Pit 28 i dochód z umowy użyczenia

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
krzysiek.k120

Pit 28 i dochód z umowy użyczenia

Post autor: krzysiek.k120 »

Osoba jest na ryczałcie 3% (usługi gastronomiczne - sobotnio, niedzielna sprzedaż lodów włoskich). W 2017 roku samochód- lodziarka nie była jej własnością, tylko je partnera (nie są jeszcze rodziną). Teraz myślą zrobić użyczenie samochodu, i w picie 28 wykazać dochód z użyczenia.
Jak określić ten dochód ile wykazać np za jednodniowe 10-godzinne użyczenie i jaką stawką ten dochód opodatkować czy też 3 % tak jak działalność ryczałtowa ?????
Z góry dziękuję za zainteresowanie się moim tematem
Pozdrawiam

Czech

Re: Pit 28 i dochód z umowy użyczenia

Post autor: Czech »

Aby określić przychód ( w ryczałcie nie mamy "dochodu") z bezpłatnego użyczenia trzeba sprawdzić ceny rynkowe.
Wydaje mi się , że przychód należy wykazać w tej samej stawce, w której jest to użyczenie zastosowane - ale tego nie jestem pewien - sprawdź w KIS

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Zgadzam się z wypowiedzią Czecha..

Znalazłem cennik wypożyczenia takiej lodziarni, jt. kwota w granicach 4500-5000 miesięcznie.
Ale to lodziarnia/przyczepa z wszystkimi uprawnieniami, dopuszczeniami, pozwoleniami itd..
Tutaj mamy soboty i niedziele, więc będzie to ~1500 przychodu.
W przypadku ryczałtu po odliczeniu społecznych od przychodu i zdrowotnych od podatku nie występuje podatek
nawet do kwoty:
1. mały ZUS ~ 6000
2. duży ZUS~7500

Więcej na ten temat nie wiem.........

krzysiek.k120

Ta kwota trochę mnie zaskoczyła, ale jak to jest jakaś wypasiona lodziarka to może być realna. W tym przypadku chodzi o małą lodziarkę usytuowaną na samochodzie więc myślę, że za wynajem jednodniowy dość będzie jak wykażę przychód 100 zł. (zus-u nie opłaca ta osoba bo jest zatrudniona na pełnym etacie, tylko opłaca składkę zdrowotną,jak nie odliczy od podatku z ryczałtu to odliczy z umowy o pracę). Tylko czy ten przychód opodatkować tak jak sugerował Czech stawką 3% tak jak z działaności- chciałem zadzwonić do KIS ale odpuściłem bo byłem 136 w kolejce.
Dzięki za zainteresowanie się tematem

wla.gle

Post autor: wla.gle »

---> myślę, że za wynajem jednodniowy dość będzie jak wykażę przychód 100 zł. - myślę, że może być ...

Znalazłem o ryczałcie na stronie podatkowej gofin..
fragment:
...Z art. 10 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym wynika, że u podatników opłacających ryczałt od przychodów ewidencjonowanych możliwe jest stosowanie zwolnień od podatku, w tym m.in. wymienionego w art. 21 ust. 1 pkt 125 updof. Oznacza to, że wolny od podatku jest przychód z tytułu świadczeń w naturze i innych nieodpłatnych świadczeń otrzymanych przez podatnika od osób zaliczonych do I i II grupy podatkowej w rozumieniu przepisów o podatku od spadków i darowizn.
Jeśli jednak nie przysługuje to zwolnienie to:
...wartość nieodpłatnego świadczenia podatnik powinien ująć w przychodach i opodatkować ryczałtem w wysokości 3% uzyskanego przychodu.....
czyli akurat tyle ile jest ryczałt od usług gastronomicznych....

Czech

Post autor: Czech »

Tak - 3% - art. 12 ust. 1 pkt 5 lit. e ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym

krzysiek.k120

Wielkie dzięki, na Was jak zwykle można liczyć, potraficie dobrze doradzić .
Jeszcze raz wielkie dzięki !!!!

krzysiek.k120

Przychód z tego świadczenia wpisać w tej pozycji co przychód z podstawowej działalności (akurat jest tak samo 3%), a gdzie bym wpisał jak by stawka była inna ?????

Zablokowany