Bład w liczeniu kosztó uzyskania?
Bład w liczeniu kosztó uzyskania?
Nie wiem czy to bląd? Podrubryka 44a i 44b w zeznaniu PIT-36 nie są ze sobą powiazane, tj 44a pokazuje koszty z pracy (wpisane) a 44b nie umie "zaciągnąć danych "czyli kosztów wpisanych w podobnej rubryce w załączniku ZG. Pole w PIT-36 jest wyszarzone i bez danych. W ten sposob moze dojść do zawyżenia kosztów z tyt kulku etatów. Program jest świetny więc moze warto przyjrzeć się i temu zabezpieczeniu przed gapiostwem ;)
Re: Bład w liczeniu kosztó uzyskania?
Ważne jest jaką metodą rozliczasz dochody zagraniczne - przy proporcji KUP są "pokazywane"
w poz. 44b pole jest szare, ale jest w nim kwota KUP z PITZG/, natomiast przy rozliczeniu metodą wyłączenia z progresją - dochód jest zwolniony z opodatkowania i przychód, KUP, dochód nie są pokazywane w PIT-36 w poz. 43,44, 45.
w poz. 44b pole jest szare, ale jest w nim kwota KUP z PITZG/, natomiast przy rozliczeniu metodą wyłączenia z progresją - dochód jest zwolniony z opodatkowania i przychód, KUP, dochód nie są pokazywane w PIT-36 w poz. 43,44, 45.
Aga_wawa chyba używamy różnych programów. Wpisz koszty w PIT/ZG i sprawdź czy Ci przeniosło do poz. 44b.
to tylko studium przypadku i pomysł na zabezpieczenie (nie zarzut do twórców bo program naprawdę jest świetny)
Przy proporcjonalnym odliczeniu przenosi z ZG do pola 44b-to prawda (USA)
przy wyłaczeniu z progresja nie pokazuje (przenoszenia nie wymagam , to te są ukryte w polu DOCHODU w zeznaniu (z UK)
Ale jednocześnie nie ma zabezpieczenia przed błędem- w Polsce dwa etaty przez pół roku, kolejne poł roku dwa etaty w USA i UK..i już kosztów nastukałam 2670...i z USA -owszem w 44b mi pokaże, ale z UK juz się "zgubi" w sumowaniu całkowitych kosztów za rok, które zastosował podatnik.
Przy proporcjonalnym odliczeniu przenosi z ZG do pola 44b-to prawda (USA)
przy wyłaczeniu z progresja nie pokazuje (przenoszenia nie wymagam , to te są ukryte w polu DOCHODU w zeznaniu (z UK)
Ale jednocześnie nie ma zabezpieczenia przed błędem- w Polsce dwa etaty przez pół roku, kolejne poł roku dwa etaty w USA i UK..i już kosztów nastukałam 2670...i z USA -owszem w 44b mi pokaże, ale z UK juz się "zgubi" w sumowaniu całkowitych kosztów za rok, które zastosował podatnik.
wla.gle pisze:
> Ważne jest jaką metodą rozliczasz dochody zagraniczne - przy proporcji KUP
> są "pokazywane"
> w poz. 44b pole jest szare, ale jest w nim kwota KUP z PITZG/, natomiast
> przy rozliczeniu metodą wyłączenia z progresją - dochód jest zwolniony z
> opodatkowania i przychód, KUP, dochód nie są pokazywane w PIT-36 w poz.
> 43,44, 45.
święta prawda, tyle że stosujemy te koszty w ZG w 8b ;(
> Ważne jest jaką metodą rozliczasz dochody zagraniczne - przy proporcji KUP
> są "pokazywane"
> w poz. 44b pole jest szare, ale jest w nim kwota KUP z PITZG/, natomiast
> przy rozliczeniu metodą wyłączenia z progresją - dochód jest zwolniony z
> opodatkowania i przychód, KUP, dochód nie są pokazywane w PIT-36 w poz.
> 43,44, 45.
święta prawda, tyle że stosujemy te koszty w ZG w 8b ;(
No i tak ma być, bo w poz. 8 wpisuje się "dochód", a nie przychód więc te KUP tam muszą /powinny/mogą być wykazane.
Natomiast dochody przy metodzie wyłączenia z progresją są "zwolnione z opodatkowania" wg upo i dlatego ani przychodu/dochodu,
ani KUP nie wykazuje się do opodatkowania jako przychód/dochód/KUP w poz 43,44,45.
Wykazuje się je do wyliczenia stopy procentowej, jaką będzie liczony dochód uzyskany w PL - poz. 188 w PIT-36.
Naprawdę wszystko jest OK - tak ma liczyć.
Wg mnie ......
Natomiast dochody przy metodzie wyłączenia z progresją są "zwolnione z opodatkowania" wg upo i dlatego ani przychodu/dochodu,
ani KUP nie wykazuje się do opodatkowania jako przychód/dochód/KUP w poz 43,44,45.
Wykazuje się je do wyliczenia stopy procentowej, jaką będzie liczony dochód uzyskany w PL - poz. 188 w PIT-36.
Naprawdę wszystko jest OK - tak ma liczyć.
Wg mnie ......
Dokładnie też tak myślę. Natomiast te KUP które są i przenoszą się do PIT-36 są automatycznie korygowane w zależności od zaznaczonych kwadracików sugerujących jaki rodzaj to ma być kup.
Re: Bład w liczeniu kosztów uzyskania?
dzis mam piękny czerwony komunikat o przekroczeniu kosztów ;) Dziękuję PITy ;)
ps. czasem błędy wywala dopiero przy próbie wysyłki zeznań-NA SZCZĘSCIE ;)
snykwa pisze:
>Natomiast te KUP które są i przenoszą się do
> PIT-36 są automatycznie korygowane
ps. czasem błędy wywala dopiero przy próbie wysyłki zeznań-NA SZCZĘSCIE ;)
snykwa pisze:
>Natomiast te KUP które są i przenoszą się do
> PIT-36 są automatycznie korygowane
Wszystkie błędy zawsze można zobaczyć - menu Dokument / Przeliczaj i wykrywaj wszystkie błędy (ctrl+O).
zmagałam się z tym samym problemem