PIT-37 opieka nad osoba starczymi DE (Niemcy) - pobyt powyżej 183 dni

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
seba

PIT-37 opieka nad osoba starczymi DE (Niemcy) - pobyt powyżej 183 dni

Post autor: seba »

Pani pracuje jako osoba do opieki nad osobami starszymi w DE (Niemcy). Przebywa tam powyżej 183 dni w roku.

Pracodawca wystawia PIT-11 tytułem umowy zlecenie (działalność wykonywana osobiście) ale chyba tylko za czas pobytu w PL.
Za resztę wypłaca diety za pobyt za granicą.

Dodatkowo pracodawca zażyczył sobie oświadczenie że :

"Ja niżej podpisana oświadczam, że znane mi są zapisy umowy między RP a Republiką Federalną Niemiec w sprawie unikania podwójnego opodatkowania w zakresie podatków od dochodu i majątku ( Dz.U. z 200125r., Nr 12 poz. 90). Na podstawie art. 15 ust. 2 cytowanej umowy wynagrodzenie za pracę pracownika Zakładu mającego miejsce zamieszkania w Polsce, uzyskane na terenie Niemiec jest opodatkowane w Republice Federalnej Niemiec jeżeli pracownik przebywa dłużej niż 183 dni na terenie Niemiec podczas dwunastomiesięcznego okresu, rozpoczynającego się lub kończącego w danym roku podatkowym.

Zatem z chwilą przekroczenia minimalnego okresu pobytu w Niemczech tj. 183 dni zleceniodawca winien zaprzestać poboru zaliczek na podatek dochodowy w Polsce, z uwagi na fakt, iż od chwili przekroczenia tego okresu wynagrodzenie za pracę w Niemczech podlega systemowi niemieckiego prawa podatkowego.

Jeżeli zleceniobiorcy wystawiono informację PIT-11 za dany rok podatkowy, nie ma możliwości korekty wyżej wymienionego dokumentu. Zleceniobiorcy, na podstawie art. 75 par 2 pkt 1 w związku z art. 72 par 1 pkt 1 Ordynacji podatkowej, przysługuje prawo do złożenia wniosku o stwierdzenie nadpłaty. Wniosek wraz z korektą zeznania rocznego, składa się we właściwym urzędzie skarbowym. O zasadności wniosku i wystąpieniu nadpłaty rozstrzyga właściwy organ w wyniku przeprowadzonego postępowania."

seba

Re: PIT-37 opieka nad osoba starczymi DE (Niemcy) - pobyt powyżej 183 dni

Czy zatem osoba która przebywa za granica powyżej 183 dni musi się rozliczyć na "innych zasadach" ?

krzysiek.k120

Post autor: krzysiek.k120 »

Ja mam sytuację, że ktoś jest delegowany do pracy w Niemczech z polskiej firmy, przebywał tam powyżej 183 dni w roku i w pit 11 cały dochód na jako zwolniony, a cały podatek ma zapłacony w Niemczech i ma go wykazane w Lonsteuerbescheinigung , w picie 11 ma wykazane składki społeczne i zdrowotne i dodatkowo ma informacje, że składki przekazano do polskiego Zus. Wydaje mi się, że tak powinno być bo delegowany jest z dużej firmy polskiej.
Pozdrawiam

wla.gle

Post autor: wla.gle »

@krzysiek.k120
Masz rację - sytuacja tak jak u Ciebie ma miejsce wtedy jeśli pracodawca od początku wie, że okres pracy za granicą
będzie dłuższy niż 183 dni.

seba ma inną sytuację - w jego sytuacji trzeba zrobić zeznanie/korektę i wystosować pismo pt. " Wniosek o stwierdzenie nadpłaty podatku", zresztą jak wyraźnie pisze "seba"
-----> Jeżeli zleceniobiorcy wystawiono informację PIT-11 za dany rok podatkowy, nie ma możliwości korekty wyżej wymienionego dokumentu. Zleceniobiorcy, na podstawie art. 75 par 2 pkt 1 w związku z art. 72 par 1 pkt 1 Ordynacji podatkowej, przysługuje prawo do złożenia wniosku o stwierdzenie nadpłaty. Wniosek wraz z korektą zeznania rocznego, składa się we właściwym urzędzie skarbowym. O zasadności wniosku i wystąpieniu nadpłaty rozstrzyga właściwy organ w wyniku przeprowadzonego postępowania."

Po prostu musi ta osoba rozliczyć się z Finanzamtem w DE i na tej podstawie złożyć rozliczenie, a dopiero później korektę, gdzie zapłacony podatek z PIT-11 będzie jako nadpłacony.

Tak wg mnie ..... jeśli się mylę, proszę o sprostowanie.

--------
Ahoj!

krzysiek.k120

Post autor: krzysiek.k120 »

Czyli złożyć pit 36, potem rozliczyć się z Finanzantem i na końcu złożyć korektę i wniosek o stwierdzenie nadpłaty.
Pozdrawiam

seba

Czyli nie patrząc na nic, złożyć do naszego US nie Pit-36 tylko Pit-37, bo mam tylko same polskie PIT-11 ze zleceniem?

P.S. Nie mam żadnej "podkładki" z Niemiec, tylko same Pit-11 od PL pracodawcy

Zablokowany