Podatek zaliczkowy
-
baska_plonka
Podatek zaliczkowy
Witam
Od dochodow firmy odprowadzam podatek zaliczkowy . Czy musze go wpisywać w cześc O.1 Pit-u 36 ?
Od dochodow firmy odprowadzam podatek zaliczkowy . Czy musze go wpisywać w cześc O.1 Pit-u 36 ?
Re: Podatek zaliczkowy
---> podatek zaliczkowy - jeśli masz na myśli podatek należny wyliczony, to wykazujesz go w takich
kwotach - w cz. O.1 w poszczególnych miesiącach.
kwotach - w cz. O.1 w poszczególnych miesiącach.
-
baska_plonka
Chodzi mi o podatek zaliczkowy uproszczony Art. 44 ust. 6b
Z objaśnienia do PIT-36:
W części O podatnicy wykazują należne za poszczególne miesiące lub kwartały roku podatkowego zaliczki na podatek, o których mowa w art. 44 ust. 1, 1a, 1c i 7 ustawy, tj. zaliczki wykazane w części J, które podatnik powinien wpłacić za dany rok podatkowy, z wyjątkiem zaliczek od dochodów z działalności gospodarczej uiszczanych w uproszczonej formie na podstawie art. 44 ust. 6b ustawy.
Wpisuje się do części O.1 zaliczki obliczone, w przypadku zaliczek uproszczonych są wpłacane w ustalonej na cały rok kwocie na podstawie
wcześniejszego całorocznego dochodu.
Więc wg mnie nie trzeba ich tam wpisywać......
W części O podatnicy wykazują należne za poszczególne miesiące lub kwartały roku podatkowego zaliczki na podatek, o których mowa w art. 44 ust. 1, 1a, 1c i 7 ustawy, tj. zaliczki wykazane w części J, które podatnik powinien wpłacić za dany rok podatkowy, z wyjątkiem zaliczek od dochodów z działalności gospodarczej uiszczanych w uproszczonej formie na podstawie art. 44 ust. 6b ustawy.
Wpisuje się do części O.1 zaliczki obliczone, w przypadku zaliczek uproszczonych są wpłacane w ustalonej na cały rok kwocie na podstawie
wcześniejszego całorocznego dochodu.
Więc wg mnie nie trzeba ich tam wpisywać......
-
baska_plonka
Dziękuje bardzo. Tez tak myslałam tylko ze mi program traktuje to jako błąd
Program nie wie, że to były zaliczkowe i dlatego przypomina.......
-
baska_plonka
Bardzo dziękuję .