PL+NL+UK 2016 rozliczenie
Re: PL+NL+UK 2016 rozliczenie
Wla.gle dzięki za zajęcie się tematem-trochę mnie nie było.
Mnie wychodzi 95 zł nadpłaty i ulga abolicyjna=533,39.
Zrobiłeś następujące błędy:
w PIT/ZG dla NL wpisałeś
9a=5 426,77
9b=222,50
powinno być:
9a=5 649,27
9b=222,50 a po zatwierdzeniu
9=5 426,77
W PIT/ZG dla UK:
8a=12 419,89
8b=222,50
powinno być:
8a=12 642,39
8b=222,50 a po zatwierdzeniu:
8=12 419,89
W poz "a" wpisujesz przychód a w poz. "b" koszty, po wyjściu z pozycji pokazuje się różnica tych kwot.
Mnie wychodzi 95 zł nadpłaty i ulga abolicyjna=533,39.
Zrobiłeś następujące błędy:
w PIT/ZG dla NL wpisałeś
9a=5 426,77
9b=222,50
powinno być:
9a=5 649,27
9b=222,50 a po zatwierdzeniu
9=5 426,77
W PIT/ZG dla UK:
8a=12 419,89
8b=222,50
powinno być:
8a=12 642,39
8b=222,50 a po zatwierdzeniu:
8=12 419,89
W poz "a" wpisujesz przychód a w poz. "b" koszty, po wyjściu z pozycji pokazuje się różnica tych kwot.
To te same kwoty ale proszę pamiętać, że pieniądze z UK przeliczałem po kursię z II kwartału a nie każdą z kwot na dzień przed dokonaniem przelewu.Mnożąc kwotę brutto z ostatniego payslipa w 2016 roku a mnożąc jednostkowo kwoty przez kurs "na dzień przed" uzyskam zupełnie inna kwotę.
PS na jednej ze stron znalazłem jeszcze coś takiego:
"możemy odliczyć składki na brytyjski ZUS i NFZ (art. 26 ust. 1 pkt 2a oraz art. 27b ust. 1 pkt 2 ustawy o PIT) pod warunkiem, że składki te nie zostały już zaliczone do kosztów uzyskania przychodów, albo odliczone w Wielkiej Brytanii "
http://www.zwroty-podatku.info/artykuly ... zyc_uk.php
PS na jednej ze stron znalazłem jeszcze coś takiego:
"możemy odliczyć składki na brytyjski ZUS i NFZ (art. 26 ust. 1 pkt 2a oraz art. 27b ust. 1 pkt 2 ustawy o PIT) pod warunkiem, że składki te nie zostały już zaliczone do kosztów uzyskania przychodów, albo odliczone w Wielkiej Brytanii "
http://www.zwroty-podatku.info/artykuly ... zyc_uk.php
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2018, o 12:33 przez magg, łącznie zmieniany 2 razy.
Zastosuj się do tej zasady:
<Po prostu liczysz przychód - diety=przychód netto
przychód netto przeliczamy na złote=dochód brutto
dochód brutto - KUP = dochód i to do ZG.>
Jeśli robisz "tygodniówki to kurs musisz brać za każdym razem inny ( z dnia przed lub dwa dni przed-jeśli z dnia przed nie było).
Ja to robię albo miesięcznie albo z rocznego rozliczenia (choć prawidłowo jest liczenia tygodniówek-jeśli tak było).
<PS na jednej ze stron znalazłem jeszcze coś takiego:
http://www.zwroty-podatku.info/artykuly ... zyc_uk.php>
No własnie-trzeba wiedzieć czy składki te nie zostały już zaliczone do kosztów uzyskania przychodów, albo odliczone w Wielkiej Brytanii.
<Po prostu liczysz przychód - diety=przychód netto
przychód netto przeliczamy na złote=dochód brutto
dochód brutto - KUP = dochód i to do ZG.>
Jeśli robisz "tygodniówki to kurs musisz brać za każdym razem inny ( z dnia przed lub dwa dni przed-jeśli z dnia przed nie było).
Ja to robię albo miesięcznie albo z rocznego rozliczenia (choć prawidłowo jest liczenia tygodniówek-jeśli tak było).
