Jan Nowak*(dane fikcyjne) :) przelał ze swojego konta na rachunek bankowy kościoła (parafii) dwa przelewy po 5 tyś zł.
Jeden dotyczył jego a więc w treści napisał "przelew dla kościoła Jan Nowak"
Drugi dotyczył bratowej a więc w treści napisał "przelew dla kościoła Anna Nowak"
--
Czy dla potrzeb odliczenia darowizny, sam fakt że w treści jedynie występują dane (bratowej) będzie wystarczający do tego żeby uwzględnić u bratowej darowiznę
Bratowa nie ma konta, a więc przelew jaki wykonał Jan Nowak jest przelewem technicznym
PIT/O darowizna
PIT/O darowizna
Ostatnio zmieniony 23 mar 2017, o 13:46 przez Chester70, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: PIT/O darowizna
----> Drugi dotyczył bratowej a więc w treści napisał "przelew dla kościoła Anna Nowak"- dobrze byłoby, aby poza imieniem i nazwiskiem były jeszcze jakieś dane choćby pesel.
Wg mnie można uznać taką darowiznę - ja na wszelki wypadek sporządził bym takie pisemko, o treści, np.
Anna Nowak
pozostałe dane
Proszę o dokonanie w moim imieniu wpłaty darowizny na konto kościoła ............... w kwocie 5000 zł.
Kwotę tę wręczam osobiście do rąk p. Jan Nowak w dniu ...................... .
Myślę, że takie coś /lub podobne/ załatwia sprawę.
Wg mnie można uznać taką darowiznę - ja na wszelki wypadek sporządził bym takie pisemko, o treści, np.
Anna Nowak
pozostałe dane
Proszę o dokonanie w moim imieniu wpłaty darowizny na konto kościoła ............... w kwocie 5000 zł.
Kwotę tę wręczam osobiście do rąk p. Jan Nowak w dniu ...................... .
Myślę, że takie coś /lub podobne/ załatwia sprawę.
Ok, dzięki za sugestię, przygotuje takie pismo
"...Batowa nie ma kota..."
A co z tym kotem? :)
Co wspólnego z darowizną ma kot?
A co z tym kotem? :)
Co wspólnego z darowizną ma kot?
:) słuszna uwaga, już poprawione , bynajmniej nie ma kota na punkcie kościoła :)