Dochody z Holandii
Re: Dochody z Holandii
wg moich wyliczeń do zapłaty=111,00 zł
Wyżej pomyliłam się w podatku, bo nie wyodrębniłam go wcześniej z ingehouden loonbelasting.
Wprowadziłam dane . Nie wiem tylko w którym miejscu zaznaczyć przy Pit / O "przez program"
Wprowadziłam dane . Nie wiem tylko w którym miejscu zaznaczyć przy Pit / O "przez program"
PIT/0 poz. 43.
Potwierdzam 111 zł dopłaty.
Potwierdzam 111 zł dopłaty.
A czy przychód pomniejszać o diety?
69 dni * 30% * 50 euro = 1035 euro = 4578,84 zł
czyli przychód 9626,62 zł - 4578,84 zł = 5047,78 zł
69 dni * 30% * 50 euro = 1035 euro = 4578,84 zł
czyli przychód 9626,62 zł - 4578,84 zł = 5047,78 zł
Jeśli to była umowa o pracę to masz takie prawo.
Przychód=5047,78
Dodatkowo możesz pomniejszyć o koszty za 3 m-ce czyli 333,75.
Koszty=333,75
Wtedy kwota do zapłaty zmniejsza się do 71 zł.
Ulga=164,84.
Przychód=5047,78
Dodatkowo możesz pomniejszyć o koszty za 3 m-ce czyli 333,75.
Koszty=333,75
Wtedy kwota do zapłaty zmniejsza się do 71 zł.
Ulga=164,84.
Dziękuje za pomoc. ;-) Pozdrawiam.
Witam wszystkich.
Lena: koszty w wysokości 333,75 jeśli mieszkałaś w miejscowości w której pracowałaś - jeśli musiałaś dojeżdżać do pracy do innej miejscowości to koszty podwyższone 139,06 za m-c.
I PAMIĘTAJCIE: podatki i wynagrodzenia przelicza się wg kursu z dnia poprzedzającego otrzymanie wynagrodzenia. A do rozliczeń potrzebny jest każdy Solaris a nie roczne zestawienie :)
Lena: koszty w wysokości 333,75 jeśli mieszkałaś w miejscowości w której pracowałaś - jeśli musiałaś dojeżdżać do pracy do innej miejscowości to koszty podwyższone 139,06 za m-c.
I PAMIĘTAJCIE: podatki i wynagrodzenia przelicza się wg kursu z dnia poprzedzającego otrzymanie wynagrodzenia. A do rozliczeń potrzebny jest każdy Solaris a nie roczne zestawienie :)
No tutaj akurat Ameryki nie odkryłeś. Oczywiście, że jest tak jak napisałeś i często o tym uprzedzamy.
Co do kosztów trzeba mieć potwierdzenie, żeby zastosować podwyższone koszty-US często to sprawdzają. Jeśli nie ma się potwierdzenia lepiej zastosować zwykłe ryczałtowe koszty.
A co jeśli podatnik nie ma Solaris-ów? Rozliczyć się musi. US-y przyjmują rozliczenia według Jaaropgaaf / Jaaropgave i kursu średniorocznego lub kursu z końca roku. Ważne żeby kurs nie był zaniżony.
Mam nadzieję, że przybył nam ktoś do pomocy.
Co do kosztów trzeba mieć potwierdzenie, żeby zastosować podwyższone koszty-US często to sprawdzają. Jeśli nie ma się potwierdzenia lepiej zastosować zwykłe ryczałtowe koszty.
A co jeśli podatnik nie ma Solaris-ów? Rozliczyć się musi. US-y przyjmują rozliczenia według Jaaropgaaf / Jaaropgave i kursu średniorocznego lub kursu z końca roku. Ważne żeby kurs nie był zaniżony.
Mam nadzieję, że przybył nam ktoś do pomocy.
@abacus
...I PAMIĘTAJCIE: podatki i wynagrodzenia przelicza się wg kursu z dnia poprzedzającego otrzymanie wynagrodzenia
małe sprostowanie,
-przelicza się wg kursu z dnia ROBOCZEGO poprzedzającego otrzymanie wynagrodzenia - jeśli wynagrodzenie w poniedziałek, to przeliczamy kursem z piątku.
--------------
Ahoj!
...I PAMIĘTAJCIE: podatki i wynagrodzenia przelicza się wg kursu z dnia poprzedzającego otrzymanie wynagrodzenia
małe sprostowanie,
-przelicza się wg kursu z dnia ROBOCZEGO poprzedzającego otrzymanie wynagrodzenia - jeśli wynagrodzenie w poniedziałek, to przeliczamy kursem z piątku.
--------------
Ahoj!
Witam serdecznie,
Zwracam się o pomoc w prawidłowym rozliczeniu dochodów osiągniętych z pracy na terenie Holandii i Polski. Otóż mój syn przesłał mi JAAROPGAAF z 3 różnych firm. Zaznaczam, że przebywa na terenie Holandii od 17 marca 2016 r., pracuje okresowo.
