Dochody z Holandii
-
Re: Dochody z Holandii
Mam jeszcze jedno pytanie, czy odliczanie diet jest konieczne? Ponieważ bez odjęcia czegokolwiek (diet czy KUP) i tak mój pit wychodzi na 0. Natomiast dochód znacząco się zmniejsza. Chciałabym starać się o stypendium socjalne (prowadzę sama gospodarstwo domowe) w przyszłym roku akademickim, do tego potrzeba określonej ilości dochodów na miesiąc. I zmniejszenie ilości dochodów w PIT jest mi nie na rękę. Czy zatem muszę na pewno odliczać KUP i diety?
Nie ma obowiązku odliczania diet i KUP.
Jednak z tego co ja wiem, to im mniejszy dochód, to większe prawdopodobieństwo otrzymania stypendium ...?
Jednak z tego co ja wiem, to im mniejszy dochód, to większe prawdopodobieństwo otrzymania stypendium ...?
-
Dziękuję. Właśnie w przypadku, gdy student sam się utrzymuje, musi wykazać, że na miesiąc ma min 930zł dochodu lub więcej.
OK.
To nie odliczaj.
To nie odliczaj.
Dochody z Holandii studentki
Witam,
dziewczyna-studentka pracowała 6 tyg w Holandii w 2016 r., czy ma rozliczyć się w PL? Na jakim PIT ?
Dorota
dziewczyna-studentka pracowała 6 tyg w Holandii w 2016 r., czy ma rozliczyć się w PL? Na jakim PIT ?
Dorota
Tak ma się rozliczyć. PIT-36+PIT/ZG+PIT/0.
W postach powyżej masz ogólny szkic rozliczania.
W postach powyżej masz ogólny szkic rozliczania.
Proszę o pomoc. Mam Ausdruck der elektronischen lohnsteuerbescheinigung z umowy o pracę. Czy należy ten dochód rozliczyć tak samo jak z dochodów z Holandii?? Tzn czy należy odliczyć kup i część diet. Z tego co wiem nie uwzględnia się zapłaconego podatku. Czy dobrze myślę??
Jeśli masz dochody z Niemiec (bo tak to rozumie) i nie masz dochodów krajowych to nie musisz się rozliczać.
Jeśli jednak musisz to odliczasz diety i po przeliczeniu na zł kup na podobnej zasadzie jak z Holandii tylko dieta w Niemczech to 49 euro.
Obliczony dochód wpisujesz w PIT.ZG w poz. 8.
Podatku się nie wykazuje-dobrze myślisz.
Jeśli jednak musisz to odliczasz diety i po przeliczeniu na zł kup na podobnej zasadzie jak z Holandii tylko dieta w Niemczech to 49 euro.
Obliczony dochód wpisujesz w PIT.ZG w poz. 8.
Podatku się nie wykazuje-dobrze myślisz.
Tak mam też dochód z polski. W przeliczeniu na zł dochód 25355,26 za granicą 94 dni (4 m-ce). Dochód w poz. 8a a kup w i to wszystko?? Te dane nie są przenoszone do pit 36??
Po odliczeniu diet przeliczasz na zł i kwotę wpisujesz w poz. 8a a koszty w 8b. Wynik tej kwoty automatycznie przeniesie się do PIT-36 poz. 188.
Kwoty krajowe wpisz w PIT-36. Program sam wszystko rozliczy.
Kwoty krajowe wpisz w PIT-36. Program sam wszystko rozliczy.