Pit - brak zwrotu (dopłata) ? ? czy robię coś nie tak.

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
Demoe

Pit - brak zwrotu (dopłata) ? ? czy robię coś nie tak.

Post autor: Demoe »

Witajcie
To mój pierwszy post i mówiąc szczerze jestem trochę załamana... Rozliczam się drugi raz już, wciąż pracując w tej samej firmie.
Nie będę ukrywać moja pensja to minimalna krajowa plus dotatek wypłacany w formie umowy-zlecenia (tak są też wciągane nadgodziny). Mimo wszystko dodatkowa kwota wychodzi jakieś ~100-150 zł miesięcznie.
W tamtym poprzednim (2015)roku trochę chorowałam, jak każdy zapewne, 2 może trzy dni L4. Niestety w 2016 roku zachorowałam dość poważnie, dwa pełne miesiące byłam na L4, w tym kilkanaście dni w szpitalu. Chorowałam przez październik i listopad, kawałek grudnia. W grudniu też wybrałam kilkanaście dni urlopu (chciałam uniknąć L4 ale stanąć na nogi).
I to właściwie jedyna różnica (ale nie wiem na ile znacząca?) między rokiem 2015 a 2016... nie mam żadnych dodatkowych ulg, rozliczam się sama, nie mam dzieci. W tamtym roku dostałam zwrot podatku, jakieś ponad 400zł... w tym, z rocznego wyliczenia (może robię coś nie tak?) wynika że... mam niedopłatę 3zł. Pracodawca (a właściwie dwaj pracodawcy, bo to dwie firmy) wysłał mi dwa pity-11 - za umowę o pracę i umowę zlecenie. Jak rozumiem na nich ujęte jest już chorobowe? (zakład zatrudnia ponad 70 pracowników, więc podobno zus wtedy sam nie wysyła... ).
Przyznam że trochę się gubię, i byłabym wdzięczna za jakieś wskazówki :)

snykwa

Re: Pit - brak zwrotu (dopłata) ? ? czy robię coś nie tak.

Post autor: snykwa »

Podaj kwoty-bez tego jesteśmy bezradni.

Zablokowany