ulga na dziecko czy można odliczyć?
ulga na dziecko czy można odliczyć?
Córka 20 lat, uczyła się pół roku w trybie dziennym, później zaocznie. Podjęła pracę, uzyskała dochód niecałe 3000 pln (przychód około 4000). Czy można odliczyć ulgę na dziecko i czy muszę (i jak) ująć jej dochody?
Re: ulga na dziecko czy można odliczyć?
Jeśli dochód (przychód-KUP) <3089 można odliczyć ulgę, córka rozlicza się sama.
-
ucząca się córka ma przychód w 2016 razem 3468,60 kup 274,80 = dochód 3193,80 podatek 310, kch 154,60. Czy mogę odliczyć na nią ulgę? Pani w US informowała o kwocie do 3200 a tu jest podana 3089.
Dochód zdecydowanie < 3089...
-
czy ma znaczenie że na przychód składa się świadczenie z urzędu pracy oraz umowa zlecenie?
-
UP przychód 2094 ,60 a umowa zlecenie 1374 i koszty 274,80
tu nie ma znaczenia z jakiego źródła były przychody, ważna jest kwota dochodu do 3.089,-
-
dziękuję , w plecy jak zwykle ale do przodu:)
Witam
mam pytanie , a mianowicie corka lat 20 studiuje dziennie , nie pracuje -wiem ze moge miec ulge ale moje pytanie jest takie czy stosujac ta ulge na dziecko zaznaczam w pit o w pozycji e.1 tylko podatnika czy tez dziele sie wspołmałzonkiem ta ulga przy rozliczeniu wspolnym ,gdzie maz ma wykazane tylko zarobki z Holandii ?
mam pytanie , a mianowicie corka lat 20 studiuje dziennie , nie pracuje -wiem ze moge miec ulge ale moje pytanie jest takie czy stosujac ta ulge na dziecko zaznaczam w pit o w pozycji e.1 tylko podatnika czy tez dziele sie wspołmałzonkiem ta ulga przy rozliczeniu wspolnym ,gdzie maz ma wykazane tylko zarobki z Holandii ?
Jeśli mąż ma zarobki tylko z Holandii to warto sprawdzić czy korzystniejsze będzie rozliczenie wspólne czy indywidualne. Przy rozliczeniu indywidualnym męża ostateczny wynik wyjdzie (dzięki uldze abolicyjnej ) na 0.
Przy rozliczeniu wspólnym możesz ulgę na dziecko zaznaczyć tylko na jedną osobę a możesz też podzielić dowolnie pomiędzy dwoje małżonków.
Oczywiście warunkiem jest posiadanie dochodów przez Ciebie bo inaczej nie będzie od czego odliczyć ulgi.
Przy rozliczeniu wspólnym możesz ulgę na dziecko zaznaczyć tylko na jedną osobę a możesz też podzielić dowolnie pomiędzy dwoje małżonków.
Oczywiście warunkiem jest posiadanie dochodów przez Ciebie bo inaczej nie będzie od czego odliczyć ulgi.