<PS na jednej ze stron znalazłem jeszcze coś takiego:
http://www.zwroty-podatku.info/artykuly ... zyc_uk.php>
No własnie-trzeba wiedzieć czy składki te nie zostały już zaliczone do kosztów uzyskania przychodów, albo odliczone w Wielkiej Brytanii.
Dziękuję za wyjaśnienia. Widzi Pan, tylko że i Pan i ja liczyliśmy kwoty z UK z ostatniego payslipa 2016.
Jeżeli przeliczy Pan kwoty tygodniowe z kursem funta "na dzień przed" wyliczy Pan złotówki a suma przeliczenia będzie się różnić od kowty brutto z ostatniego payslipa x kurs funta z IV kwartału 2016. Poza tym diety również należało by liczyć jednostkowo tj. dni w tygodniu x kurs "na dzień przed". Można i tak, tylko które wyliczenie jest ostatecznie prawidłowe?
Czy program który mi Pan polecił posiada funkcję wysyłki zeznania drogą elektroniczną do US bo nigdzie w opcjach nie widzę.
Pozdrawiam
Jeżeli przeliczy Pan kwoty tygodniowe z kursem funta "na dzień przed" wyliczy Pan złotówki a suma przeliczenia będzie się różnić od kowty brutto z ostatniego payslipa x kurs funta z IV kwartału 2016. Poza tym diety również należało by liczyć jednostkowo tj. dni w tygodniu x kurs "na dzień przed". Można i tak, tylko które wyliczenie jest ostatecznie prawidłowe?
Czy program który mi Pan polecił posiada funkcję wysyłki zeznania drogą elektroniczną do US bo nigdzie w opcjach nie widzę.
Pozdrawiam
Powiem tak - obydwa są akceptowalne przez US-y.
Z tym, że "bardziej prawidłowe" jest liczenie z każdego payslipa oddzielnie i potem sumowanie wszystkich kwot.
Program wysyła elektronicznie - na górnej belce biała koperta-po najechaniu myszką opis "wysyłanie zeznać podatkowych".
W opcjach wysyłania wybrać - wyślij bez podpisu>kwota przychodu za 2015.r >wyślij i potwierdzić kolejne okna.
Z tym, że "bardziej prawidłowe" jest liczenie z każdego payslipa oddzielnie i potem sumowanie wszystkich kwot.
Program wysyła elektronicznie - na górnej belce biała koperta-po najechaniu myszką opis "wysyłanie zeznać podatkowych".
W opcjach wysyłania wybrać - wyślij bez podpisu>kwota przychodu za 2015.r >wyślij i potwierdzić kolejne okna.
Witam.
Rzeczywiście teraz już widzę.
Wyślij:
zeznania do urzędu
e-mail z plikiem danych
e-maili z pdf
Wybrałem opcję nr 1 aż tu nagle...wyskakuje błąd.
PIT36 poz 47 (nie podano kwoty należnej zaliczki) i poz. 215a. nie dokonano wyboru. Kwota z 207 zostala przeniesieona do 215. Aby usunac kominukat ustaw w poz 215a TAK lub NIE i wpisz kwotę zaliczek wplaconych.
Teraz to juz zgłupiałem.
Rzeczywiście teraz już widzę.
Wyślij:
zeznania do urzędu
e-mail z plikiem danych
e-maili z pdf
Wybrałem opcję nr 1 aż tu nagle...wyskakuje błąd.
PIT36 poz 47 (nie podano kwoty należnej zaliczki) i poz. 215a. nie dokonano wyboru. Kwota z 207 zostala przeniesieona do 215. Aby usunac kominukat ustaw w poz 215a TAK lub NIE i wpisz kwotę zaliczek wplaconych.
Teraz to juz zgłupiałem.
W poz. 47 musisz wpisać 0.
W poz. 215 musisz wpisać kwotę z poz. 93 lub wybierz "TAK".
W poz. 215 musisz wpisać kwotę z poz. 93 lub wybierz "TAK".
Serdecznie dziękuję za pomoc. PIT wysłany.
Pozdrawiam
Pozdrawiam