Korekta zeznania za 2014 - Holandia + zasiłek macierzyński
Re: Korekta zeznania za 2014 - Holandia + zasiłek macierzyński
Halo czy jest tu ktoś?
----->Czyli w takim wypadku mogę nie wyodrębniać podatku z zaliczki z umowy o pracę i z zasiłków?
Odpowiedź masz w moim poprzednim poście.
Jeśli chcesz teraz rozliczyć na zero to nie wyodrębniaj......
Odpowiedź masz w moim poprzednim poście.
Jeśli chcesz teraz rozliczyć na zero to nie wyodrębniaj......
Witam
Chciałem się upewnić, że z zasiłków też mogę nie wyodrębniać.
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Chciałem się upewnić, że z zasiłków też mogę nie wyodrębniać.
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam
OK :).
Na wszelki wypadek przygotuj sobie takie wyjaśnienie "skąd się co wzięło" i miej to przygotowane, gdyby US życzył sobie wyjaśnień...
Na wszelki wypadek przygotuj sobie takie wyjaśnienie "skąd się co wzięło" i miej to przygotowane, gdyby US życzył sobie wyjaśnień...
Witam serdecznie,
Chciałbym podpiąć się pod post, który chyba jest najbliżej mojego problemu... Otóż otrzymałem z US wezwanie do złożenia brakującego zeznania PIT-36 za 2014 rok wraz z załącznikiem PIT/ZG z związku z przychodami uzyskanymi w Holandii. Problemem w całej sytuacji jest fakt, iż nie posiadam Jaaropgaaf-u za ten rok z urzędu (w 2014 roku już nie pracowałem w Holandii, jedynie pobierałem zasiłek dla bezrobotnych). Jedynymi informacjami jakie znalazłem jest pismo z UWV o przyznaniu zasiłku, jego wysokości przeliczonej na dzień (brutto i netto) oraz okresu, przez który był mi wypłacany. Pani, która prowadzi sprawę w US poinformowała mnie, że z holenderskiego urzedu ma tylko informację o moim przychodzie w tym roku. Potrzebna jest jednak oczywiście informacja o wysokości podatku, który był potrącony.
W związku z tym chciałbym spytać, czy bez jaroopgaaf-u mogę w jakikolwiek sposób obliczyć ten podatek i wykazać wszystko w PIT-36 i PIT/ZG z informacji, których posiadam ?
Z góry dziękuję za pomoc
Chciałbym podpiąć się pod post, który chyba jest najbliżej mojego problemu... Otóż otrzymałem z US wezwanie do złożenia brakującego zeznania PIT-36 za 2014 rok wraz z załącznikiem PIT/ZG z związku z przychodami uzyskanymi w Holandii. Problemem w całej sytuacji jest fakt, iż nie posiadam Jaaropgaaf-u za ten rok z urzędu (w 2014 roku już nie pracowałem w Holandii, jedynie pobierałem zasiłek dla bezrobotnych). Jedynymi informacjami jakie znalazłem jest pismo z UWV o przyznaniu zasiłku, jego wysokości przeliczonej na dzień (brutto i netto) oraz okresu, przez który był mi wypłacany. Pani, która prowadzi sprawę w US poinformowała mnie, że z holenderskiego urzedu ma tylko informację o moim przychodzie w tym roku. Potrzebna jest jednak oczywiście informacja o wysokości podatku, który był potrącony.
W związku z tym chciałbym spytać, czy bez jaroopgaaf-u mogę w jakikolwiek sposób obliczyć ten podatek i wykazać wszystko w PIT-36 i PIT/ZG z informacji, których posiadam ?
Z góry dziękuję za pomoc
Na początek smutna prawda - od zasiłku z NL nie ma ulgi abolicyjnej i prawdopodobnie trzeba będzie zapłacić podatek z odsetkami.
Masz dwa wyjścia.
Albo wystosujesz pismo do NL o przysłanie rozliczenie zasiłku z UWV albo wpisz orientacyjną kwotę....może się uda.
Mam przykład z autentycznymi danymi: zasiłek=2489,94 podatek=395,89 wyliczony procent
podatku: 395,89*100/2489,94=15,9%.
Wylicz tym procentem podatek od swojego zasiłku.
Czy miałeś dochody w 2014r również w PL i składałeś zeznanie ? - jeśli tak to:
składasz formularze PIT-36, PIT/ZG jako korektę, jeśli nie miałeś to składasz jako zeznanie.
Proszę podać ew. wszystkie dochody za 2014r to sprawdzimy, pomożemy zrobić rozliczenie.
Rozliczenie najlepiej zrobić naszym programem za rok 2014:
https://pit.dobry.pl/2014/index.php/programy/pity.html
Masz dwa wyjścia.
