Witajcie po roku:))
Moje pytanie:
1/ w ubiegłych latach małżonkowie rozliczali sie wspólnie, teraz chca juz osobno. Wczesniej był podawany numer konta bankowego w NIP-3 (zgłoszenie aktualizacyjne)- ale dotyczyło to obojga małzonków.
Czy w świetle tego że teraz bedzie rozliczanie osobno- trzeba składac znowu NIP.?
Bank i nuemr konta sie nie zmienił.
Po prostu wolę zrobić to raz a dobrze, aniżeli pozniej niepotrzebnie coś "wyjasniać".
pyt. rozliczanie malzonków - osobno
Re: pyt. rozliczanie malzonków - osobno
Jeżeli oboje podali numer konta to w czym problem ?? Przecież nie ma czegoś takiego jak "wspólny NIP-3". Każdy musiał złożyć osobny NIP-3 i podać (lub nie) w nim numer rachunku. Jeżeli któraś osoba nie podała,a chce zwrot na konto to musi złożyć aktualizacje i podać
-
CYGANKA1
jest wspolne konto (było), a aktualizacja (NIP3) dotyczyła tylko numeru konta. Nikt nie musiał pisac osobnych nip.3
CYGANKA1 napisał(a) :
> jest wspolne konto (było), a aktualizacja (NIP3) dotyczyła tylko numeru
> konta. Nikt nie musiał pisac osobnych nip.3
Numer konta podaje i/lub aktualizuje się na druku NIP-3. Na tymże druku jest miejsce na dane tylko 1 osoby. Nigdzie na NIP-3 nie ma wzmianki o małżonku :)
Tak jak pisałem jeśli rozliczają się osobno i każde chce zwrot na rachunek bankowy (wsio rybka czy wspólny czy nie) to każde musi podać na swoim NIP-3 numer rachunku. Jeśli na wcześniejszych NIP-3 i mąż i żona podali numer konta to nie muszą teraz składać NIP-3 aktualizacyjnych.
> jest wspolne konto (było), a aktualizacja (NIP3) dotyczyła tylko numeru
> konta. Nikt nie musiał pisac osobnych nip.3
Numer konta podaje i/lub aktualizuje się na druku NIP-3. Na tymże druku jest miejsce na dane tylko 1 osoby. Nigdzie na NIP-3 nie ma wzmianki o małżonku :)
Tak jak pisałem jeśli rozliczają się osobno i każde chce zwrot na rachunek bankowy (wsio rybka czy wspólny czy nie) to każde musi podać na swoim NIP-3 numer rachunku. Jeśli na wcześniejszych NIP-3 i mąż i żona podali numer konta to nie muszą teraz składać NIP-3 aktualizacyjnych.
Re: Do Bartka
cyganka1 napisał(a) :
> Niestety ale nie masz racji. Byłam w US gdzie wyraznie powiedziano mi ze
> NIP MUSI byc złożony.
Przecież jeżeli dane na NIP-3 się nie zmieniły (a pisałaś,że numer konta się nie zmienił) to po jaką ch..e zgłaszać,że się nic nie zmieniło ?? Przecież na NIP-3 nie ma ani me ani be na temat sposobu rozliczania się/związku małżeńskiego.
Co niby chcesz aktualizować ? Tzn co chcesz podać innego niż w poprzednim NIP-3 ?
> Niestety ale nie masz racji. Byłam w US gdzie wyraznie powiedziano mi ze
> NIP MUSI byc złożony.
Przecież jeżeli dane na NIP-3 się nie zmieniły (a pisałaś,że numer konta się nie zmienił) to po jaką ch..e zgłaszać,że się nic nie zmieniło ?? Przecież na NIP-3 nie ma ani me ani be na temat sposobu rozliczania się/związku małżeńskiego.
Co niby chcesz aktualizować ? Tzn co chcesz podać innego niż w poprzednim NIP-3 ?