Rozliczenie za rok 2013 Holandia Proszę o Pomoc

Rijden88

Post autor: Rijden88 »

Witam.

Zacznę od tego że posiadam aż 7 PITów (Jaaropgaave). Rozumiem że w takim przypadku mam dodać przychód z każdego do siebie czyli loon voor loonheffing lub loonbelastingvolksverzekeringen (różnie jest to ujęte)
Tak samo zrobić z zaliczką na podatek rozumiem (Ingehouden lonheffing)

Nie pracowałem w Polsce w ogóle, jedynie w Holandii.

Policzyłem dni pracy, ale faktycznie tylko te dni w których pracowałem (czyli w danym tygodniu jeżeli jest 5 dni pracujących + sobota i niedziela , a ja przepracowałem tylko jeden, dodałem jeden i zrobiłem tak z każdym tygodniem) chociaż czytam forum i ludzie piszą że dodają całe miesiące jako pobyt choć w rzeczywistości pracowali dni mniej niż przebywali.

Dlatego nie wiem jak to obliczyć w końcu. Liczba może się bardzo zmienić. Tym bardziej że wyszło mi ich 80.

Dodam że pracowałem po 1 marca ( aby obliczyć diety np.)

Same umowy nie wiem jak potraktować ale chyba jako zlecenie skoro były to umowy o pracę tymczasową co tydzień przedłużaną/odnawianą. No i w przypadku kiedy nie mam pełnych danych na temat okresów kiedy pracowałem, mogę przyjąć dla obliczeń roczny średni kurs NBP z 2013 roku rozumiem?
- Próbowałem się spróbować rozliczyć w programie PITy 2015 ips, (Pit36 + Pit ZG) Zrobiłem tak że dodałem wszystkie przychody z jaarografów i osobno zaliczki na podatek, potem zrobiłem tak:

Diety wyliczasz w nast. sposób: (ilość dni przebywania x 50 euro)x0,3.
Od Przychodów (Loonheffing)odejmujesz wyliczone diety i przeliczasz na zł.
Od tak przeliczonego przychodu odejmujesz koszty uz. przychodu:ilość miesięcy x111,25.
Tak otrzymujesz dochód który wpisujesz w PIT/ZG w poz.9.

Podatek musisz wyodrębnić z kwoty (kwota euro z Ingehouden) )x5,85% : 37%. Przeliczasz go na zł.
Tak obliczony podatek wpisujesz w PIT/ZG w poz.10.

Gdy wpisałem te dwie tylko kwoty do PIT/ZG to w PIT36 pozycje 222 i 223 to kwoty 4465 złotych!

Rijden88

Re: Rozliczenie za rok 2013 Holandia Proszę o Pomoc

Post autor: Rijden88 »

Przepisałem z pozycji 181 PIT36 kwotę do PIT-0 poz 43 i pojawiła się ulga o tą kwotę 4465zł a w PIT36 poz. 199,202,203 i od poz. 222 do 225 =0,00

Chyba jest dobrze

wla.gle

Re: Rozliczenie za rok 2013 Holandia Proszę o Pomoc

Post autor: wla.gle »

Jeśli to umowa zlecenie, to nie liczysz diet /nie należą się/.
Możesz /nawet trzeba/ odliczyć od przychodu 20% KUP - czyli przychód*20%=xxx,
przychód-xxx=dochód i ten dochód wpisujesz w PIT/ZG poz.15, a podatek w poz.16 w wierszu3-działalność wykonywana osobiście.
Rozliczenie wyjdzie również na zero, a jest prościej.

Chloekiggirty

Post autor: Chloekiggirty »

Dziękuję koledze za pomoc.
olunia12 wykonałaś rozliczenie dobrze. Tak powinno wyjść. Jeśli jednak nie jesteś pewna czy to była umowa o prace czy zlecenie to kolega wla.gle Ci podpowiedział.
Nic dodać, nic ująć.

Zablokowany