PIT-8S
Re: PIT-8S
Córka rozlicza się sama wykazując w zeznaniu wyłącznie dochód podlegający opodatkowaniu czyli 360 zł. Stypendia są dochodem z innych źródeł.
-
jari
Syn uzyskał stypendium 3684 za 2009 rok, jak ma się rozliczyć z całej kwoty czy tylko z nadwyżki 3089 i na jakim picie,z góry dziękuje za odpowiedź
Zależy co to za stypendium przez kogo wypłacane. Są stypendia opodatkowane w całości, częściowo zwolnione z podatku i całkowicie zwolnione.
-
jari
Jedno stypendium ma Fundaci a drugie ze szkoły -639 zł,razem je sumując wychodzi tyle
-
jari
jeżeli zlicze je razem to zapłaci podatek 140 zł. a jeżeli różnicę od 3091 to nie zpłaci ale to będzie źle .Nie wiem co mam z tym fantem zrobić . 2 pity i na obu pisze kwota wolna od podatku,ale sumując oba stypendia razem to przekroczy dochód wolny od podatku :(
Sumujesz kwoty przychodu z obu PIT-8S oddzielnie z każdego miesiąca i pomniejszasz go o kwotę wolną. Suma z wszystkich miesięcy będzie kwotą przychodu do opodatkowania.
-
Kinga
Kochani, bazując na Waszych "podpowiedziach" sama zrobiłam PIT 37 z pitu 8-S. Rewelacja, a ja do tej pory ręcznie robiłam. Ukłony i pozdrowienia dla wszystkich pomocników.