Ulga na dzieci wątpliwość..

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
Enia

Ulga na dzieci wątpliwość..

Post autor: Enia »

Witam pięknie....
dokonałam rozliczenia na pit-36 , zeznanie wspólne małżonków. PODATNIK (dochody polskie + Niemcy) i tu są składki społeczne i zdrowotne. Natomiast MAŁŻONEK miała tylko zasiłek macierzyński i tu nie ma składek ni społecznych ni zdrowotnych.
Więc stosując ulgę na ich dójkę dzieci KTÓRĄ kolumnę powinnam wybrać czy przy podatniku który ma składki społ. i zdr.które wykorzystane będĄ do obliczenia różnicy do wysokości ulgi ? czy przy małżonku który nie ma żadnych składek? bo w tych dwóch przypadkach inaczej wylicza ulgę możliwą do wykorzystania??
DZIĘKUJE

snykwa

Re: Ulga na dzieci wątpliwość..

Post autor: snykwa »

Nie powinno być żadnej różnicy, czy dzieci przypiszesz przy podatniku czy małżonku (bo chyba o to Ci chodzi?). Program odlicza ulgę od wspólnego podatku i sumy składek społecznych i zdrowotnych obojga małżonków.

Enia

ok, coś robiłam nie tak.. (-: , ale i tak jeśli wpisana jest kwota różnicy przysługującej ulgi w poz.K pitu-36 przy podatniku to wykazuje składki społeczne i zdrowotne które ma podatnik a przy małżonku tylko kwotę przysługującej ulgi ale już bez składek bo ich małżonek nie ma to nic? więc nie nalicza różnicy ulgi.

snykwa

Post autor: snykwa »

Sprawdź wynik końcowy czy jest taki sam. Przy małżonku będzie tylko kwota ulgi a składek nie będzie bo ich nie było. Natomiast ta kwota odliczy się od sumy składek podatnika i małżonka.

Enia

ok...dziękuje . Robiąc według asystenta tak właśnie mi generuje składki przy podatniku bo je ma a ulga przy małżonku. Zrobił mi się galimatias natomiast gdy zrobiłam to w e-deklaracji tam program nie pozwolił w ogóle na ujęcie składek u płatnika przez co nie odlicza dodatkowej ulgi...ech. Zostawiam jak asystent sugeruje bo pozwala na dodatkowe rozliczenie ulgi na dziecko.... pozdrawiam i dziękuje

wla.gle

Post autor: wla.gle »

I dobrze zrobisz, jak w zeszłym roku wyjaśniał P. Marcin jest to korzystniejsze dla podatnika - "optymalizacja podatkowa".
Kwestia kolejności odliczania ulg - nie jest napisane w ustawie która ma być pierwsza odliczana, więc można przyjąć korzystniejsze rozwiązanie które właśnie sugeruje m. inn. Asystent..

Enia

ogromne DZIĘKUJĘ

halina_42

Post autor: halina_42 »

czy jeżeli małżonek pracuje we Francji musi się ze mną rozliczyć żeby skorzystać z ulgi na dziecko?

wla.gle

Nie musi, a czasami wręcz jest to niekorzystne.
Jeśli mąż nie na dochodów w PL=nie musi się rozliczać.
Korzystne rozliczenie przy metodzie wyłączenia z progresją jest w sytuacji, gdy mąż ma składki odprowadzane do polskiego ZUS, a Ty masz dochody - wtedy można te składki odliczyć, przeważnie jest duży zwrot.
Jeśli mąż pracuje prywatnie - praca najemna, to tych składek nie można odliczyć.

wla.gle

Zrób rozliczenie jako podatnik/indywidualnie - danych męża nie podajesz tak w pit-37 jak i w PIT-O.
Dane współmałżonka podaje się jeśli ulga na dzieci jest "podzielona" na żonę i męża.

Zablokowany