PIT36 i składki na Fundusz Pracy

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
PiotrG

PIT36 i składki na Fundusz Pracy

Post autor: PiotrG »

Dotychczas wszyscy (spółka jawna) opłacaliśmy takie same składki na Fundusz Pracy więc dopisywaliśmy to do kosztów spółki. W 2016 niektórzy wspólnicy osiągnęli wiek zwalniający ich z opłacania składek na FP. Podatnik ma prawo doliczyć składki na FP do swoich kosztów działalności, ale nie znajduję podstaw aby miał prawo podzielić się tymi kosztami z innymi wspólnikami. W związku z tym nie doliczyliśmy składek na FP do kosztów spółki. Wypełniając PIT36 zastanawiam się gdzie i jak dopisać do kosztów te wpłacone przeze mnie składki na FP.
Dopisanie w PIT/B nie wydaje mi się logiczne, bo tam jest podział kosztów spółki przypadający na wspólnika więc tam powinno się zgadzać z wpisanym %.
Gdzieś w internecie widziałem info, że o ile składki na Ubezpieczenie Społeczne można albo doliczyć do kosztów albo odjąć od dochodów to składki na FP podatnik może tylko doliczyć do kosztów działalności.
Nie chcę doliczyć składek na FP do składek na Ub.Sp. w dziale odliczenia od dochodu bo mimo, że dałoby prawidłowy wynik można by się przyczepić, że jest niezgodne z ....
Jedynym logicznym miejscem wydaje mi się zmodyfikowanie pola 54 w PIT36, ale program PITy 2016 IPS daje wtedy komunikat, że coś tu nie gra i nie wiem, czy pozwoli mi wysłać zeznanie z takimi zastrzeżeniami.

Ktoś wie jak powinno się w PIT dopisać do kosztów te składki na FP?

wla.gle

Re: PIT36 i składki na Fundusz Pracy

Post autor: wla.gle »

Najprędzej tutaj uzyskasz odpowiedź /są tam księgowe z krwi i kośći/......
http://www.forum.gofin.pl/dzialy-forum/pdof

Vici

Post autor: Vici »

Niestety
Wpisanie powiększonej o składkę na Fundusz Pracy kwoty kosztu uzyskania przychodu w PIT-36L powoduje komentarz programu:
"Do poz. 14a zostanie przeniesiona kwota kosztów uzyskania przychodu z załącznika (-ów) PIT/B. Proszę wypełnić odpowiednie pozycje w załączniku (-ach) PIT/B.
Wpisanie natomiast innej (wyższej) wartości w PIT/B niż wynika z udziału wspólnika w kosztach firmy również daje komunikat o błędzie.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

@Vici
Gdzieś to już miałem, ale nie mogę znaleźć...
Chyba wystarczy w poz. dochód w zał. PIT/B wpisać kwotę jaką się chce i zablokować obliczanie pola.
Proszę sprawdzić ..... ja poszukam.

Vici

Owszem, można to zrobić w PIT/B: Dokument/zablokuj obliczanie pola i wówczas kwota tam wpisana zostanie przeniesiona do zeznania rocznego.
Bije po oczach komunikat, że wartość (nowa) jest niezgodna z obliczoną i jest obawa, czy wysyłka z tym "błędem" będzie możliwa.

Vici

Dlatego też lepiej by było, gdyby ten nieszczęsny Fundusz Pracy był rozliczany w zeznaniu rocznym, zwłaszcza, że w PIT/B wykazuje się przychody i koszty FIRMY oraz kwot przypadających na wspólnika.

Zablokowany