Sprzedaż auta przed 6 miesiącem a współwłaściciel

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
pawel54612

Sprzedaż auta przed 6 miesiącem a współwłaściciel

Post autor: pawel54612 »

Witam!

Mam pewien problem przy rozliczaniu się za ubiegły rok. Otóż wyjeżdzałem w wakacje do pracy za granicę i pozbyłem się dwóch pojazdów.

Samochód posiadałem 6 miesięcy bez jednego dnia i na jego sprzedaży byłem stratny 300 zł ( kupno 3100 sprzedaż 2800 )

Posiadałem również motocykl niecałe 5 miesięcy ( kupno 6 tys, sprzedaż 8 tys). Tutaj zyskałem. Ogólnie w motocykl musiałem zainwestować ok 1500 zł by był do jazdy ( opony, napęd, olej ) i posiadam na to rachunki. Więc ogólnie zyskałem 500 zł.

I tu moje pytanie. Jako że jestem dosyć młody ( 23 lata) biorę za współwłasciciela moją mamę, mam przez to dużo tańsze OC. I jeśli ja sprzedawałem te rzeczy moja mama również musi je uwzględniac w swoim zeznaniu podatkowym? Jeśli tak to dzielimy te kwoty na połowę?? Bo chyba nie będziemy płacić dwa razy podatku od tego samego :) Czy wystarczy tylko jeśli ja jako właściciel pojazdów rozliczę się z tego sam?

Jeśli tak to w pole przychód wpisuję tylko 10800 a w koszty uzyskania 10600 ? Czyli różnica to 200 zł i od tego płacę te 18 % tak?

Ogólnie mogę podliczyć te części do motocykla jeśli posiadam faktury z serwisu który je mi zakładał ?

bielowkaeb

Re: Sprzedaż auta przed 6 miesiącem a współwłaściciel

Post autor: bielowkaeb »

według mnie wszystko podzielić na dwie części i każdy musi wpisać do swojego PIT 37

wla.gle

Re: Sprzedaż auta przed 6 miesiącem a współwłaściciel

Post autor: wla.gle »

---- > Ogólnie mogę podliczyć te części do motocykla jeśli posiadam faktury z serwisu który je mi zakładał ? - można, to będą koszty. Na sprzedaży nie musisz zarobić - można też stracić.

Rozliczenie na PIT-36 wiersz 8. - Odpłatne zbycie rzeczy ............. . poz. 81 - 84.

Rozliczenie wg proporcji współwłasności - jeśli 50/50, to rozliczenie składa każdy ujmując 50% wartości, kosztów itp.

Zablokowany