ulga prorodzinna a dochód

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
miro428

ulga prorodzinna a dochód

Post autor: miro428 »

Mam dwoje dzieci, w tym jedno małoletnie a drugie studiuje na studiach dziennych. Dochód mój i żony przekroczył w 2016 roku 112000 złotych. Czy mogę skorzystać z ulgi na dzieci ?
Wątpliwość moja spowodowana jest informacją w broszurze informacyjnej do PIT-O, gdzie napisano, że odliczenie nie przysługuje, jeżeli podatnik wykonywał władzę rodzicielską w stosunku do jednego MAŁOLETNIEGO dziecka, a dochody w związku małżeńskim przekraczają 112000 zł.

snykwa

Re: ulga prorodzinna a dochód

Post autor: snykwa »

Jeśli dziecko pełnoletnie uczy się, nie ukończyło 25 lat oraz nie osiągnęło dochodu powyżej 3089 to limit 112 000 Was nie obowiązuje.

W przypadku, gdy podatnicy będący małżeństwem cały rok podatkowy osiągnęli dochody łącznie
w wysokości przekraczającej 112.000 zł, wychowują dwójkę dzieci, z których jedno jest
małoletnie, a drugie pełnoletnie (do 25 lat), lecz uzyskało dochód w kwocie większej niż 3.089 zł –
rodzice nie mają prawa do ulgi. W przedstawionej sytuacji ulga przysługiwałaby tylko na dziecko
małoletnie, ale w związku z tym, że łączny dochód rodziców przekroczył kwotę 112.000 zł,
rodzice nie mogą skorzystać z odliczenia.
http://www.finanse.mf.gov.pl/c/document ... pId=766655

Zablokowany