Praca w PL + Praca w Danii
Praca w PL + Praca w Danii
W 2016 od stycznia do końca września byłam zatrudniona w PL (etat, mam już pit-11), od października pracuję i mieszkam (i zostaję już) w Dani, mam umowę na pełny etat. Jak rozumiem obowiązuje mnie nieograniczony obowiązek podatkowy i rozliczam się z obu dochodów z "metodą zaliczenia proporcjonalnego", uwzględniam zapłacony podatek w DK.
Czy w takich okolicznościach przysługuje mi prawo odliczenia z tytułu diet za te 3 miesiące ciągłej pracy w Danii w okresie 10-12 ? Nie była to podróż służbowa ani oddelegowanie, bo już byłam na umowie duńskiej...
Jeśli tak to w którym miejscu mam wpisać to odliczenie ?
Drugie pytanie, czy odliczam gdzieś składki na ubezpieczenia odprowadzone w Danii za ten okres ?
Toż to czarna magia... :(
Z góry dziękuję za wskazówki ;)
Czy w takich okolicznościach przysługuje mi prawo odliczenia z tytułu diet za te 3 miesiące ciągłej pracy w Danii w okresie 10-12 ? Nie była to podróż służbowa ani oddelegowanie, bo już byłam na umowie duńskiej...
Jeśli tak to w którym miejscu mam wpisać to odliczenie ?
Drugie pytanie, czy odliczam gdzieś składki na ubezpieczenia odprowadzone w Danii za ten okres ?
Toż to czarna magia... :(
Z góry dziękuję za wskazówki ;)
Re: Praca w PL + Praca w Danii
Danie rozliczamy metodą wyłączenia z progresją. Podatku duńskiego nie uwzględniamy.
Możesz odliczyć 30% diety za czas pobytu:
ilość dni x 406DKK x 0,3.
Od przychodu z Danii odejmujesz diety i przeliczasz na zł. Po przeliczeniu na zł możesz jeszcze odjąć KUP: 3 x 111,25.
Tak wyliczony dochód wpisujesz w PIT/ZG w poz. 8. Jeśli składki nie były odprowadzane do "naszego" ZUS-u to ich nie odliczasz.
Dochody krajowe wpisujesz do PIT-36.
Skorzystaj z programu:
http://pit.dobry.pl/programy/pity
sam Ci wszystko policzy, wpisz tylko dochód z Danii w PIT/ZG poz. 8 a krajowe dochody, zaliczkę na podatek i składki do PIT-36 poz. 43, 44, 47, 153 i 196.
Możesz odliczyć 30% diety za czas pobytu:
ilość dni x 406DKK x 0,3.
Od przychodu z Danii odejmujesz diety i przeliczasz na zł. Po przeliczeniu na zł możesz jeszcze odjąć KUP: 3 x 111,25.
Tak wyliczony dochód wpisujesz w PIT/ZG w poz. 8. Jeśli składki nie były odprowadzane do "naszego" ZUS-u to ich nie odliczasz.
Dochody krajowe wpisujesz do PIT-36.
Skorzystaj z programu:
http://pit.dobry.pl/programy/pity
sam Ci wszystko policzy, wpisz tylko dochód z Danii w PIT/ZG poz. 8 a krajowe dochody, zaliczkę na podatek i składki do PIT-36 poz. 43, 44, 47, 153 i 196.
Wrócę jeszcze do tego wątku bo czegoś nie rozumiem... w informatorach napisane jest, że wskazanie dochodów w pit-zg służy tylko ustaleniu progu podatkowego dla dochodów uzyskanych w kraju. Tymczasem po wpisaniu w poz.8 kwoty w pit-zg kwota ta pojawia się w pit-36 w poz 188 i w konsekwencji znacząco powiększa mój podatek (do dopłaty). Z dochodów uzyskanych (tylko ) w PL wynika że i tak mam przekroczony 2 próg podatkowy, (wypełniając pit-37 lub tylko pit-36 mam dopłatę 2499zł) a po wpisaniu dochodów z DK ta dopłata rośnie ponad dwukrotnie. Czy tak powinno być ?
Mimo wszystko dopytam jeszcze raz, czy faktycznie obowiązuje mnie progresja skoro z końcem września na stałe wyjechałam za granicę (zgłoszony zap-3 w związku z wyjazdem) ?
Przecież od dochodów w DK (pażdziernik-grudzień) zapłaciłam podatek w Danii :(
- to dlaczego mam drugi raz płacić od tych dochodów w kraju ? bo skoro wypełnienie pit-zg zwiększa mi wymaganą dopłatę więc wychodzi na to że od tych dochodów mam zapłacić podatek...
Mimo wszystko dopytam jeszcze raz, czy faktycznie obowiązuje mnie progresja skoro z końcem września na stałe wyjechałam za granicę (zgłoszony zap-3 w związku z wyjazdem) ?
Przecież od dochodów w DK (pażdziernik-grudzień) zapłaciłam podatek w Danii :(
- to dlaczego mam drugi raz płacić od tych dochodów w kraju ? bo skoro wypełnienie pit-zg zwiększa mi wymaganą dopłatę więc wychodzi na to że od tych dochodów mam zapłacić podatek...
