PIT za pracę w Anglii
PIT za pracę w Anglii
Witam,
w 2016 roku pracowałam miesiąc w Anglii, nie posiadam P45 ale słyszałam że można się rozliczyć na podstawie ostatniego payslipa.
Za ten rok złożyłam już PIT37. Czy w takim wypadku musze złożyć korektę? Wypełnić nowy PIT? Jaki? Jak to zrobić?
w 2016 roku pracowałam miesiąc w Anglii, nie posiadam P45 ale słyszałam że można się rozliczyć na podstawie ostatniego payslipa.
Za ten rok złożyłam już PIT37. Czy w takim wypadku musze złożyć korektę? Wypełnić nowy PIT? Jaki? Jak to zrobić?
Re: PIT za pracę w Anglii
Przychód trzeba przeliczyć ze wszystkich payslipów po kursie z dnia roboczego poprzedzającego wpływ na konto.
---> Za ten rok złożyłam już PIT37. Czy w takim wypadku musze złożyć korektę? Wypełnić nowy PIT? Jaki? Jak to zrobić?
złożyć zeznanie na formularzu PIT-36 i PIT/ZG w trybie korekty.
---> Za ten rok złożyłam już PIT37. Czy w takim wypadku musze złożyć korektę? Wypełnić nowy PIT? Jaki? Jak to zrobić?
złożyć zeznanie na formularzu PIT-36 i PIT/ZG w trybie korekty.
Zrób korektę. Wypełnij PIT-36 i PIT/ZG. Kwoty krajowe wpisujesz w PIT-36 a dochód z Anglii w PIT/ZG w poz.8 (jeśli to była umowa o pracę) lub poz. 14 (jeśli umowa zlecenie). Skorzystaj z tego programu (sam Ci wszystko odpowiednio poprzenosi tam gdzie trzeba) :
http://pit.dobry.pl/programy/pity
P.S. Ahoj wla.gle
http://pit.dobry.pl/programy/pity
P.S. Ahoj wla.gle
Ostatnio zmieniony 14 mar 2017, o 20:03 przez snykwa, łącznie zmieniany 1 raz.
Ahoj! snykwa.
Gdybym wiedział, że jesteś.......już mnie nie ma......
Gdybym wiedział, że jesteś.......już mnie nie ma......
Czyli nie musze jakos usuwać tego PIT37 jak juz wypełniłam tylko w PIT36 zaznaczyc ze jest to korekta pitu ?
Ten PIT ZG to jakis zalacznik do PIT36 ma byc ? Nie mogę go znaleźć i co z rubrykami w stylu zryczałtowany podatek dochodowy (M), odsetki (N), nalezne zaliczki (O)
I jak z kursem skoro pieniadze dostalam na reke a nie na konto wiec z jakiego kursu skorzystać ?
PIT probuje zlozyc przez program e-deklaracje
Ten PIT ZG to jakis zalacznik do PIT36 ma byc ? Nie mogę go znaleźć i co z rubrykami w stylu zryczałtowany podatek dochodowy (M), odsetki (N), nalezne zaliczki (O)
I jak z kursem skoro pieniadze dostalam na reke a nie na konto wiec z jakiego kursu skorzystać ?
PIT probuje zlozyc przez program e-deklaracje
Na dole PIT-36 w dziale T (informacje o załącznikach) masz załączniki takie jak PIT/0 czy PIT/ZG. Trzeba w rubrykę przy danym załączniku wpisać 1 i zatwierdzić tab.
<Nie mogę go znaleźć i co z rubrykami w stylu zryczałtowany podatek dochodowy (M), odsetki (N), nalezne zaliczki (O)> -tam nic nie wpisujesz to Ciebie nie dotyczy.
<Nie mogę go znaleźć i co z rubrykami w stylu zryczałtowany podatek dochodowy (M), odsetki (N), nalezne zaliczki (O)> -tam nic nie wpisujesz to Ciebie nie dotyczy.
i przechodząc do tego PIT ZG wpisuje dochody ale mam 3 tableki:
dochod o ktorym mowa w art27 ust.8 ustawy
dochod o ktorym mowa w art.27 ust.9 i 9a ustawy
czym to sie rozni ?
i mam przeliczyc walute około jak byla wtedy kiedy konczylam prace ? pieniadze dostalam do reki na koniec pracy w okolicach konca lipca
i czy ten przychod tez trzeba obniżyć o diete ? o co z tym chodzi ?
dochod o ktorym mowa w art27 ust.8 ustawy
dochod o ktorym mowa w art.27 ust.9 i 9a ustawy
czym to sie rozni ?
i mam przeliczyc walute około jak byla wtedy kiedy konczylam prace ? pieniadze dostalam do reki na koniec pracy w okolicach konca lipca
i czy ten przychod tez trzeba obniżyć o diete ? o co z tym chodzi ?
Rozliczasz w kolumnie "b" (rozliczasz się metodą wyłączenia z progresją). Kolumny "c" i "d" służą dla tych, którzy rozliczają się proporcjonalnie (np. Holandia).
Przeliczasz po kursie z dnia otrzymania pieniędzy.
Jeśli to umowa o pracę możesz przychód brutto pomniejszyć o 30% diety. Dietę obliczasz tak: ilość dni*35GBP*0,3 .
Po odjęciu diet przeliczasz na zł i odejmujesz KUP: ilość miesięcy*111,25.
Tak obliczony dochód wpisujesz w poz. 8
Jeśli umowa zlecenie to przeliczasz na zł i możesz pomniejszyć o 20% KUP. Tak obliczony wynik wpisujesz w poz. 14.
Kwota z tych pozycji powinna się przenieść do PIT-36 do poz. 188.
Przeliczasz po kursie z dnia otrzymania pieniędzy.
Jeśli to umowa o pracę możesz przychód brutto pomniejszyć o 30% diety. Dietę obliczasz tak: ilość dni*35GBP*0,3 .
Po odjęciu diet przeliczasz na zł i odejmujesz KUP: ilość miesięcy*111,25.
Tak obliczony dochód wpisujesz w poz. 8
Jeśli umowa zlecenie to przeliczasz na zł i możesz pomniejszyć o 20% KUP. Tak obliczony wynik wpisujesz w poz. 14.
Kwota z tych pozycji powinna się przenieść do PIT-36 do poz. 188.