Pit
-
Pit
Witam . Zrobiłam PIT-37 wysłałam do US . Dziś otrzymałam dodatkowo PIT- 8C. Wiem ,że muszę zrobić nowy PIT tym razem PIT-36. Ale mam pytanie czy zaznaczam ,,złożenie zeznania " czy ,, Korekta zeznania".
-
Re: Korekta
W zeszłym roku rozliczyłem wspólnie siebie i żonę przez PIT-37. W międzyczasie dotarł Jaarophave żony za 2015. Czy wystarczy teraz korekta z "przepisaniem" skorygowanych danych z PIT-37 do PIT-36 plus PIT/ZG i PIT/O bez "gorzkich żali", czy jednak należy się spodziewać dodatkowych konsekwencji?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Pit
Wystarczy korekta na PIT-36, PIT/ZG i PIT/O
---> czy jednak należy się spodziewać dodatkowych konsekwencji? - jedynie co, to ew. zapłata podatku wraz
z odsetkami od roku 2017. /jeśli wyjdzie niedopłata lub mniejszy zwrot niż w zeznaniu pierwotnym............
---> czy jednak należy się spodziewać dodatkowych konsekwencji? - jedynie co, to ew. zapłata podatku wraz
z odsetkami od roku 2017. /jeśli wyjdzie niedopłata lub mniejszy zwrot niż w zeznaniu pierwotnym............
-
Wygląda, że niedopłata za 2015 wynosi 98 zł. Czy mogę prosić o namiar na stopę oprocentowania takich przeterminowanych należności?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
A w zeznaniu pierwotnym jaki był wynik rozliczenia......?
Kalkulator odsetek - http://www.kalkulatory.gofin.pl/Kalkula ... ch,12.html
Kalkulator odsetek - http://www.kalkulatory.gofin.pl/Kalkula ... ch,12.html
-
Pierwotnie nadpłata była 1668,00 a po korekcie wychodzi 1570,00. Czyżby "karne" były od całej sumy?
Z analizy forum wiem, że nie należy w korekcie wypełniać dyspozycji dotyczącej 1%.
Mam natomiast jeszcze inne pytanie – wg której tabeli powinienem obliczyć procenty "karne" i za jaki okres – od 30.04.2015, od złożenia pierwotnego PIT-u czy od wpłynięcia zwrotu na konto (ostatnia opcja czysto teoretyczna)?
Pozdrawiam
Z analizy forum wiem, że nie należy w korekcie wypełniać dyspozycji dotyczącej 1%.
Mam natomiast jeszcze inne pytanie – wg której tabeli powinienem obliczyć procenty "karne" i za jaki okres – od 30.04.2015, od złożenia pierwotnego PIT-u czy od wpłynięcia zwrotu na konto (ostatnia opcja czysto teoretyczna)?
Pozdrawiam