Metoda wyłączenia z progresją obowiązuje m.in. w umowach z: Albanią, Austrią (poczynając od 1 stycznia 2009 r.), Chinami, Chorwacją, Cyprem, Czechami, Danią (poczynając od 1 stycznia 2011 r.), Estonią, Finlandią (poczynając od 1 stycznia 2011 r.), Francją, Grecją, Hiszpanią, Indonezją, Irlandią, Islandią (poczynając od 1 stycznia 2014 r.), Japonią, Kanadą, Kuwejtem, Litwą, Łotwą, Norwegią, Portugalią, Republiką Południowej Afryki, Rumunią, Słowacją, Słowenią, Szwecją, Ukrainą, Włochami oraz Wielką Brytanią i Północną Irlandią.
Kwota z poz. 188 służy tylko do obliczenia stopy procentowej.
Poz. 188
Dochody osiągnięte za granicą, o które jest zwiększana podstawa obliczenia podatku do ustalenia stopy procentowej (przeliczone na złote).
Kwota z poz. 188 służy tylko do obliczenia stopy procentowej.
Poz. 188
Dochody osiągnięte za granicą, o które jest zwiększana podstawa obliczenia podatku do ustalenia stopy procentowej (przeliczone na złote).
OK, rozumiem... no to ostatnie pytanie, jaki mam obrać kurs waluty DKK do tego wyliczenia ?
I jeszcze jedna wątpliwość mnie naszła - chodzi o tę nieszczęsną dietę - w informatorach piszą że "odliczenie 30% diety przysługuje jedynie podatnikom przebywającym CZASOWO za granicą i uzyskującym przychody jedynie ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczego stosunku pracy."
Ale przecież od października to nie jest moja CZASOWA praca skoro wyjazd jest na stałe. Poza tym od października nie mam już stosunku pracy z polskim pracodawcą... Więc jak mam to rozumieć ?
I jeszcze jedna wątpliwość mnie naszła - chodzi o tę nieszczęsną dietę - w informatorach piszą że "odliczenie 30% diety przysługuje jedynie podatnikom przebywającym CZASOWO za granicą i uzyskującym przychody jedynie ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczego stosunku pracy."
Ale przecież od października to nie jest moja CZASOWA praca skoro wyjazd jest na stałe. Poza tym od października nie mam już stosunku pracy z polskim pracodawcą... Więc jak mam to rozumieć ?
Może nie mam racji, ale mój pogląd na sprawę jest taki:
Jeśli w trakcie roku podatkowego zmieniłaś rezydencję podatkową - czego dowodem jest złożenie ZAP-3 jako aktualizacja miejsca zamieszkania do celów podatkowych - Dania, to wg mnie:
- w Polsce rozliczasz tylko dochodu uzyskane w PL - jeśli Twoje centrum interesów życiowych zostało przeniesione do Danii.
Jeśli chcesz rozliczyć także dochody z Danii, przyjmij kurs średni za IV kwartał=0,5883
Jeśli w trakcie roku podatkowego zmieniłaś rezydencję podatkową - czego dowodem jest złożenie ZAP-3 jako aktualizacja miejsca zamieszkania do celów podatkowych - Dania, to wg mnie:
- w Polsce rozliczasz tylko dochodu uzyskane w PL - jeśli Twoje centrum interesów życiowych zostało przeniesione do Danii.
Jeśli chcesz rozliczyć także dochody z Danii, przyjmij kurs średni za IV kwartał=0,5883
Nie mogłabyś odliczyć diety gdybyś nie była polskim rezydentem, ale wtedy nie musiałabyś się rozliczać w Polsce z dochodów z Danii tylko z Polskich.
Więc musisz ustalić jakim jesteś rezydentem.
Więc musisz ustalić jakim jesteś rezydentem.
No w zasadzie stoję na stanowisku że skoro przeniesione zostało moje centrum życiowe do DK (definitywnie, nie mam w PL swojej własnej rodziny tzn. męża, dzieci, nie mam mieszkania, firmy, itp), to nie jestem już rezydentem polskim i rozliczam tylko dochód uzyskany w PL (tylko na podstawie pit-11). Problemem interpretacyjnym jest te nieszczęsne limitowane 183 dni bo de facto w PL przebywałam do końca września.
Ale teraz musisz sprawdzić czy teraz w Danii nie musisz się rozliczyć z dochodów duńskich i polskich, w zależności jak ich prawo podatkowe wskazuje.
Może poczytaj:
http://www.podatkirachunkowosc.bdo.pl/c ... le/899.pdf
Może poczytaj:
http://www.podatkirachunkowosc.bdo.pl/c ... le/899.pdf
Powiem szczerze że przeczytane mam już sporo ale nadal nie rozumiem mechanizmu unikania podwójnego opodatkowania.
Czy jest tak (bo tak wynika z obliczeń w pit 36 + zg) że w przypadku uwzględnienia wysokich dochodów z zagranicy, przestaje obowiązywać skala podatkowa i 32% podatku jest naliczane od całości dochodów uzyskanych w Polsce a nie tylko od nadwyżki powyżej 85.528 zł ?
(bo tak właśnie wynikałoby z wyliczonego podatku jaki na próbę wpisałam w formularz.)
Czy jest tak (bo tak wynika z obliczeń w pit 36 + zg) że w przypadku uwzględnienia wysokich dochodów z zagranicy, przestaje obowiązywać skala podatkowa i 32% podatku jest naliczane od całości dochodów uzyskanych w Polsce a nie tylko od nadwyżki powyżej 85.528 zł ?
(bo tak właśnie wynikałoby z wyliczonego podatku jaki na próbę wpisałam w formularz.)