1. Praca w tygodniach 15-24 otrzymał:
1214 € wynagrodzenie brutto
113 € podatek od wynagrodzenia
2. Praca w tygodniach 25-36 otrzymał:
2070 € wynagrodzenie brutto
188 € podatek od wynagrodzenia
3. Praca w tygodniach 45-52 otrzymał:
2801 € wynagrodzenie brutto
419 € podatek od wynagrodzenia
W deklaracjach holenderskich widnieją jeszcze pozycje: ulga pracownicza, składki ubezpieczeniowe i zdrowotne pracownika, które jak rozumiem nie dotyczą w rozliczeniach polskich. Do rozliczenia wykorzystałem PIT 36 i PIT ZG.
PIT ZG
(1214 € + 2070 € + 2801 €) – (731 x50 € x 30%) x 4,40 zł2 - 8 x 111,253 = 21 090,04 zł, (wpis poz. 9)
(113 € + 188 € + 419 €) x 4,40 zł = 3 168 zł (wpis poz. 10)
1 – ilość dni faktycznie przepracowanych
2 - średni kurs €
3 – polskie koszty uzyskania przychodu
PIT 36
Poz. 43 (wynagrodzenie brutto – diety)
Poz. 44 (koszty uzyskania przychodu)
Poz. 45 (różnica 43-44)
Poz. 47 0
Następnie wypełniłem wiersz 5 części D – dochód w Polsce, uzupełniłem o polskie składki społeczne i zdrowotne.
Wyliczyłem podatek zapłacony w Holandii poz. 193, na podstawie wzoru:
[Poz. 191 x poz. 9 (PIT ZG)] : poz. 92 (PIT 36) = poz. 193
Resztę obliczył program.
Mam jeszcze pytania związane z powyższym rozliczeniem (oprócz poprawności):
- co do ilości dni ujętych do obliczenia diety, wykazałem stricte tylko dni pracy, bez weekendów, dni wolnych itd.,
- czy syn powinien dokonać jakiegoś rozliczenia z holenderskim urzędem,
- pod koniec września syn wpłacił na ubezpieczenie zdrowotne (ca 300 €), pomimo, że pracodawca płacił za niego składkę zdrowotną, czy ewentualnie można ją odliczyć w PIT 0 lub też starać się o jej zwrot.
Będę wdzięczny za okazaną pomoc, pozdrawiam Wojtek
Zwracam się o pomoc w prawidłowym rozliczeniu dochodów osiągniętych z pracy na terenie Holandii i Polski. Otóż mój syn przesłał mi JAAROPGAAF z 3 różnych firm. Zaznaczam, że przebywa na terenie Holandii od 17 marca 2016 r., pracuje okresowo.
1. Praca w tygodniach 15-24 otrzymał:
1214 € wynagrodzenie brutto
113 € podatek od wynagrodzenia
2. Praca w tygodniach 25-36 otrzymał:
2070 € wynagrodzenie brutto
188 € podatek od wynagrodzenia
3. Praca w tygodniach 45-52 otrzymał:
2801 € wynagrodzenie brutto
419 € podatek od wynagrodzenia
W deklaracjach holenderskich widnieją jeszcze pozycje: ulga pracownicza, składki ubezpieczeniowe i zdrowotne pracownika, które jak rozumiem nie dotyczą w rozliczeniach polskich. Do rozliczenia wykorzystałem PIT 36 i PIT ZG.
PIT ZG
(1214 € + 2070 € + 2801 €) – (731 x50 € x 30%) x 4,40 zł2 - 8 x 111,253 = 21 090,04 zł, (wpis poz. 9)
(113 € + 188 € + 419 €) x 4,40 zł = 3 168 zł (wpis poz. 10)
1 – ilość dni faktycznie przepracowanych
2 - średni kurs €
3 – polskie koszty uzyskania przychodu
PIT 36
Poz. 43 (wynagrodzenie brutto – diety)
Poz. 44 (koszty uzyskania przychodu)
Poz. 45 (różnica 43-44)
Poz. 47 0
Następnie wypełniłem wiersz 5 części D – dochód w Polsce, uzupełniłem o polskie składki społeczne i zdrowotne.
Wyliczyłem podatek zapłacony w Holandii poz. 193, na podstawie wzoru:
[Poz. 191 x poz. 9 (PIT ZG)] : poz. 92 (PIT 36) = poz. 193
Resztę obliczył program.
Mam jeszcze pytania związane z powyższym rozliczeniem (oprócz poprawności):
- co do ilości dni ujętych do obliczenia diety, wykazałem stricte tylko dni pracy, bez weekendów, dni wolnych itd.,
- czy syn powinien dokonać jakiegoś rozliczenia z holenderskim urzędem,
- pod koniec września syn wpłacił na ubezpieczenie zdrowotne (ca 300 €), pomimo, że pracodawca płacił za niego składkę zdrowotną, czy ewentualnie można ją odliczyć w PIT 0 lub też starać się o jej zwrot.
Będę wdzięczny za okazaną pomoc, pozdrawiam Wojtek