Pole D - pomyłka pracodawcy

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
konopskyyy

Pole D - pomyłka pracodawcy

Post autor: konopskyyy »

Witajcie, mam problem z pracodawcą który wygląda następująco:
Od kilku lat mieszkam w Gdańsku, gdzie też się rozliczam. Dla pracodawcy podałem adres zamieszkania Gdańsk, pracuję też w Gdańsku. W picie otrzymanym od pracodawcy mam zaznaczone pole 3 zamiast pierwszego - z jednego stosunku pracy podwyższone w związku z zamieszkiwaniem podatnika poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy. Według mnie powinno być oczywiście zaznaczone pole pierwsze. Napisałem maila do pracodawcy z prośbą o korektę i otrzymałem następującą wiadomość:

"Dodatkowo otrzymałam informację, że nie będzie miał korekty kosztów uzyskania przychodu na PIT. Pan powinien rozliczyć się zgodnie ze stanem faktycznym i będzie poprawnie. PIT 11 jest dla Pana a na PIT37 musi Pan wykazać poprawne dane."

Jak mam to rozumieć? Poprawne dane to te, które otrzymałem na picie czy te które powinienem sobie wyliczyć na podstawie umowy?

wla.gle

Re: Pole D - pomyłka pracodawcy

Post autor: wla.gle »

Po prostu na PIT-37 wykaż/wpisz faktyczne KUP takie jakie wg Ciebie powinny być - 1335.00 zł.
Będzie dopłata ok~61 zł.

snykwa

Re: Pole D - pomyłka pracodawcy

Post autor: snykwa »

Zaznaczam, że wcześniej te 61 zł pracodawca Ci wypłacił więc nie będziesz "stratny" ( biorąc pod uwagę inflację nawet "zarobiony").

Zablokowany