PIT-WZ i PIT-OP

Zbyszek

PIT-WZ i PIT-OP

Post autor: Zbyszek »

Pytanie do Autorów programów PITy 2016 i Asystent PIT: czy przewidywana jest/będzie możliwość wykorzystania tych programów do „obsługi” (m.in. importu danych i wysyłki) nowych wprowadzonych formularzy PIT-WZ i PIT-OP?

M.K.

Re: PIT-WZ i PIT-OP

Post autor: M.K. »

W Asystencie PIT będą. PIT-OP może już dzisiaj.
W PITy 2016 w tym roku nie.
A co mam rozumieć pod pojęciem "importu danych"?

Zbyszek

... w szczególności import danych identyfikacyjnych i autoryzacyjnych (myślę głównie o emerytach, dla których dotąd robiłem pity tylko dlatego, by przekazać 1% dla OPP.
A poza tym Pana informację przyjmuję z radością.
Serdecznie pozdrawiam!

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale..
Zgodnie z założeniami projektu, podatnik, który zdecyduje się na to, aby powierzyć rozliczenie urzędnikowi, będzie musiał złożyć w urzędzie skarbowym odpowiedni wniosek na druku PIT-WZ w terminie od 15 marca do 10 kwietnia.

-emeryci - będą mogli przekazać jeden procent podatku wybranej organizacji. Do tej pory, jeśli rozliczał ich ZUS, nie mieli takiej możliwości. Teraz wystarczy, że wypełnią formularz PIT-OP i przekażą go fiskusowi w formie papierowej lub elektronicznej.

I tak emeryt, który sam nie potrafi wypełnić zeznania będzie musiał Cię prosić o wysłanie wniosku :(.

Również pozdrawiam.

Zbyszek

[quote="wla.gle"]I tak emeryt, który sam nie potrafi wypełnić zeznania będzie musiał Cię prosić o wysłanie wniosku :(.[/quote]

... ale o ile mniej roboty, nie mówiąc o oszczędności papieru (jedna kartka zamiast czterech - jeśli jednostronnie - jako kopii dokumentu dla tego emeryta) :)

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Jasne - lasy też trzeba oszczędzać - ja daję tylko UPO.

M.K.

Post autor: M.K. »

PIT-OP jest już w Asystencie PIT.

Zablokowany