Umowa zlecenie z firmą zagraniczną

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
Koparbud

Umowa zlecenie z firmą zagraniczną

Post autor: Koparbud »

Witam
Mam problem, może ktoś mi pomoże.
W tym roku pracowałem we Francji oraz dodatkowo miałem podpisaną umowę zlecenie z firmą z Wielkiej Brytanii (praca była wykonywana w Belgii). Z rozliczeniem Francji nie mam problemu ponieważ pracuję tam co roku (albo wcale się nie rozliczałem bo nie było dochodów w Polsce albo PIT-36 i PIT-ZG). Problem mam z tą umową zlecenie. Firma z którą podpisałem umowę wystawiła w moim imieniu rachunki na których są wykazane wszystkie składki ZUS i podatek dochodowy (rachunek identyczny jak przy polskiej umowie zlecenie) i podejrzewam że odprowadziła za mnie składki i podatek ponieważ otrzymałem na konto kwotę netto pomniejszoną dodatkowo o zus płatnika. Dostałem informację mailem że nie otrzymam PIT-11.
Moje pytanie jest następujące. Czy mam potraktować te dochody jak ze zwykłej umowy zlecenie i odpowiednie kwoty brutto, składki społeczne, zdrowotne i podatek wprowadzić do PIT-36 jak ze zwykłego PIT-11 ze zlecenia oraz dodać PIT-ZG z Francji? A może uznać te dochody jako dochody z Wielkiej Brytanii (czy z Belgii bo tam była praca?), wziąć brutto i wprowadzić do PIT-ZG? Kwestia jest jeszcze taka że jeśli uwzględnię te dochody jako z Wielkiej Brytanii to teoretycznie nie muszę się rozliczać bo nie osiągnąłem żadnych dochodów w Polsce.
Bardzo proszę o jakąś pomoc.
Pozdrawiam
Łukasz

Koparbud

Re: Umowa zlecenie z firmą zagraniczną

Witam
Wie ktoś może jak rozliczyć tą umowę zlecenie w zeznaniu rocznym?
Pozdrawiam
Łukasz

wla.gle

Post autor: wla.gle »

---> Firma z którą podpisałem umowę wystawiła w moim imieniu rachunki - rozumiem, że te rachunki wystawiała firma z GB.

Koparbud

Może przytoczę maila jaki otrzymałem od firmy Euro-Kontakt która pośredniczyła pomiędzy mną a firmą zagraniczną.

"Wyjeżdżając do pracy poza granice Państwa Polskiego podpisał Pan umowę z firmą zagraniczną, która ma miejsce rejestracji poza terytorium Polski.
Na mocy Dyrektywy Unijniej, osoba wykonująca umowę agencyjną, umowę zlecenia lub umowę o świadczenie usług, opłaca składki na własne ubezpieczenia w przypadku określonym w art. 109 rozporządzenia Rady (EWG) nr 574/72.
Z tego tytułu był Pan zobligowany do wystawiania na zagraniczną firmę rachunków miesięcznych za każdy przepracowany m-c, a które to na podstawie oświadczenia zlecił Pan spółce do wystawienia w Pana imieniu (oświadczenie podpisał Pan podczas rekrutacji/wyjazdu). Dlatego też po zakończeniu roku 2016 ww. spółka wystawiła w Pana imieniu rachunek lub rachunki, na którym widnieje kwota wynagrodzenia brutto oraz składki ZUS i podatek dochodowy. Składki ZUS i podatek dochodowy były odprowadzane w Pana imieniu.
W związku z powyższym nie otrzyma Pan PIT-11 od spółek zagranicznych niemających siedziby na terenie RP."

Otrzymałem dwa rachunki na których ja jestem wystawcą a odbiorcą firma zagraniczna. Kwota brutto jest pomniejszona o składki społeczne, zdrowotne i podatek, dodatkowo netto pomniejszone jest o ZUS płatnika. Z tego wnioskuję że firma zagraniczna wypłaciła mi wynagrodzenie po pomniejszeniu o wszystkie zusy i podatek i zapłaciła je do zusu i skarbówki ale pewnie na przelewach widnieję ja.

Zablokowany