Albo wystosujesz pismo do NL o przysłanie rozliczenie zasiłku z UWV albo wpisz orientacyjną kwotę....może się uda.
Mam przykład z autentycznymi danymi: zasiłek=2489,94 podatek=395,89 wyliczony procent
podatku: 395,89*100/2489,94=15,9%.
Wylicz tym procentem podatek od swojego zasiłku.
Czy miałeś dochody w 2014r również w PL i składałeś zeznanie ? - jeśli tak to:
składasz formularze PIT-36, PIT/ZG jako korektę, jeśli nie miałeś to składasz jako zeznanie.
Proszę podać ew. wszystkie dochody za 2014r to sprawdzimy, pomożemy zrobić rozliczenie.
Rozliczenie najlepiej zrobić naszym programem za rok 2014:
https://pit.dobry.pl/2014/index.php/programy/pity.html
No to nie ciekawie :/ muszę się liczyć ze sporym wydatkiem ?
Na chwilę obecną mam następujace dane :
zasiłek od 25.11.2013 do 24.07.2014
średnie wynagrodzenie dzienne wyliczone na 81,22 € brutto
pierwsze 2 miesiące 75% z 81,22€ = 60,92€ brutto dziennie
kolejne miesiące 70€ z 81,22€ = 56,85 € brutto dziennie
Pani w US ma podobno jeszcze info o wysokości mojego dochodu w 2014 z urzedu holenderskiego, ale muszę ją dopytać ile dokładnie ta kwota wynosi.
W Polsce zacząłem pracę 22.12.2014 z wynagrodzeniem 10.01.2015 więc nie uwzględniam tego w 2014, pozostaje więc złożenie zeznania za zasiłek w Holandii w 2014.
Jeśli chodzi o pismo do UWV to chyba nie mam co liczyć na pomoc drogą listową lub mailową. Z tego co wiem jedynie mając nr Digid można cokolwiek załatwić online, ja jednak nie posiadam tego numeru, więc jedyną opcją na otrzymanie rozliczenia jest chyba osobista wizyta w UWV...
Po konsultacji z US dowiedziem się, że mają informację z Holandii o moim całkowitym przychodzie w 2014 roku - 9281 €.
wla.gle - idąć Twoim tokiem myślenia, sprawdziłem poprzednie jaaropgaaf-y i w każdym roku wychodzi mi inny procent podatku z całości przychodów - od 16 do 23 % Wydaje mi się, że najbliższy prawdy będzie ten z końca 2013 roku z UVW za ponad miesiąc, który dotyczy właśnie tylko mojego zasiłku i wynosi własnie niecałe 23%. Takim oto sposobem wychodziłaby wysokośc podatku - 2134 € Jesli źle myślę, proszę wyporwadźcie mnie z błędu...
Pytanie teraz jak wszystko wypełnić w PIT-36 oraz PIT/ZG... Tak jak już wspominałem, w 2014 roku nie miałem innych przychodów jak tylko te z zasiłku z Holandii
Na chwilę obecną mam następujace dane :
zasiłek od 25.11.2013 do 24.07.2014
średnie wynagrodzenie dzienne wyliczone na 81,22 € brutto
pierwsze 2 miesiące 75% z 81,22€ = 60,92€ brutto dziennie
kolejne miesiące 70€ z 81,22€ = 56,85 € brutto dziennie
Pani w US ma podobno jeszcze info o wysokości mojego dochodu w 2014 z urzedu holenderskiego, ale muszę ją dopytać ile dokładnie ta kwota wynosi.
W Polsce zacząłem pracę 22.12.2014 z wynagrodzeniem 10.01.2015 więc nie uwzględniam tego w 2014, pozostaje więc złożenie zeznania za zasiłek w Holandii w 2014.
Jeśli chodzi o pismo do UWV to chyba nie mam co liczyć na pomoc drogą listową lub mailową. Z tego co wiem jedynie mając nr Digid można cokolwiek załatwić online, ja jednak nie posiadam tego numeru, więc jedyną opcją na otrzymanie rozliczenia jest chyba osobista wizyta w UWV...
Po konsultacji z US dowiedziem się, że mają informację z Holandii o moim całkowitym przychodzie w 2014 roku - 9281 €.
wla.gle - idąć Twoim tokiem myślenia, sprawdziłem poprzednie jaaropgaaf-y i w każdym roku wychodzi mi inny procent podatku z całości przychodów - od 16 do 23 % Wydaje mi się, że najbliższy prawdy będzie ten z końca 2013 roku z UVW za ponad miesiąc, który dotyczy właśnie tylko mojego zasiłku i wynosi własnie niecałe 23%. Takim oto sposobem wychodziłaby wysokośc podatku - 2134 € Jesli źle myślę, proszę wyporwadźcie mnie z błędu...
