PIT-ZG

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
AugustK

PIT-ZG

Post autor: AugustK »

Jestem kierowcą w ambasadzie kraju, z którym Polska ma podpisaną umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania (uzyskuje w Polsce dochody ze źródeł przychodów znajdujących się poza Polską, niezwolnione z opodatkowania). Nie mam innych źródeł przychodu. Rozliczam się samodzielnie z US - co miesiąc sam wpłacam zaliczkę podatkową.
Przez poprzednie lata wypełniałem tylko PIT-36 bez żadnych załączników. Czy w tym roku mam wypełnić załącznik PIT/ZG i jeżeli tak, to które pozycje wypełnić:
- poz. 8 czy poz. 9;
- w pozycji 10 wpisać zero czy zostawić puste (nie płacę niczego za granicą).
Mam również pytanie do programu PITy 2016 IPS:
- czy wypełniając programem PIT-36 wpisać przychody w poz. 46a czy 46b i podobnie czy koszty 1335 zł wpisać w 44a czy 44b ?

wla.gle

Re: PIT-ZG

Post autor: wla.gle »

Jeśli za poprzednie lata rozliczałeś się na PIT-36 i było OK, to dlaczego miałbyś teraz rozliczać to w inny sposób.

Czy zmieniły się warunki zatrudnienia, jest to DG /samozatrudnienie/, czy jakaś inna forma zatrudnienia/działalności.

Jeśli nie uzyskujesz dochodów zagranicznych, podatek płacisz do US w PL- to nie stosuje się do takich dochodów żadnej z metod unikania podwójnego opodatkowania.

AugustK

Oczywiście rozliczam się na PIT-36 jak zawsze. Moje pytanie dotyczy czego innego: czy muszę w tym roku wypełnić nowy załącznik PIT/ZG (bo to jest nowy załącznik) ?

snykwa

Post autor: snykwa »

Nie, PIT/ZG jest odkąd pamiętam. Nie jest to nowy załącznik.

AugustK

OK. Ale powinienem go wypełniać, czy nie ?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Wg mnie - nie.

Zablokowany