Nie można wysłać email z PDF

Zgłoś problem, zaproponuj rozwiązanie, zapytaj.
Viki1

Nie można wysłać email z PDF

Post autor: Viki1 »

Witam,
Windows 10, 32 bit. Mozilla Thunderbird (wersja najnowsza).
Po wybraniu
Wyślij -> Email z PDF -> (pojawia się okno dialogowe) po zatwierdzeniu okno się zamyka, nie otwiera się okno z nową wiadomością. Brak komunikatu.
Wyślij -> Email z plikiem danych -> Nie pojawia się okno dialogowe. Brak komunikatu.

Pozdrawiam

Robert IPS

Re: Nie można wysłać email z PDF

Post autor: Robert IPS »

Proszę zaktualizować program do najnowszej wersji oraz sprawdzić czy Thunderbird jest domyślnym klientem poczty w systemie.

Viki1

Program w najnowszej wersji. Thunderbird (także w najnowszej wersji) jest domyślnym klientem.
Dołączanie załączników do email z innych programów w systemie działa bez problemu. Na rożnych kontach z różnymi uprawnieniami.
Wysyłanie pliku z Menu Systemowego "Wyślij do" -> "Adresat Poczty" także prawidłowo.

Pomoc Techniczna IPS

Post autor: Pomoc Techniczna IPS »

Zostało to sprawdzone na Windows 10 32-bit, Thunderbird wersja instalacyjna, PITy2017 wersja 1.2017.1.7 z dnia 16-01-2018 i działa ta opcja.
Jedynie co mogę zaproponować - https://support.mozilla.org/pl/kb/thund ... -pocztowym

Viki1

Niestety nie mam dobrych informacji.
Faktycznie na niektórych Win10 (1709) funkcja działa poprawnie. Z moich obserwacji wynika, że jeżeli nastąpił upgrade z wersji wcześniejszej (np 1703) do 1709 funkcja działa prawidło. Po "czystej" instalacji Win10 w wersji 1709 występują problemy. Po przerobieniu wszystkich ;) znalezionych w sieci tutoriali o błędzie mapi w Thunderbirdzie i Outlooku - poddałem się. Reinstalacja na czyste Win10 1709 - bez zmian.
Dopiero po powrocie do Win10 (1607) akurat taką wersję miałem pod ręką, program prawidłowo załącza plik do email.
Zaznaczam, że problemy występują tylko z IPS Pity. Funkcja MAILTO i załączanie z innych programów działa poprawnie we wszystkich wersjach.
W wersji 1607 Thunderbird nie jest nawet ustawiony jako domyślny (Programy domyślne) i PIT wywołuje email prawidłowo.

Drogie IPS, przyjrzyjcie się proszę kodowi. To raczej tam jest problem.

Po ilości odsłon widzę,że nie tylko jaj mam z tym problem ;)

M.K.

Post autor: M.K. »

Wobec tego będę musiał zakupić aktualizację biblioteki do obsługi e-mail.

piorab

Post autor: piorab »

Potwierdzam ten sam problem, dodatkowo zauważyłem, że po próbie wysłania email z plikiem danych pozostają w pitach podatnika DWA identyczne zapisy np. PIT-37, z których działa tylko jeden, Jeden z nich ma odnośnik do prawidłowego zeznania PIT-37 z Dokumentów.Afi, a drugi, próbuje otworzyć ścieżkę C:\Uzytkownicy\Nazwa\Appdata\Local\Temp\ próba otwarcia kończy się informacją o braku pliku.
Win 10 wersja 1709

M.K.

30 stycznia była aktualizacja programu, m.in: "Zaktualizowano system obsługi poczy e-mail".

Czy w najnowszej wersji ten problem nadal występuje?

tempik

Post autor: tempik »

niestety w najnowszej wersji jest to samo :(

mam identyczną sytuację. Win10 stawiany na czysto. Przed reinstalką było OK. Wybrany klient domyślny poczty nie ma znaczenia.
może jakaś wersja robocza z tworzeniem logu by rozjaśniła sytuację?

M.K.

Najbardziej zastanawia mnie to, że przed reinstalacją systemu wysyłanie działało.

Problem do rozwiązania...

Zablokowany