Pytanie teraz jak wszystko wypełnić w PIT-36 oraz PIT/ZG... Tak jak już wspominałem, w 2014 roku nie miałem innych przychodów jak tylko te z zasiłku z Holandii
No to udało mi się uzyskać mój jaaropgaaf za 2014. Jak już wcześniej wspomniałem dotyczy on tylko zasiłku dla bezrobotnych bo tylko z tego tytułu otrzymywałem przychód z Holandii w roku 2014.
I tak :
Fiscaal loon : 9281 €
Loon voor de Zvw : 9281 €
Bijdrage Zvw : 0
Loonbel. / Premie VV : 2070 €
Czy dobrze rozumię, że od kwoty 2070 muszę jeszcze wyszczególnićsam podatek ? Jesli tak, jaka częśc tej kwoty to właśnie kwota podatku ?
No i co gdzie muszę wpisać w PIT ? Czy ktos pomoże ?
Z góry bardzo dziękuję...
I tak :
Fiscaal loon : 9281 €
Loon voor de Zvw : 9281 €
Bijdrage Zvw : 0
Loonbel. / Premie VV : 2070 €
Czy dobrze rozumię, że od kwoty 2070 muszę jeszcze wyszczególnićsam podatek ? Jesli tak, jaka częśc tej kwoty to właśnie kwota podatku ?
No i co gdzie muszę wpisać w PIT ? Czy ktos pomoże ?
Z góry bardzo dziękuję...
No to bardzo dobrze....
Przeliczenie euro na zł. powinno być brutto z każdej wypłaty kursem z dnia roboczego poprzedzającego dzień
postawienia środków do Twojej dyspozycji /wpływu na konto/.
Jednak w większości przeliczamy tu na forum kursem średnim za dany okres /jak na razie nikt nie zgłaszał
żeby US kwestionował takie przeliczenie/, ważne aby nie zaniżyć przychodu....
Pytanie czy będziesz starał się o zwrot nadpłaconego podatku z NL......, jeśli nie to można rozliczenie zrobić na "zero",
nie wyodrębniając podatku.
Wg podanych przez Ciebie danych:
Przychód=9281e
Podatek = 2070e
Przeliczamy to średnim kursem za 2014r
9281*4,1852-->38842,84 zł
2070*4,1852=8663,36 zł
Rozliczenie
ZG poz.
6-Niderlandy/Holandia
24c=38842,84
25=8663,36
Program sam przenosi wszystkie kwoty do PIT-36 i wylicza podatek="0".
Przy takim sposobie nie musisz nic dopłacać bo rozliczenie jest na "zero".
Do rozliczenia podatkowego należy dołączyć tzw. czynny żal /wpisz w gogle-
czynny żal wzór/, bo nie złożyłeś żadnego rozliczenia za rok 2014r.
Natomiast gdy wyodrębni się podatek to kwota do zapłaty=5217 zł i nie
wiadomo ile ew. było by zwrotu podatku z NL /czy się to opłaca/.
Przeliczenie euro na zł. powinno być brutto z każdej wypłaty kursem z dnia roboczego poprzedzającego dzień
postawienia środków do Twojej dyspozycji /wpływu na konto/.
Jednak w większości przeliczamy tu na forum kursem średnim za dany okres /jak na razie nikt nie zgłaszał
żeby US kwestionował takie przeliczenie/, ważne aby nie zaniżyć przychodu....
Pytanie czy będziesz starał się o zwrot nadpłaconego podatku z NL......, jeśli nie to można rozliczenie zrobić na "zero",
nie wyodrębniając podatku.
Wg podanych przez Ciebie danych:
Przychód=9281e
Podatek = 2070e
Przeliczamy to średnim kursem za 2014r
9281*4,1852-->38842,84 zł
2070*4,1852=8663,36 zł
Rozliczenie
ZG poz.
6-Niderlandy/Holandia
24c=38842,84
25=8663,36
Program sam przenosi wszystkie kwoty do PIT-36 i wylicza podatek="0".
Przy takim sposobie nie musisz nic dopłacać bo rozliczenie jest na "zero".
Do rozliczenia podatkowego należy dołączyć tzw. czynny żal /wpisz w gogle-
czynny żal wzór/, bo nie złożyłeś żadnego rozliczenia za rok 2014r.
Natomiast gdy wyodrębni się podatek to kwota do zapłaty=5217 zł i nie
wiadomo ile ew. było by zwrotu podatku z NL /czy się to opłaca/.
Dziękuję bardzo za pomoc.
Oczywiście rozliczę wszystko na "0" .
Oczywiście rozliczę wszystko na "0" .