podywższone kup

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
edycior

podywższone kup

Post autor: edycior »

Dzień dobry,
pracuję poza miejscem zamieszkania.Pracodawca w PIT- 11, wykazał KUP w kwocie 1335 zł, czy mogę wpisać podwyższone koszty w kwocie 1668,72 zł z tytułu pracy w innej miejscowości? Czy muszę wykazać jakieś dokumenty potwierdzające dojazd do pracy np. bilety imienne? czy wystarczy umowa o pracę?
Z góry dziękuję !

DORIS_720

Re: podywższone kup

Post autor: DORIS_720 »

Możesz wpisać kwotę 1668,72, wystarczy że zakład pracy znajduje się poza Twoim miejscem zamieszkania.

Janusz M

Post autor: Janusz M »

Jeśli masz imienne bilety okresowe, to możesz je rozliczyć jeśli ich suma przekroczy kwotę 1668,72 zł.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Może złóż pracodawcy takie oświadczenie, o treści np.:

OŚWIADCZENIE
pracownika dla celów stosowania podwyższonych kosztów uzyskania przychodów *

Niniejszym proszę płatnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(nazwa zakładu pracy)
o odliczenie podwyższonych kosztów uzyskania przychodów, gdyż:
zamieszkuję w . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,
tj. poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy i nie otrzymuję dodatku za rozłąkę.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(podpis pracownika)

* Podstawa prawna - art. 32 ust. 5 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2016 r. poz. 2032 ze zm.).

I to załatwi sprawę....:).

edycior

tylko właśnie pracodawca stwierdził, że pracownicy mogą to zrobić indywidualnie rozliczając PIT jeśli chcą,on nie będzie tego uwzględniał w PIT-11
czy nie posiadając biletów imiennych, mimo to mogę wpisać podwyższone KUP? ( często dojeżdżam różnymi busami- bilety jednorazowe, czasem samochodem z kolegą )
Ostatnio zmieniony 19 mar 2017, o 12:35 przez edycior, łącznie zmieniany 1 raz.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

---> tylko właśnie pracodawca stwierdził, że pracownicy mogą to zrobić indywidualnie rozliczając PIT jeśli chcą,on nie będzie tego uwzględniał w PIT-11 - widocznie rozliczenia prowadzi mu BR - i taką mają opcję.
Swoją drogą to masz up........go pracodawcę.

KUP możesz podwyższyć do 1668,72, nie musisz mieć żadnych biletów - są to ryczałtowe KUP należne w przypadku gdy zakład pracy jest poza miejscem zamieszkania.
Oczywiście jeśli należą się za cały rok.

Można umieścić w PIT-37 w poz. 141 info o podwyższeniu KUP - ale niekoniecznie.

edycior

dziękuje za info, już wiem jak mam się rozliczyć

Zablokowany