Błędnie liczona kwota militu 112tys. dla jednego dziecka

Optima

Błędnie liczona kwota militu 112tys. dla jednego dziecka

Post autor: Optima »

Mam taki przypadek.
Małżonkowie. Rozliczenie wspólne.
Żona normalne dochody z Polski
Mąż cały rok pracował u polskiego pracodawcy na terenie Niemiec, nie miał innych dochodów a PL.
Mąż w PIT-11 ma kwotę wykazaną tylko w kolumnie "e" (dochody zwolnione z podatków), ale także kwotę składek społecznych w polu nr 70 i zdrowotne w polu 72 (zapłacone do polskiego ZUS)
Wprowadziłem jego kwotę składek społecznych do pola nr 153 w PIT-36. Oczywiście z braku dochodu w Polsce - wartość wyświetlana jest 0,00 zł.
I teraz: suma ich dochodów (Niemcy męża, Polska żony - minus społeczne żony) wynosi 117 tys. Czyli powyżej limitu 112 tys.
Ale... do limitu ulgi na dziecko bierzemy składki społeczne... wszystkie. Więc też te męża. Jak je odejmiemy (minus 11.541,91 zł) to małżonkowie mają prawo do ulgi (dochód <112 tys.).
Program jednak nie liczy tych składek do limitu, mimo - tak jak pisałem wcześniej - wpisania ich do pola 153. A więc algorytm ma "wiedzę" o tych składkach (wyświetla zero) - a nie bierze ich pod uwagę.
W PIT-O w okienku do poz. 41 zaznaczyłem, iż kwoty przysługujących odliczeń będzie wyliczona przez program i niżej zaznaczyłem, iż "łączny" dochód małżonków nie przekracza 112 tys. to...
... mam i tak mam wyświetlany komunikat:
"(poz. 41) Ponieważ kwota dochodów (...) przekracza limit 112000,00 zł odliczenie ulgi nie przysługuje"
i program nie wykazuje ulgi ani w PIT-O ani w samym PIT.

Z drugiej strony - program nie może chyba nas traktować jak debili. Jeżeli zaznaczam, że nie przekroczyli limitu 112 - to czemu wbrew mojemu zaznaczeniu program robi po swojemu?

M.K.

Re: Błędnie liczona kwota militu 112tys. dla jednego dziecka

Post autor: M.K. »

Rzeczywiście jest jakiś błąd związany z kwadratem "... nie przekracza kwoty 112 tys." oraz obliczeniem dochodu.
Prawdopodobnie od dochodu jest odejmowana kwota odliczonej (czyli zerowej) kwoty składki.
Proszę wyzerować kwadrat i wtedy program obliczy kwotę ulgi.

Dziękuję za tę uwagę.

W poniedziałek zostanie to sprawdzone i poprawione.

M.K.

Poprawione zostało dzisiaj.
Procedury poprawiania i testowania trochę trwają.

Optima

Post autor: Optima »

Proszę przyjąć moją pochwałę - reakcja wręcz błyskawiczna.

M.K.

W obliczeniach nie może być pomyłek!

wla.gle

Post autor: wla.gle »

@ Optima-piszesz:
---> Mąż cały rok pracował u polskiego pracodawcy na terenie Niemiec, nie miał innych dochodów a PL.
Mąż w PIT-11 ma kwotę wykazaną tylko w kolumnie "e" (dochody zwolnione z podatków), ale także kwotę składek społecznych w polu nr 70 i zdrowotne w polu 72 (zapłacone do polskiego ZUS)

Pozwolę sobie na taką uwagę:

Program dobrze liczy przed i po aktualizacji-nie ma pomyłek, bo wg MF:
....UWAGA!
Odliczenie nie dotyczy składek, których podstawę wymiaru stanowi dochód (przychód) zwolniony od podatku na
podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania, których stroną jest Rzeczpospolita Polska....

Zrobiłem parę symulacji i program dla metody wyłączenia z progresją składek tych nie odejmuje od dochodu, ale dla metody zaliczenia/odliczenia proporcjonalnego pięknie je odlicza.

Z tego co ja się orientuję, to umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania ma tu pierwszeństwo przed pdof.

Wg mnie program to liczy dobrze-to tylko moje zdanie..........

M.K.

Wersja po czy przed zmianą?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Symulacje robiłem /bo miałem parę >112000 z DE/, przed zmianą i po zmianie nie było różnicy......... tak samo liczył i liczy.
Mam osobno pliki instalacyjne PIT wszystkich wersji-instalację poszczególnych wersji robiłem na "czysto", po uprzednim odinstalowaniu poprzedniej wersji.

Co pan na to P. Marcinie....

M.K.

Przychody - składka były na styku 112tys. W tym przykładzie były.

anitapt

Post autor: anitapt »

Program nie odlicza składek na form. głównym od dochodów z progresją.
Poprawka dotyczyła sytuacji aby w obliczeniu limitu dochodu ulgi na dzieci uwzględniać całość wykazanych składek społecznych a nie tych po przycięciu (np. składki przycięte w wyniku odliczania straty). Należy jednak pamiętać aby składki społeczne zostały wykazane poprawnie tzn. tylko te składki, które nie zostały zaliczone do kosztów uzyskania przychodów, nie zostały zwrócone podatnikowi, nie dotyczą dochodu którego podstawę stanowił dochód zwolniony.

Uwaga do użytkownika Optima, na formularzu głównym w podpolu na składki społeczne należy wykazać tylko takie składki, które nie są wymienione w wyliczeniu "Nie podlegają odliczeniu od dochodu składki ..." -> patrz broszura do PIT-36 część "Składki na ubezpieczenia społeczne".

Zablokowany