ulga rehabilitacyjna-aparaty słuchowe

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
nata

ulga rehabilitacyjna-aparaty słuchowe

Post autor: nata »

Witam
w poniedziałek kupuję aparaty słuchowe koszt 8900zł, dostałam od nfz 1500zł i złożyłam wniosek do pfron (jeszcze nie rozpatrzony mają to zrobić w terminie kwiecień -maj), prawdopodobnie przyznają 2800zł (tyle było w tamtym roku). Cena jaką muszę zapłacić po odjęciu dofinansowania to 4800zł. Posiadam orzeczenie o niepełnosprawności stopień umiarkowany. Czy skoro aparat kupuję w tym roku to czy z ulgi moge skorzystac na PIT 2016 czy dopiero za rok?
Jeżeli teraz to PIT 2016 trzeba rozliczyć do końca kwietnia, chcę skorzytać z ulgi rehabilitacjnej na aparaty słuchowe, jednak nie mam jeszcze odpowiedzi od pfronu, mogą odp dopiero w maju, więc nie wiem jak to zrobić czy czekać do końca kwietnia i na ostatna chwilę rozliczać PIT bo okaże się że pfron odp w maju? Pierwszy raz będę próbować skorzystać z tej ulgi więc się nie orientuję. Składam do urzędu pit27 i pit 0 i czekam na odpowiedź ?

Drugie pytanie, jak się mają do tego fundację, mam subkonto w fundacji na które można mi przepisać 1% PIT i wtedy na te parę groszy składam podanie o dofinansowanie na aparty, czy ta ulga podatkowa ma tu jakieś znaczenie?

koleżanka

Re: ulga rehabilitacyjna-aparaty słuchowe

Post autor: koleżanka »

Wydatki poniesione w tym roku rozliczysz w zeznaniu za 2017, a nie za 2016 rok.

Janusz M

Re: ulga rehabilitacyjna-aparaty słuchowe

Post autor: Janusz M »

>>>> czy dopiero za rok? >>>>
Dopiero za rok.

Zablokowany