Odliczenie na dziecko
Artur napisał(a) :
> Rozliczam się wspólnie z żoną, dziecko wychowujemy i mieszkamy razem, czy
> musimy rozdzielać odliczenie po połowie (np ja od stycznia do czerwaca ona
> resztę) czy może jest pełna dowolność w tej kwestii?
Jeżeli oboje rodzice mają prawo do całej ulgi to sposób dzielenia się nią nie ma znaczenia. Ważne by łączna suma odliczenia nie przekroczyła iloczynu ilości dzieci i kwoty 1112,04
> Rozliczam się wspólnie z żoną, dziecko wychowujemy i mieszkamy razem, czy
> musimy rozdzielać odliczenie po połowie (np ja od stycznia do czerwaca ona
> resztę) czy może jest pełna dowolność w tej kwestii?
Jeżeli oboje rodzice mają prawo do całej ulgi to sposób dzielenia się nią nie ma znaczenia. Ważne by łączna suma odliczenia nie przekroczyła iloczynu ilości dzieci i kwoty 1112,04
Skoro każdy z rodziców wychowywał dziecko cały rok to w PIT/O każdy z małżonków w swojej części E zaznacza kwadrat "cały rok". W pozycji "ulga na dzieci" proponuję zaznaczyć automatyczne obliczanie ulgi.
M.K. napisał(a) :
> Skoro każdy z rodziców wychowywał dziecko cały rok to w PIT/O każdy z
> małżonków w swojej części E zaznacza kwadrat "cały rok". W
> pozycji "ulga na dzieci" proponuję zaznaczyć automatyczne
> obliczanie ulgi.
A dlaczego w PIT-O domyślnie zaznaczone jest samodzielne obliczanie ulgi, a nie na podstawie części E ? W końcu "standardowych przypadków" jest chyba jednak więcej ?
> Skoro każdy z rodziców wychowywał dziecko cały rok to w PIT/O każdy z
> małżonków w swojej części E zaznacza kwadrat "cały rok". W
> pozycji "ulga na dzieci" proponuję zaznaczyć automatyczne
> obliczanie ulgi.
A dlaczego w PIT-O domyślnie zaznaczone jest samodzielne obliczanie ulgi, a nie na podstawie części E ? W końcu "standardowych przypadków" jest chyba jednak więcej ?
Można by dyskutować co jest lepsze: domyślne zaznaczenie automatycznego obliczania czy nie. Ja sądzę, że lepiej jeśli użytkownik zastanowi się przed wybraniem automatycznego rozliczenia.
-
Artur
Dzięki M.K. nie tylko za to, za całokształt albo raczej ponad 12 lat "tego" ogólnie pojętego całokształu.